Suomen Sommelierit ry & Cisa Drinks // Italialainen ilta - Allegrinin viinit 28.3.2019

Pääsimme tutustumaan Allegrinin viineihin Cisa Drinksin viinikellarilla 28.3.2019 järjestetyssä italialaisessa illassa.

Corte Giara Corvina Veronese 2015
IGT Corvina Veronese del Veneto; 100 % Corvina Veronese; 12,98 €

Illan ensimmäinen viini oli 100 % Corvina Veronese. Corvina Veronese tunnetaan paremmin yhtenä Amaronen valmistuksessa käytetyistä rypälelajikkeista, mutta siitä saa myös mainioita lajikeviinejä.

Viinin aavistuksen makeassa tuoksussa oli tummia marjoja ja nahkaa, maussa taas punaherukkaa, vadelmaa ja kirsikkaa. Tanniinit olivat pehmeät ja hapokkuus miellyttävän pirteä, joten viini oli kaiken kaikkiaan helppoa ja mukavaa juotavaa. Sen rakenne oli hyvä ja yleisvaikutelma mukavan mehevä. Viinin valmistuksessa ei ole käytetty tammea, joten viinin hedelmäisyys ja rypäleen maku pääsivät esille sellaisenaan.

Allegrini Belpasso 2016
40 % Corvina Veronese, loput Corvinone, Rondinella, Cabernet Sauvignon, Merlot; 14,99 €

Belpasso on valmistettu osittain kuivatuista rypäleistä passito/appassimento-menetelmää mukaillen, toisin sanoen viinin valmistukseen käytetyistä rypäleistä 15 % on kuivattu noin kuukauden verran. Viini on kypsynyt 11 kk ajan suurissa slavonialaisissa tammitynnyreissä ja siinä on sokeria 10 g/l.

Viinin tuoksussa oli tuttuun tapaan tummia marjoja, viikuntaa ja kirsikkaa sekä nahkaa, kahvia ja tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa. Viinin maku oli makeahko, lakritsainen ja kypsän marjainen, jopa karpalohilloinen. Toisaalta se ei kuitenkaan ollut vain makea ja täyteläisen hilloinen, vaan sen tanniinit olivat rapsakat ja hapokkutta riitti tasapainottamaan kokonaisvaikutelma varsin miellyttäväksi.

Allegrini Valpolicella Superiore 2016
DOC Valpolicella Superiore; 70 % Corvina Veronese, 25 % Rondinella, 5 % Oseleta; 19,98 €

Ei venetolaisia viinejä ilman Valpolicellaa! Valpolicella Superiore -viinien alkoholipitoisuus on vähintään 12 % ja ne ovat kypsyneet vähintään vuoden tammitynnyrissä - tästä viinistä 50 % kypsyi isoissa slavonialaisissa tammitynnyreissä ja 50 % pienissä ranskalaisissa tynnyreissä.

Viinin tuoksussa oli punaisia marjoja, kuten kirsikkaa, musta- ja punaherukkaa ja vadelmaa ja aavistus karviaista, sekä yrttejä, kuten oreganoa. Lisäksi tuoksussa oli jotain raikasta, mentholia tai eukalyptusta sekä viinikumia. Viinin maku oli makean punamarjainen, herukkainen ja kirsikkainen, ja tuoksusta tuttujen marjojen lisäksi siinä oli myös vaniljaa, hieman pippuria ja muita mausteita. Mausteisuus jatkui myös jälkimaussa. Kaiken kaikkiaan viini oli pehmeää ja helppoa juotavaa.

Allegrini Palazzo della Torre 2014
40 % Corvina Veronese, 30 % Corvinone, 25 % Rondinella, 5 % Sangiovese; 24,99 €

Palazzo della Torren valmistuksessa on sovellettu osittain ripasso-menetelmää: suurin osa käytetyistä rypäleistä on tehty suoraan viiniksi, mutta osa on kuivattu, ja lopuksi viini käytetään uudelleen kuivattujen rypäleiden kanssa. Viini on kypsynyt ensin 15 kk tammitynnyreissä sellaisenaan, sekoituksen jälkeen 2 kk ja sen jälkeen 7 kk pullossa.

Viinin tuoksussa oli nahkaa sekä karhunvatukkaa ja kuningatarhillomaista mustikkaa ja vadelmaa sekä niiden lisäksi hieman lakritsaa ja vaniljaa. Samat aromit jatkuivat pehmeässä maussa, ja kaiken kaikkiaan tätäkin viiniä kuvaisi sana "pehmeä": sen tanniinit olivat pehmeät, sen hapokkuus oli pehmeä ja yleisvaikutelma tuhti ja täyteläinen. Jälkimaku oli kuitenkin rapsakka ja hieman pippurinen ja tervainen.

Corte Giara Amarone della Valpolicella 2016
DOC Amarone della Valpolicella; 70 % Corvina Veronese, 30 % Rondinella; 39,99 €

Eikä Venetoa ilman amaronea! Amaronen valmistukseen käytettäviä rypäleitä kuivataan sadan päivän ajan, joten viinit ovat runsaita ja täyteläisiä.

Corte Giaran amaronen tuoksussa oli nahkaa, mausteita ja raikkaita marjoja, kuten kirsikkaa, mustaherukkaa, viikunaa ja vaniljaa. Hapokkaassa maussa oli punaisia marjoja kuten kirsikkaa ja nahkaa ja minttua ja vaniljaa. Viinin tanniinit olivat pirteät, samoin hapokkuus. Jälkimaussa tuntui mausteita ja luumua. Tämä oli moderni amarone eikä sellaisena kaikkien perinteisten amaronen ystävien mieleen, mutta maukas viini joka tapauksessa.

Allegrini Amarone della Valpolicella Classico 2014
DOC Amarone della Valpolicella Classico; 45 % Corvina Veronese, 45 % Corvinone,
5 % Rondinella, 5% Oseleta; 69,98 €

Allegrinin amaronen tuoksussa oli ensimmäisen tavoin nahkaa, mutta sen marjaisuus kallistui tummien marjojen suuntaan. Kuiva tuoksu kallistui bitteriseen suuntaan, tumma kirsikka ja vadelma yhdistyivät tummaan suklaaseen ja tupakkaan. Samat aromit jatkuivat maussa, kuivassa ja tanniinisessa maussa maistuivat mustikka ja herukka sekä tuoksusta tuttu bitterisyys. Rusinainen ja mausteinen viini vaati seurakseen ruokaa tai ainakin jotain suolaista, kuten juustoa.

Intensiivinen ja luonteikas viini oli nimensä mukaisesti klassinen amarone ja molempien mielestä illan paras viini. Se voisi hyvin olla ensin syksyn amarone.

Allegrini La Poja 2012
IGT Verona; 100 % Corvina Veronese; 79,98 €

Ilta päättyi samaan kuin mistä se oli alkanutkin eli 100 % Corvina Veroneseen. Tämän viinin rypäleet tulevat La Groja -kukkulan huipulta noin kolmen hehtaarin alueelta, jossa on viljelty vain Corvinaa vuodesta 1979 alkaen. Viini kypsyy reilun kahden vuoden ajan, josta 8 kk isoissa tammitynnyreissä ja sen jälkeen pullossa 10 kk ajan.

Viinin tuoksu oli marjainen: kirsikkaa, vadelmaa, mustaherukkaa ja luumua. Marjojen lisäksi tuoksussa tuntui monipuolisesti mausteita, lakritsaa, vaniljaa ja tummaa suklaata. Myös viinin maku oli monipuolinen: toisaalta se oli makeahko ja mausteinen, toisaalta myös tanniininen ja hapokas. Luumun, mustikan ja kirsikan lisäksi maussa on viikunahilloa ja pippurista mausteisuutta ja jopa jonkin verran kukkaisuutta ja lakritsaa. Aluksi rapsakka viini pehmeni ilmaantuessaan, mutta kaipasi silti seurakseen ruokaa. Viini oli tasapainoinen, tammi oli integroitunut mukavasti eikä tuntunut liian vaniljaisena.

Tämä jäi meidän mielestämme täpärästi illan toiseksi parhaaksi viiniksi. Jos raatsisimme investoida, sitä voisi hankkia pullon tai pari omaan viinikaappiin.


Allegrinin viineihin olemme tutustuneet aiemminkin: