Kokkaa kirjasta: satay-lohi ja Bruce Jack Lifestyle Chenin Blanc



Keittokirjaprojektimme jatkuu! Helmikuun keittokirja on Ikean poisto-osastolta joitakin vuosia sitten ostettu Kylmiltä vesiltä - Lohta, silliä, katkarapuja ja merilevää (Ikea Food Services, 2015), joka sisältää pikkuruokien, pääruokien ja voileipien ohjeita. Ohjeeksi valikoitui ei-niin-skandinaavinen satay-lohi samasta syystä kuin tammikuussa sardiinipasta: jääkaapissamme oli purkillinen maapähkinävoita, jota emme vain saaneet käytettyä mihinkään.

Myönnetään, että maapähkinävoikastike aiheutti hieman päänvaivaa. Ajattelimme, että tammikypsytetty chardonnay sopisi ainakin lohen seuraksi ja voisi toimia kastikkeenkin kanssa. Hylkäsimme kuitenkin ajatuksen pienen pohdinnan ja asiantuntijoiden konsultoinnin jälkeen, ja viiniksi päätyi jouluristeilyltä ostettu chenin blanc, joka on osittain kypsynyt tammitynnyreissä.

Bruce Jackin Lifestyle-sarjan viinit haluavat tarjota hyvää hinta-laatusuhdetta ja Breedekloofin alueen tyypillisiä viinejä, ja siksi niihin käytetään useiden eri tarhojen rypäleitä. Ne on kasvatettu kestävin menetelmin. Viini on käynyt terästankeissa ja vanhimpien tarhojen rypäleistä tehty osa viinistä on kypsynyt vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä sakkojensa päällä.

Bruce Jack Lifestyle Chenin Blanc
Western Cape, Etelä-Afrikka; Chenin Blanc; 13,56 € Tallink Siljalla

Tuottaja Bruce Jack Wines

Etiketin mukaan persikoita ja kermaa ripauksella vaniljaa

Rypäleen mukaan
Chenin Blanc: hapokkuutta, omenaa, sitrusta; hunajaa, mineraalisuutta; mausteisuutta, makeutta

Ruokana satay-lohi eli lohta, maapähkinävoidippiä, chili-valkosipuli-soijadippiä ja coleslaw-salaattia

Lyhyesti: raikas, täyteläinen ja hedelmäinen arkiviini

Kommentit

M: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on trooppisia hedelmiä, mangoa, aprikoosia, sitruunaa, yrttejä ja hieman mineraalisuutta. Viinin maku on hapokas ja hedelmäinen, jopa hieman makean tuntuinen, tuoksusta tuttujen hedelmien lisäksi siinä on hieman tammikypsytyksen tuomaa kermaisuutta ja pähkinää. Suutuntuma on täyteläinen ja jälkimaussa tuntuu mineraalisuutta ja yrttejä. Kokonaisuus on kiva, kun hapokkuus ja hedelmäisyys pelaavat yhteen - ei viini ole mikään elämää suurempi chenin blanc, mutta kiva ja helposti kulauteltava arkiviini joka tapauksessa.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin. Sen makeus taittoi chilin tulisuutta ja sen hapokkuus toimi lohen rasvaisuuden kanssa. Viinin voisi hyvin yhdistää myös muiden mausteisten tai aasialaisten ruokien kanssa ja sitä voisi kokeilla myös eteläafrikkalaisen bunny chow'n kanssa. Arvosanaksi Bruce Jack Lifestyle Chenin Blanc saa +.

J: Viini on väriltään oljenkeltaista. Tuoksussa on kypsää sitruunaa, trooppista hedelmää, aprikoosia, kivihedelmiä ja hieman vaniljaa. Keskitäyteläinen, makeahko ja kevyen hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös hieman kermaisuutta. Jälkimaussa on kirpeää sitruunaa ja hieman mineraalisuutta. Hapokkuus ja makeahko hedelmäisyys ovat viinissä hvyin tasapainossa.

Viini sopi mausteisen ruoan kanssa hyvin. Viinin makeus pehmensi ruoan mausteisuutta ja hapokkuus leikkasi lohen rasvaisuutta. Se voisi sopia myös kermaisten pastojen ja grillatun kanan seuraksi ja maistuu hyvin sellaisenaankin. Arvosanaksi Bruce Jack Lifestyle Chenin Blanc saa +.

Entä resepti?

Satay-kastikkeen valmistaminen ja lohen marinointi oli helppoa, ja chili-valkosipuli-soijadippi valmistui näppärästi valmiista chiliöljystä. Dipit toimivat hyvin myös seuraavana päivänä kevätrullien kanssa.