3. helmikuuta 2018

Charles Heidsieck -tasting 29.1.2018 ja Blanc des Millénaires 2004Viiniposti kutsui jälleen uutiskirjeensä tilaajat Charles Heidsieck -tastingiin (20 €) Le Petit Pastikseen. Tastingin veti samppanjatalon Damien Valtier. Rotevat, maskuliiniset ja moniulotteiset samppanjat olivat tuttuja jo viime vuoden tastingista, mutta tällä kertaa kahdesta oli tarjolla uusi vuosikerta. (Viime vuoden tunnelmien yhteydessä on myös enemmän Charles Heidsieckin samppanjatalon historiasta.)

Samppanjat maisteltiin ensin sellaisenaan, sen jälkeen niiden kanssa oli tarjolla pieniä cocktail-paloja.Charles Heidsieck Rosé Réserve NV
(36 % Pinot Noir, 32 % Meunier, 32 % Chardonnay)

Illan aloitti talon vuosikerraton Rosé Réserve. Sen väri oli kaunis lohenpunainen, ja sekä sen tuoksussa että maussa oli makeita mausteita ja punaisia marjoja, kuten mansikkaa ja vadelmaa. Mikään pliisu rosé tämä samppanja ei ollut, vaan rapsakan hapokas ja kuiva.

Charles Heidsieck Brut Réserve NV
(34 % Chardonnay, 33 % Pinot Noir, 33 % Meunier; 53,31 €)

Brut Réserve on moneen kertaan hyväksi havaittu. Onneksi sitä tuli kannettua muutama pullo Viking Lineltä, kun se vielä viime vuoden puolella oli laivan samppanja ja tarjolla naurettavan edulliseen hintaan.

Tuttuun tapaan sen tuoksu oli kypsän hedelmäinen ja paahteinen, samoin maku oli kypsän hedelmäinen, sitruksinen ja monikerroksinen, makeiksi kypsyneiden hedelmien alta erotti myös pähkinää ja vaniljaa. Tämä oli Marjutin kakkossuosikki illan viineistä.

Charles Heidsieck Brut Vintage 2006 - uusi vuosikerta!
(60 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay; 81,74 €)

Brut Vintagesta oli tarjolla samana päivänä julkaistu uusi vuosikerta 2006. Tämäkin samppanja oli kompleksinen: sen paahteisesta tuoksusta havaitsi greippistä hapokkuutta, kypsää hedelmäisyyttä ja jopa hieman kukkaisuutta ja kookosta. Hedelmäisyys ja greippinen hapokkuus jatkuivat maussa ja yhdistyivät mielenkiintoiseen, hieman suolaiseen mineraalisuuteen. Hyvää tämäkin oli.

Charles Heidsieck Rose Vintage 2006
(63 % Pinot Noir, 37 % Chardonnay; 98,30 €)

Illan toinen rosésamppanja, Rose Vintage 2006, oli tummemman punainen kuin ensimmäinen rosé ja sen väri vivahti hieman meripihkaan. Sen tuoksu oli kypsän marjainen, mausteinen ja sitruksinen, ja samat karpalon ja greipin aromit olivat havaittavissa myös hapokkaassa maussa. Rose Vintage 2006 oli Jussin suosikki illan samppanjoista.


Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2004 - uusi vuosikerta!
(100 % Chardonnay; 178,86 €)

Oijoi, tätä samppanjaa Marjut odotti koko tastingin ajan - ja olihan se odottamisen arvoinen. Blanc des Millénairesin uuden vuosikerran 2004 tuoksusta ja mausta paljastui koko ajan uutta: paahteisuutta, sitrusta, omenaista hedelmäisyyttä, kukkaisuutta, voita, mantelia... Vaikka samppanja olikin jo mukavaa juotavaa, sitä voisi kuitenkin jemmata viinikaapissa vielä hyvän aikaa. Blanc des Millénaires oli Marjutin suosikki ja Jussin kakkossuosikki.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti