Zonin Ripasso Valpolicella Superiore 2016


Zoninin viinitalon pääkonttori sijaitsee Gambellaran kaupungissa Veneton alueella. Gambellarassa jo 1500-luvulta lähtien asunut suku aloitti viininvalmistuksen vuonna 1821. Zonin tunnetaan parhaiten proseccostaan, jonka brändi on Zonin 1821. Nykyään Zonin on Italian suurin perheomisteinen viinitalo ja yksi Italian suurimmista viinitaloista. Zonin omistaa Veneton viinitarhojen lisäksi viinitiloja mm. Toscanassa, Piemontessa ja Apuliassa sekä Chilessä ja Yhdysvalloissa.

Ripasso valmistetaan käyttämällä valpolicellan perusviiniä amaronen tai recioton teosta jääneen mäskin kanssa, mikä tekee viinistä täyteläisempää ja maukkaampaa kuin perus-valpolicellasta. Ripassoa kutsutaankin usein amaronen pikkuveljeksi.

Zonin Ripasso Valpolicella Superiore 2016
DOC Valpolicella Ripasso Superiore, Italia; Corvina, Molinara, Rondinella; vuosikerta 2020 18,69 €

Tuottaja Casa Vinicola Zonin

Etiketin mukaan intensiivistä väriä ja moniulotteisia aromeja

Rypäleiden mukaan
Corvina: mietoa hedelmäisyyttä, hapokkuutta, aavistus karvasmantelia ja hapankirsikkaa, mansikkaa ja pähkinää. Tynnyrikypsytys tuo viineille täyteläisyyttä ja lisää tanniineja.
Molinara: hapokkuutta ja kukkaisuutta
Rondinella: hapokas, kirsikkaa, mansikkaa, karvasmantelia

Ruokana uunifetapasta

Lyhyesti: tumman marjainen ja täyteläinen punaviini



Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, hapankirsikkaa, luumua ja viikunaa sekä mausteita ja häivähdys nahkaa. Maku on täyteläinen, kohtalaisen hapokas ja tuoksun tapaan marjainen, tanniinit ovat pehmeät ja jälkimaussa maistuu mausteita. Kahdeksan vuoden ikäinen viini on ryhdikäs, mukavasti tasapainossa ja hyvin juotavassa vaiheessa.  

Uunifetapastan fetan suolaisuus ja tomaattien hapokkuus toimivat hyvin viinin kanssa, ja sen voisi yhdistää myös muiden runsaiden pastojen kanssa. Se maistuu hyvin myös sellaisenaan. Mehevä Zonin Ripasso Valpolicella Superiore 2016 sopii hyvin viileisiin ja pimeisiin marraskuun iltoihin ja saa arvosanaksi +.

J: Viini on syvän tummanpunaista. Tuoksussa on makeaa tummaa marjaa, mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja aavistus mausteisuutta, keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös hieman hapankirsikkaa. Hapokkuutta on kohtalaisesti ja tanniinit ovat pehmeät. Jälkimaussa on tummaa marjaa, paahteisuutta ja mausteisuutta.

Viini sopi pastan kanssa hyvin. Se maistuu myös sellaisenaan ja voisi käydä pizzan seuraksi. Kahdeksan vuoden ikääntymistä ei viinistä juurikaan huomaa. Ripasso Valpolicella Superiore on mutkaton arkiviini. Arvosanaksi se saa 0 eli laatu vastaa hintaa.