Illallisen juomineen tarjosi Saksan viinitiedotus
Vuosi 2025 on jo hyvässä vauhdissa, mutta muistellaan vielä viime vuotta. Saksan viinitiedotus kutsui meidät Murun viinibaariin kuuntelemaan Teemu Rinta-Männyn esitystä PIWI-viineistä ja sen jälkeen maistelemaan, kuinka PIWI-viinit toimivat ruoan kanssa.
Mitä PIWI-viinit ovat? Viime keväänä pääsimme Saksan viinitiedotuksen tilaisuudessa tutustumaan niihin tarkemmin, ja Kestävää kehitystä ja tulevaisuuden viinejä: PIWI-rypälelajikkeista -kirjoituksessa on enemmän taustatietoa.
Lyhyesti sanottuna PIWI-lajikkeet eli Pilzwiderstandsfähige Traubensorten ovat sienitauteja ja hometta hyvin kestäviä uusia hybridilajikkeita: osa niiden geeneistä tulee (aito)viiniköynnökseltä (Vitis vinifera) ja osa muilta Vitis-lajeilta. Niitä on jalostettu, jotta viiniä voitaisiin jatkossa tuottaa entistä ympäristöystävällisemmin ilman torjunta-aineita. Sen lisäksi ne ovat trendikkäitä ja taloudellisesti järkeviä vaihtoehtoja ja koska ne kestävät hyvin hallaa, ne soveltuvat myös uusille viileille viininviljelyalueille kuten Pohjoismaihin.
Jos taas genetiikka kiinnostaa, PIWI-lajikkeiden sukupuut muistuttavat pahimmillaan Kauniiden ja rohkeiden juonenkäänteitä. Esimerkiksi myöhemmin mainitut Seibel-lajikkeet ovat ranskalaisen tutkijan 1950-luvulla kehittämän rypäleperheen jäseniä, joilla kaikilla ei edes ole nimiä, vaan pelkästään numerot.
Alkumalja
Weingut Galler Sauvignac Sekt extra trocken 2022, Pfalz
Sauvignac = [Sauvignon Blanc x Riesling] x homeelle vastustuskykyisiä lajikkeita, mm. amurinviiniä. Sauvignacin kehitystyötä tehtiin Ranskassa Cognacin alueella ja niinpä se sai nimensä vanhempansa Sauvignon Blancin ja alueen useiden -nac-päätteisten paikkojen mukaan.
Ilta alkoi Sauvignacista tehdyllä kuohuviinillä. Sauvignac Sekt extra trocken on käynyt spontaanisti terästankeissa ja kypsynyt yhdeksän kuukautta sakkojensa päällä. Sokeria viinissä on 15 g/l, mutta myös happoja noin 7 g/l, mikä tasapainottaa makeutta.
Viini oli pitkälti sauvignonblancmainen eli siitä tunnisti hyvin yhden isovanhemmista. Kokonaisuus oli raikas ja hapokas, mutta myös paahteinen ja hedelmäinen. Se oli oikein miellyttävä aloitus.
Viinin valmistaja Weingut Galler ryhtyi jo vuonna 2012 viljelemään ainoastaan PIWI-lajikkeita. Tila harjoittaa lisäksi luonnonmukaista viljelyä.
➺ Weingut Gallerin muita viinejä on Alkossa kaksi: Kunigunde Satin Noiria (19,15 €) näyttää olevan hyvin saatavilla myös verkkokaupasta, mutta Pinotinia (19,89 €) on vain parin myymälän hyllyssä.
Siikacrudo, suolasitruunamajoneesia ja sitrus-basilikaliemi
Weingut Egon Schmitt "Green Vibes" Sauvignac trocken 2023, Pfalz
Weingut Egon Schmittin perustivat Inge ja Egon Schmitt vuonna 1978. "Green Vibes" on yksi heidän viinituoteperheensä ja keskittyy luonnonmukaisiin ja PIWI-viineihin. "Green Vibes" Sauvignac trocken on käynyt terästankeissa, ja siinä on sokeria 8,1 g/l ja happoja 7,1 g/l.
"Green Vibes" Sauvignac trocken tuoksui hyvin sauvignonblancmaiselle, samoin sen maku oli hapokas. Limen, karviaisen ja vaaleiden hedelmien aromeja täydensi pieni yrttisyys, ja siian kanssa viini toimi oikein hyvin.
Weingut Eva Vollmer Souvignier Gris Zukunftsweine trocken 2022, Rheinhessen
Souvignier Gris = Seyval Blanc [Seibel 5656 x Rayon d'Or (Seibel 4986)] x Zähringer [Gewürztraminer x Riesling]
Eva Vollmer perusti nimeään kantavan viinitalon 2007. Souvignier Grisiä tilalla on viljellyt vuodesta 2016 lähtien. Hän kuuluu myös Zukunftsweine-liikkeeseen ("tulevaisuuden viinit"), joka pyrkii kehittämään viinialaa entistä kestävämmäksi mm. PIWI-viinien avulla.
Viinin lempeä hedelmäisyys toi mieleen pinot grisin. Se on pehmeä, nimensä mukaisesti kuiva, ja vaaleiden hedelmien aromien lisäksi viinissä maistuu aavistus pähkinää. Souvignier Gris Zukunftswein trocken 2022 oli mielestämme kolmikon paras ruoan kanssa ja Marjutin mielestä myös sellaisenaan.
Weingut Georg Mosbacher Cabernet Blanc trocken 2022, Pfalz
Cabernet Blanc = Cabernet Sauvignon x Regent [Diana (Silvaner x Müller-Thurgau) x Chambourcin (Vitis vinifera x pohjoisamerikkalaisia lajikkeita)]. Cabernet Blanc -lajiketta ei pidä sekoittaa Yhdysvalloissa valmistettuihin cabernet blanc- tai white cabernet -viineihin eli cabernet sauvignonista tehtyihin valkoviineihin.
Richard Mosbacher perusti Weingut Georg Mosbacherin 1921 ja nimesi sen isänsä mukaan. Tila sai viineilleen luomusertifikaatin vuonna 2019. Hän keskittyy klassisiin lajikkeisiin, mutta kokeilee myös Cabernet Blancia. Sen osuus valkoviineistä on noin 1 %.
Cabernet Blanc trocken oli kuiva ja rieslingmäinen, ja sen aromeissa oli myös vihreää paprikaa, vihreää omenaa ja limeä. Se oli kuiva ja hapokas, ehkä myös kolmikon ruokaviinimäisin viini, mutta meidän mielestämme silti vasta toiseksi paras vaihtoehto siian kanssa - mutta jos saa spoilata ennakkoon, se toimi myös seuraavan ruokalajin eli punajuuren kanssa.
Punajuuritartar, savustettua jogurttia ja paahdettua saksanpähkinää
Witt Wein / Weinfamilie Alvermann "Groß Thondorfer" Johanniter Zukunftswein trocken 2023, Niedersachsen
Johanniter = Riesling x [Seyve-Villard 12-481 x (Pinot Gris x Gutedel)]
Witt Wein -viinitilaa pyörittää Alvermannin perhe Jan ja Monika Alvermannin johdolla. Tila siirtyi luomutuotantoon vuonna 2018 ja viljelee ainoastaan PIWI-lajikkeita.
Myös "Groß Thondorfer" Johanniter Zukunftswein trocken toi mieleen jossain määrin rieslingin edellisen viinin tavoin. Sen tuoksussa oli omenaa ja vaaleita kivihedelmiä, ja maussa myös kypsää sitruunaa. Vaikka sellaisenaan se oli melko perusviini, ruoka toi sen parhaat puolet esiin ja sai viinin loistamaan.
Kloster Eberbach Achtsam Muscaris & Hibernal 2023, Rheingau
Muscaris = Solaris [Merzling (Seyve-Villard 5276 x (Riesling x Pinot Gris)) x Gm 6493 (Saperavi Severnyi x Muscat Ottonel)] x Muskateller
Hibernal = Chancellor (Seibel 7053) x Riesling
Kloster Eberbachin sisterssiläisluostari perustettiin 1138 ja sen viinikellari on rakennettu 1400-luvun lopulla. Vuonna 2022 PIWI-lajikkeita viljeltiin kuudella hehtaarilla. Tuottajan mukaan Achtsamissa on Muscarisin ja Hibernalin lisäksi Souvignier Grisiä. Sokeria on 16,7 g/l ja happoja 7,9 g/l.
Achtsamin aromaattinen tuoksu oli jopa aavistuksen makea ja sitruksinen, minkä lisäksi maussa maistui hieman mausteita. Punajuuri toi viinistä esiin herukanlehtisyyttä, mutta vaikka viini olikin hurmaava, se oli silti ehkä hieman liian makea ruoan kanssa.
Paistettua poron ulkofileetä, savupalsternakkapyreetä ja tummaa karpalokastiketta
Weingut Rummel Pinotin Reserve 2021, Pfalz
Pinotin = Pinot Noir x homeelle vastustuskykyisiä lajikkeita, mm. Regent, sekä Cabernet Sauvignon
Bio-Weingut Rummel julkaisi ensimmäisen PIWI-viininsä jo 1989. Nykyisin PIWI-lajikkeita viljellään jo 70 % tarhoista.
Pinotin Reserve toi mieleen tempranillon: sen tuoksu oli mustaherukkainen ja mausteinen, tumman suklaan ja ja kaakaon vivahteet tuntuvat hyvin tummien marjojen lisäksi. Maku on kuitenkin kuivempi kuin mitä tuoksu antaa odottaa. Tanniinit tuntuivat jonkin verran. (Kovin tarkkoja tietoja viinistä ei löytynyt, joten epäselväksi jäi, onko se tynnyrikypsytetty.)
Weingut Schönhals Cabertin Handschrift trocken 2020, Rheinhessen
Cabertin = Cabernet Sauvignon x homeelle vastustuskykyisiä lajikkeita, mm. Chancellor ja JS12471 sekä Silvaner ja Riesling
Weingut Schönhals on toiminut ekologisesti yli 30 vuotta. Viinitalon nykyinen vetäjä Hanneke Schönhals keskittyy biodynaamisen viljelyn kehittämiseen ja ilmastonmuutoksen haasteisiin sopeutumiseen. Tilalla viljellään myös klassisia saksalaisia lajikkeita, PIWI-lajikkeiden osuus on 25 %.
Cabertin Handschrift on kypsynyt 24 kuukautta tammitynnyreissä. Sen tuoksussa oli mustaherukkaa, mustikkaa, luumua ja nahkaa, maussa taas hapankirsikkaa, lakritsaa ja mausteita. Pieni vihreän paprikan häivähdys vahvisti Cabernet Sauvignon -mielleyhtymiä edelleen.
Weingut Momm Satin Noir Römerberg Alter Berg trocken 2021, Württemberg
Satin Noir = Cabernet Sauvignon x homeelle vastustuskykyisiä lajikkeita
Weingut Mommin historia ulottuu vuoteen 1772. Tilalla harjoitettiin aikaisemmin viininviljelyn ohessa muutakin maataloutta, mutta 1970-luvun lopulta lähtien se on keskittynyt viininviljelyyn. 18 % tarhoista viljellään PIWI-lajikkeita.
Satin Noir Römerberg Alter Berg trocken on kypsynyt uusissa tammitynnyreissä 8-9 kuukauden ajan. Se oli täyteläinen, marjainen ja vaniljainen, ja vaikka sen perimässä on Cabernet Sauvignonia, se toi mieleen tynnyrikypsytyksestä runkoa saaneet pinot noirit (ehkä myös rypäleen nimi ohjasi ajatuksia sen suuntaan). Ruoka korosti viinin vaniljaisuutta, mutta ei liikaa, ja viini oli meidän mielestämme kolmikon paras ruoan kanssa.
Lakritsibavaroise, rosmariinilla maustettu mustikkasorbet ja fermentoitua mustikkaa
Winzergenossenschaft Britzingen Souvignier Gris Sonnhole Eiswein 2022, Baden
Winzergenossenschaft Britzingen on viinintuottajayhteisö, joka on toiminut yli 60 vuotta. Siihen kuuluu 180 jäsentä, joilla on yhteensä noin 200 hehtaaria viinitarhoja.
Eisweiniin eli jääviiniin käytetyt rypäleet ovat saaneet jäätyä terttuihin. Sen seurauksena niistä haihtunut vettä ja samalla maku on tiivistynyt ja sokeripitoisuus kasvanut.
Souvignier Gris Sonnhole Eiswein on siis hyvin makeaa, sokeria on huimat 234,7 g/l. Toisaalta happoja on myös runsaasti, 9,8 g/l. Alkoholia on vain 8,0 %.
Viinin aromeissa oli punaisia marjoja, mansikkaa ja mansikkahilloa sekä persikkaa ja hunajaa. Se oli jälkiruoan kanssa hyvin toimiva yhdistelmä, tosin jälkiruoan rosmariini lähes jyräsi muut maut alleen (mikä ei haittaa, jos pitää rosmariinista).
Summa summarum
Olemme maistelleet PIWI-viinejä aiemminkin, mutta emme vielä ruokien kanssa. Illallinen osoitti, että ne sopivat ruokien kanssa yhtä hyvin kuin perinteisetkin viinit. Niiden ominaisuudet ja aromit ovat samanlaisia kuin perinteisten lajikkeiden, mikä helpottaa yhdistelmien luomista. Toisaalta uudet hybridit voivat myös tuoda esiin mielenkiintoisia ja yllättäviäkin makuyhdistelmiä.
PIWI-lajikkeita viljellään vielä vähän, mutta niiden tuotanto (oletettavasti) kasvaa ja tarjonta monipuolistuu, samoin kokemuksen karttuessa viinit kehittyvät edelleen. Tulevaisuudessa niille muodostunee omat vakiintuneet ruokaparinsa ja kunhan PIWI-viinien maine kiirii edelleen, ne pääsevät varmasti yhä useammin ruokapöytään.
Varsinkin punaviinit yllättivät tällä kertaa. Aiemmin olemme maistaneet melko kevyitä ja hapokkaita punaviinejä, mutta illan kattauksessa oli mukana varsin ryhdikkäitä viinejä, jotka sopivat hyvin liharuoan seuraksi.