Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja kermainen juustopasta

Näytepullo / Rosa Viini & Ruoka, Rosa viininmaistaja -yhteistyö



Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016
South Eastern Australia, Australia / Riverina; Shiraz; 13,99 €

Tuottaja Nugan Estate
Maahantuoja Cisa Drinks

Etiketin mukaan intensiivistä tummaa kirsikkaa, kuivattua luumua, tupakkaa, seetriä ja suklaata, joita seuraavat runsaat luumuhillon ja Morello-kirsikan maut ja lopuksi silkkiset tanniinit

Rypäleen mukaan
Shiraz (Syrah): tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua



Kommentit 

M:  Viinin tuoksussa on makeita marjoja, tummia kirsikoita, luumua ja aavistus mausteisuutta sekä raikasta minttua tai eukalyptusta. Viinin maku on makea, mitä appassimento-menetelmää hyödyntävältä viiniltä voikin odottaa. Tuoksusta tutun makean marjaisuuden ja mausteisuuden lisäksi maussa on pientä pippurisuutta ja suklaata. Tanniinit ovat pehmeät, ja ennemminkin hapokkuus tuntuu kantavan viiniä. Yleisvaikutelma on pehmeä ja miellyttävä, kaiken kaikkiaan mehevä viini on varsin mukavaa juotavaa näin viilenevinä ja pimenevinä syysiltoina.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin, kermainen ja juustoinen pastakastike ja makeahko viini olivat yllättävän toimiva yhdistelmä eikä lisukkeina olleiden tomaattien hapokkuuskaan ollut liikaa. Arvosanaksi viini saa 0.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunainen. Makeassa tuoksussa on runsaasti hilloisuutta - herukkahilloa, mustikkahilloa ja luumuhilloa. Makeutta tasapainottavat tumma suklaa, paahteisuus ja mausteisuus. Täyteläinen, pehmeän tanniininen maku on tuoksun tapaan makea, hillojen lisäksi siinä on luumua. Myös maussa on paahteisuutta sekä hieman kirsikkaa. Jälkimaku on kypsän marjainen ja mausteinen, jopa pippurinen.

Viini sopi pastan kanssa melko hyvin. Pihvi tai pataruoat olisivat ehkä sopineet viinin seuraksi paremmin. Viini ei tosin vaadi välttämättä ruokaa, vaan sitä voi nautiskella sellaisenaan. Pidin viinistä ja annan sille arvosanaksi +.



Kermainen juustopasta

Alkuperäinen resepti Rosa Viini & Ruoka, muutoksia tehty kokatessa

350 g spagettia
3 rkl extra virgin -oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
2 dl kermaa
1 dl kanalientä (meillä liemikuutiosta)
2 dl italialaista juustoraastetta (meillä parmesania)
suolaa
mustapippuria
basilikan lehtiä koristeluun

Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaisesti lähes kypsiksi ja valuta vedet pois pastan joukosta.
Säästä 2 dl pastankeittovettä kastiketta varten.

Lämmitä suurella pannulla öljy. Purista mukaan valkosipulinkynnet ja paista niitä hetki. Lisää joukkoon kerma, kanaliemi ja suurin osa pastankeittovedestä. Lisää mukaan myös pasta ja sekoita. Lisää mukaan juusto ja hauduta niitä jonkin aikaa, jotta kastike imeytyy pastaan ja parmesan sulaa. Lisää tarvittaessa pastankeittovettä, jos kastikkeesta tulee liian paksua.

Mausta suolalla ja pippurilla. Koristele tuoreilla basilikan lehdillä ja parmesaanilla.

***
Alkuperäinen ohje on neljälle, joten teimme siitä hieman pienemmän annoksen ja nautimme sen ilmakuivatun kinkun, mozzarellan, luumutomaattien ja rucolan kanssa. Koska resepti on simppeli, aineksissa ei kannata pihtailla, ja kunnon kermalla ja parmesanilla saa parhaimman lopputuloksen.