Ravintola Basen viiniklubin tammikuun aiheena olivat uuden maailman punaiset lippulaivarypälelajikkeet, mikä oli mukava aloitus uudelle viiniklubivuodelle. Illan isännöi ravintola Vinkkelin ravintoloitsija ja sommelier Antti Uusitalo.
Viinien yhteydessä "uusi maailma" tarkoittaa Euroopan ulkopuolella olevia maita. Sillä ei viitata vain viininvalmistuksen historian pituuteen, vaan myös viineissä oleviin tyylieroihin: Euroopan ilmasto on keskimäärin viileämpi kuin esimerkiksi Etelä-Amerikan tai Australian, jolloin viinitkin ovat erilaisia. Kun lämpimässä ilmastossa rypäleet kypsyvät nopeammin kuin viileässä, uuden maailman viinit ovat tyypillisesti täyteläisempiä, hedelmäisempiä ja niiden alkoholipitoisuus on suurempi kuin vanhan maailman viinien.
Maistelulautasella oli maa-artisokkakeittoa, manchego-juustoa, kylmäsavuporomoussea ja lakkahilloa |
Norton Privada 2022
Mendoza, Argentiina; Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot; 18,02 €
Malbec on alkujaan ranskalainen lajike. Sitä on aikanaan viljelty joka puolella Ranskaa, mutta nyt sen ydinalueet ovat Bordeaux, missä se on yksi alueen sekoiteviineissä sallituista lajikkeista ja erityisesti Cahors, missä se tunnetaan nimellä Côt (Noir) tai Auxerrois ja missä se on sekoiteviinien päälajike. (Sivukommentti: samankaltaisista nimistä huolimatta Auxerrois blanc on eri lajike, samoin Malbec argenté.)
Argentiinaan Malbecin toi ranskalainen maatalousinsinööri Michel Pouget vuonna 1868. Maan ilmasto ja maaperä osoittautuivat rypäleelle ihanteellisiksi, ja nykyään Argentiina on maailman johtava Malbec-tuottaja. Pelkästään Mendozan alueella Malbecia viljellään 25 000 hehtaarilla ja koko maassa lähes 50 000 hehtaarilla.
Ranskalaiset malbec-viinit ovat tanniinisia ja tumman marjaisia, varsinkin luumuisia, ja Argentiinan malbecit ovat niitä pehmeämpiä ja samettisempia. Syynä saattaa olla se, että Argentiinassa viljellään edelleen Pouget'n ja muiden maahanmuuttajien mukanaan tuomaa Malbec-kloonia, joka taas katosi Ranskasta mm. viinikirvan aiheuttamien tuhojen takia.
Bodega Nortonin perusti brittiläinen rautatieinsinööri Sir Edmund Palmer Norton vuonna 1895. Viinitarhat sijaitsevat Andien juurella Mendozan maakunnan Luyan de Cuyo -alueella. Norton Privadaan käytetyt rypäleet kerätään Nortonin tarhojen vanhimmilta palstoilta, joissa köynnösten ikä on 50-90 vuotta. Viini on kypsynyt ranskalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä 16 kuukauden ajan.
Viinin mehevän hilloisessa tuoksussa on mustaherukkaa, boysenmarjaa, mustikkaa, hapankirsikkaa, mausteita ja nahkaa. Maku toistaa tuoksun aromeja. Tanniinit ovat pirteät ja viini kaipaa liharuokaa seurakseen.
Maistelulautaselta Norton Privadan kanssa sopi parhaiten juusto, ja hyvän dokabiliteetin ansiosta se maistui myös sellaisenaan. Se olisi myös mainio pihviviini.
Miguel Torres Andica Gran Reserva Carmenère 2022
DO Cachapoal Valley, Chile; Carmenère; 16,70 €
Carménère-rypäle on kotoisin Bordeaux'n Médoc-alueelta, mutta se on nykyisin harvinainen Ranskassa. Se kuuluu samaan sukuun Cabernet-lajikkeiden kanssa. Lajikkeen nimi viittaa viiniköynnösten lehtien syksyllä karmiininpunaiseksi muuttuvaan väriin (ranskaksi carmin).
Rypäle tuotiin Chileen 1850-luvulla juuri ennen kuin viinikirva tuhosi Euroopan viiniviljelmät. Carménèrea pidettiin pitkään Merlot'na ja sitä viljeltiin Chilessä samoilla palstoilla, mutta vasta vuonna 1994 DNA-testit todistivat, että kyseessä on eri lajike. Nykyisin Chilessä viljellään Carnenèrea yli 10 000 hehtaarilla ja Central Valley on maailman suurin Carmenèren tuotantoalue.
Viineissä on tyypillisesti vadelmaa, hapankirsikkaa, pippuria ja mineraalisuutta, joskus myös vihreää paprikaa ja yrttejä.
Espanjalainen Miguel Torres aloitti viinien valmistuksen Chilessä vuonna 1979, ja oli ensimmäinen Chileen sijoittanut eurooppalainen tuottaja. Miguel Torres Andica Gran Reserva Carmenèreen käytetyt rypäleet ovat kasvaneet Cachapoal Valleyssa, Rapel Valleyn viinialueen pohjoisosassa. Viini on luomua ja se on kypsynyt 10 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 10 % oli uusia.
Viinin tuoksussa on vihreää paprikaa, tummia marjoja, mustaherukkaa ja yrttejä. Maussa on tuoksun aromien lisäksi mausteisuutta, joka vahvistuu jälkimaussa pippuriksi. Tanniinisuus on toisaalta napakkaa, mutta toisaalta myös pehmeää ja miellyttävää.
Maistelulautaselta Miguel Torres Andica Gran Reserva Carmenèren kanssa sopi parhaiten juusto. Viini maistuisi myös lihapatojen seurana. Se oli neljän raatimme jäsenen suosikki ja ainakin heidän väitteidensä mukaan viini sopi myös blinien seuraksi.
Kanonkop Kadette Pinotage 2020
WO Stellenbosch, Etelä-Afrikka; Pinotage; 19,00 €
Pinotagen kehitti vuonna 1924 eteläafrikkalainen professori Abraham Izak Perold risteyttämällä Pinot Noirin ja Cinsautin eli Hermitagen. Hän halusi yhdistää lajikkeiden hyvät ominaisuudet, mutta unohti ensimmäiset istutuksensa vaihtaessaan työpaikkaansa. Niiden olemassaolon muistanut tri Charlie Niehaus onnistui pelastamaan köynnökset juuri ennen kuin ryhmä opiskelijoita aloitti puutarhan raivauksen ja vei ne Peroldin seuraajalle CJ Theronille. Jatkojalostuksessa parhaiten menestynyt köynnös nimettiin Pinotageksi.
Ensimmäinen Pinotage-viini valmistui vuonna 1941. Aluksi viinit eivät saaneet suurta suosiota eikä niiden laatu ollut hyvä, mutta sinnikäs kehitystyö alkoi pikkuhiljaa tuottaa tuloksia. 1960-luvulla viinit alkoivat menestyä, mikä lisäsi lajikkeen suosiota edelleen, vaikka samaan aikaan laatuongelmat jatkuivat ja esimerkiksi vuonna 1976 ryhmä brittiläisiä Master of Wineja totesi viinien maistuvan ruosteisille nauloille.
Pinotage-viinit ovat tyypillisesti hedelmäisiä, tumman marjaisia ja luumuisia. Niissä voi olla maanläheisiä ja savuisia vivahteita sekä pippuria. Joissakin viineissä on myös runsaasti kahvia, jota voidaan korostaa valitsemalla sopiva Pinotage-klooni ja hiiva sekä tynnyrit kypsytykseen.
Kanonkop Wine Estaten (eli "Tykkimäen") perheomisteinen viinitila sijaitsee Simonsberg-vuoren rinteillä Stellenboschissa. Alueella olleelta kukkulalta laukaistiin 1600- ja 1700-luvuilla tykki, kun laivan havaittiin lähestyvän Kapkaupungin satamaa Table Bayta. Kanuunan äänen perusteella alueen maanviljelijät tiesivät lähteä satamaan kaupankäyntiä varten.
Ensimmäiset Pinotage-köynnöksensä Kanonkop Wine Estate istutti vuonna 1941, ja vähitellen tilan viinit alkoivat saada hyvää mainetta ja palkintoja. Vuonna 1991 Kanonkopin viinintekijä Beyers Truter voitti International Winemaker of the Year -palkinnon International Wine and Spirit Competitionissa ensimmäisenä eteläafrikkalaisena viinintekijänä.
Kanonkop Kadette Pinotage on käynyt avoimissa betonisammioissa ja kypsynyt 12 kuukautta toisen ja kolmannen täytön 225 litran ranskalaisissa Nevers-tammitynnyreissä.
Viinin ujossa tuoksussa on tummia marjoja, mustaherukkaa, mustikkaa ja luumua sekä hieman mausteita ja kahvia. Aavistuksen makea maku toistaa tuoksun aromeja. Kahvi oli maussa hieman voimakkaampaa kuin tuoksussa, lisäksi maussa oli mukana hieman hapankirsikkaa.
Viini sopi poromoussen ja maa-artisokkakeiton kanssa. Se sopisi erinomaisesti myös eteläafrikkaisen grilliruoan braain seuraksi. Kanonkop Kadette Pinotage 2020 oli viineistä Marjutin suosikki.
Domain Road Bannockburn Pinot Noir 2018
Central Otago, Uusi-Seelanti; Pinot Noir; 20,02 €
Pinot Noir on kotoisin Burgundista ja sitä viljellään nykyisin kaikkialla maailmassa. Uudessa-Seelannissa sitä alettiin viljellä jo 1800-luvun lopulla, mutta varsinainen laajamittainen viljely alkoi vasta 1970-luvulla. Nykyisin Pinot Noir on Uuden-Seelannin toiseksi viljellyin rypäle Sauvignon Blancin jälkeen.
Pinot Noir heijastelee hyvin kasvupaikkaansa ja valmistustapaansa: siitä saadaan kevyitä ja hapokkaita sekä runsaan marjaisia ja täyteläisiä viinejä. Tyypillisiä aromeja ovat punaiset marjat, puolukka ja kirsikka, yrtit ja mausteet, ja viinien vanhetessa ne saavat myös maanläheisiä sävyjä. Lisäksi maussa saattaa olla kukkaisuutta ja joskus jopa savua. Rypäle on ohutkuorinen, joten tanniineja ei ole kovinkaan runsaasti.
Domain Road Vineyard on yksityisomisteinen viinitila Bannockburnissa, Central Otagossa. Omistajat Graeme ja Gillian Crosbie ostivat loma-asuntonsa lähellä sijainneen aprikoositarhan vuonna 2002 ja muuttivat sen viinitarhaksi. Paikallisen sanonnan mukaan "jos aprikoosit menestyvät, myös Pinot Noir viihtyy". Domain Road Bannockburn Pinot Noir on käynyt ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa tankeissa ja kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä noin 10 kuukautta. 27 % tynnyreistä oli uusia.
Viinin kirpeän marjaisessa tuoksussa on punaherukkaa, karpaloa, puolukkaa ja varpuja. Raikkaan hapokas maku on tuoksun tapaan marjainen, ja suutuntuma on kohtalaisen täyteläinen. Vaikka viinillä alkoi olla jo ikää, se oli vielä hyvinkin eloisa.
Maistelulautaselta viinin kanssa sopi parhaiten poro. Se voisi sopia myös bresaolan, carpaccion, riimihärän ja grillatun lohen seuraksi. Domain Road Bannockburn Pinot Noir 2018 oli viineistä Jussin suosikki.
Jacob's Creek Double Barrel Shiraz 2020
Australia; Shiraz; 19,91 €
Syrah eli Shiraz on kotoisin Pohjois-Rhônesta, jossa sitä on viljelty vuosisatojen ajan. Pitkän historiansa takia sitä on yritetty yhdistää esimerkiksi Iranin Shirazin kaupunkiin, jossa viiniä valmistettiin jo 7 000 vuotta sitten, mutta lajike on kuitenkin vahvistunut kahden rhônelaisen lajikkeen risteytykseksi.
Syrah on yksi maailman viljellyimpiä lajikkeita. Sen nimistä Syrah viittaa yleensä Ranskassa ja Euroopassa tuotettuun viiniin, kun taas Shiraz on yleisesti käytetty nimitys Australiassa ja muualla maailmassa.
Vuonna 1831 skottilainen James Busby, "Australian viininviljelyn isä", toi Australiaan viiniköynnösten pistokkaita varsinkin Ranskasta ja Espanjasta. Yksi niistä oli Syrah, jota Busby kutsui nimillä "Scyras" ja "Ciras". Pistokkaat istutettiin kasvitieteelliseen puutarhaan, mistä Syrah lähti vähitellen leviämään ja jo 1860-luvulle tullessa se oli saavuttanut tärkeän aseman. Nykyisin Syrah on Australian suosituin punainen lajike. Sitä viljellään eri puolilla Australiaa yhteensä 40 000 hehtaarilla, erityisesti Barossa Valleyn ja McLaren Valen alueilla.
Tyypillisesti syrah/shiraz-viineissä on tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua.
Jacob’s Creekin historia ulottuu vuoteen 1847, jolloin saksalainen siirtolainen Johann Gramp istutti ensimmäiset viiniköynnöksensä Barossa Valleyhin, Etelä-Australiaan. Viinitalo on saanut nimensä Jacob’s Creek -purosta, joka virtaa alueen halki. Jacob's Creek Double Barrel Shiraz on nimensä mukaisesti kypsynyt ensin tammitynnyreissä ja sen jälkeen amerikkalaisesta tammesta tehdyissä skottilaisissa viskitynnyreissä.
Viini on juuri sellainen kuin mitä viskitynnyrissä kypsyneen viinin odottaakin olevan: makeassa tuoksussa on tummia marjoja, hilloa, luumua, tammea, mausteisuutta ja vaniljaa. Täyteläinen ja kosiskeleva maku toistaa tuoksun aromeja.
Maistelulautaselta viinin kanssa sopivat parhaiten poro ja juusto. Sen seurana voisi harkita myös riistaa, peuraa tai hirveä ja paahtopaistia. Jacob's Creek Double Barrel Shiraz 2020 oli pienellä marginaalilla illan yleisöäänestyksen suosikki.