Espoon IPA-raati kokoontui testaamaan tynnyrikypsytettyjä oluita ja vertaamaan niitä samojen oluiden normaaliversioihin.
Oluita kypsytetään tynnyreissä samoista syistä kuin muitakin alkoholijuomia. Tynnyrikypsytys monipuolistaa oluen aromimaailmaa. Aromit voivat olla peräisin itse tynnyristä tai tynnyrissä aiemmin kypsytetystä juomasta. Tammitynnyrit tuovat olueen yleensä vaniljaa, mausteisuutta ja paahteisuutta kuten viskiin ja viiniin.
Mikäli tynnyrissä on kypsytetty aiemmin viiniä, siitä voi tulla aromeihin marjaisuutta ja tanniineja, kun taas viskitynnyristä voi tulla vaniljaa, savua tai turpeisuutta viskistä mukaan. Tammitynnyri myös päästää lävitseen happea, mikä voi pehmentää ja kehittää oluen makumaailmaa. Tynnyrissä voi olla villihiivoja, jotka tuovat olueen happamuutta. Kypsytys myös yleensä tasapainottaa oluen aromeja.
![]() |
Oluiden seurana oli monenlaista syötävää |
Periaatteessa mitä tahansa olutta voi tynnyrikypsyttää, mutta suosituimmat kypsytetävät oluttyylit ovat (imperial) stout, barley wine ja hapanoluet. Belgialaisia lambiceja ja Flanders red aleja kypsytetään perinteisesti tammitynnyreissä.
Suosituin kypsytykseen käytettävä tynnyrityyppi on bourbontynnyri, koska niitä on runsaasti saatavilla. Viskin alkoholimäärä tappaa tynnyreiden mahdolliset villihiivakannat, joten lopputulosta ei tarvitse arvuutella. Viinitynnyreissä puolestaan on usein hiivaa jäljellä, joten vaikutus lopputulokseen voi olla yllättävä.
Illan aikana maisteltujen oluiden kanssa tarjolla oli ruissipsejä, perunalastuja, pähkinöitä, taateleita, luumuja,
viski-taatelikakkua, Tarte Tatin tomaatista ravintola Pastiksen ohjeen mukaan, juustoja, hedelmiä ja suklaakonvehteja.
Virolainen Anderson's Brewery aloitti toimintansa vuonna 2014 kiertolaispanimona. Muutaman vuoden kierrettyään se löysi tilat vanhasta metallitehtaasta Tartosta ja avasi oman panimon vuonna 2020.
Ensimmäinen olutpari maisteltiin sokkona. Oluet ostimme Tallinnan Kaubamajasta viime kesänä (n. 3 € ja 5,90 €).
Applehoff on omenalla ja kanelilla maustettu hapanolut, ja Mezcal BA on nimensä mukaisesti mezcaltynnyrissä kypsytetty Applehoff.
Normaaliversio on kullankeltaista ja sen tuoksussa on omenaa ja kanelia. Kevyen hapan maku toistaa tuoksun aromeja, maussa on myös hieman happamuutta tasapainottavaa makeutta. Kaneli on maussa voimakkaampaa kuin tuoksussa, samoin jälkimaussa. Kevyt ja kivan kesäinen kokonaisuus tuo mieleen omenapiirakan.
Kypsytetty versio on tavallista versiota happamampi. Aromimaailma on samanlainen kuin normaaliversiossa paitsi omena on tuoreen sijaan oksidoitunutta. Jälkimaussa on jotain viinaista ja puista. Jokin muu tynnyri olisi ehkä sopinut kypsytykseen paremmin.
Normaaliversio oluesta voitti äänin 4-1. Molemmat oluet maistuivat hyvin sellaisenaan.
Masis Amazing Heights Barley Wine (11 %) ja Amazing Heights BA (11 %)Masis Brewery toimi ensin kiertolaispanimona kolme vuotta, kunnes oma panimotoiminta aloitettiin vuonna 2021 Keran halleilla. Panimon nimi ei viittaa masennukseen, vaan perustajien nyt jo edesmenneeseen panimomestarina häärineeseen Masi-kääpiöterrieriin. Masis Brewery muuttaa Kerasta Otaniemeen vuoden 2025 keväällä.
Amazing Heightsin BA-versio on kypsynyt Brandy Orange Liquer -tynnyrissä
puolisen vuotta. (6 € ja 8 €)
Normaaliversion makeassa tuoksussa on hedelmäisyyttä, karamellisuutta, siirappia, rusinaa ja pähkinää. Täyteläinen, makea maku toistaa tuoksun aromeja. Katkeruutta on juuri sopivasti tasapainottamaan makeutta. Jälkimaussa on karamellisuutta, kuivahedelmää ja hieman yrttejä.
Tynnyrikypsytetyn version tuoksu on samanlainen kuin tavallisessa versiossa, mutta vielä tuhdimpi. Maku on sitruksinen, appelsiininkuorinen, vähän karvas ja hieman alkoholinen.
Normaaliversio oli parempi äänin 5-0 ja se palautti yhden raadin jäsenen uskon barley wineihin. Tarjolla olleista ruoista appelsiini-viskicheddar ja taateli sopivat parhaiten oluiden kanssa.
Mallaskosken Black Imperial Rye (11,4 %) ja Oidipus (13,4 %)Mallaskosken panimon tarina alkoi, kun Johan Wallenius perusti Mallaskosken tehtaat Seinäjoelle kieltolain aikaan vuonna 1921. Aluksi yritys valmisti vain virvoitusjuomia, mutta ryhtyi kieltolain jälkeen panemaan olutta. Panimotoiminta loppui vuonna 1964 noin kolmeksi vuosikymmeneksi, kunnes nykyinen Mallaskosken panimo perustettiin vuonna 1997.
Mallaskosken mukaan Black Imperial Rye olut on valmistettu kunnianosoituksena rukiille, joka on vuosisatojen ajan ruokkinut suomalaisia. Oidipus on kypsynyt bourbontynnyrissä. Mallaskoski on tehnyt Black Imperial Ryesta myös konjakkitynnyrissä kypsytetyn Nemesis-oluen, jota maistoimme pari vuotta sitten Teerenpeli x Mallaskoski -tastingissä.
Normaaliversion tuoksussa on paahteisuutta, lakritsaa, tummaa suklaata ja ruisleipäistä makeutta. Maussa on tuoksun aromien lisäksi myös siirappia sekä mausteita ja paahteisuutta, joka voimistuu jälkimaussa kahviksi. Alkoholi ei maistu läpi, mutta lämmittää. Oluen lämmetessä sen makeat aromit voimistuvat.
Oidipuksen makeassa tuoksussa on ruisleipää, luumua, jonkin verran bourbonvaniljaa ja hieman paahteisuutta. Maussa on tuoksun aromien lisäksi suklaata ja lakritsaa. Paahteisuus voimistuu hieman jäykässä jälkimaussa kahviksi. Tynnyrikypsytyksen myötä oluesta on kadonnut makeutta.
Tynnyrikypsytetty versio oli parempi äänin 1-4. Oluet sopivat suklaan, luumun, taatelin, taatelikakun ja salmiakkilakritsan kanssa.
Summa summarum
Otanta oli pieni, mutta sen perusteella tynnyrikypsytys ei automaattisesti paranna olutta. Tynnyrikypsytyksen vaikutuksen olueen huomasi käytetystä tynnyristä varsinkin bourbontynnyrien kohdalla. Mezcal ei ole kovin tuttu juoma, joten ehkä sen vuoksi Applehoff Mezcal BA ei tehnyt vaikutusta. Kyseinen olut oli lähes tuplannut alkoholimääränsä kypsytyksen aikana tynnyriin aikaisemmin imeytyneen alkoholin vuoksi. Alun perin tuhtien oluiden vahvuus ei muuttunut yhtä merkittävästi kypsytyksen aikana.