Viinitie // Portugali-tasting 17.11.2021

Viinitie järjesti Grand Crew -yhteisönsä jäsenille Portugali-teemaisen tastingin (39 €) G Livelab Helsingin yläkerrassa. Se oli Viinitien syksyn ensimmäinen livetasting - ja valitettavasti myös viimeinen, koska omikron-muunnoksen levitessä loppuvuoden tapahtumat jouduttiin (ikävä kyllä) perumaan.

Illan vetivät Piipa Kämppi ja Miika Nurminen, ja sen aikana tutustuttiin viiteen eri viiniin.

Pato & Wouters 3B Blanc de Blancs Brut Nature
DOC Bairrada; 37 % Cercial, 32 % Bical, 31 % Maria Gomes; 18,98 €

Cercial: hapokkaita ja mineraalisia viinejä, joissa on limeä ja greippiä, ikääntymisen myötä hunajaa, fenkolia ja piikiveä; käytetään useimmiten sekoiteviineissä

Bical: hapokkaita, kukkaisen aromaattisia viinejä, joissa on persikkaa ja aprikoosia; käytetään useimmiten sekoiteviineissä

Maria Gomes (Fernão Pires): aromaattisia viinejä, joissa on sitruunaa, limettiä ja appelsiinia sekä trooppisia hedelmiä ja aavistus mausteisuutta, ikääntymisen myötä hunajaa ja mineraalisuutta; Portugalin viljellyin valkoviinilajike

"Mitä ihmettä nämä ovat?" -sarjan rypälelajikkeista (viinin nimen perusteella valkoisista sellaisista) perinteisellä menetelmällä tehty kuohuviini oli jo aiemmista Viinitien tapahtumista entuudestaan tuttu, mutta oli mukavaa päästä tutustumaan siihen ajatuksen kanssa. Sittemmin selvisi, että kaikki lajikkeetkaan eivät olleet niin vieraita, vaan vanha tuttumme Fernão Pires tunnetaan Barraidan alueella Maria Gomesina.

Kepeän ja hedelmäisen viinin tuoksussa oli paljon kaikkea: päärynää, karviaista, valkoherukkaa ja vihreää omenaa sekä häivähdys pähkinää ja paahteisuutta, samoin maussa. Maku oli kuiva ja hapokas ja suutuntuma oli aavistuksen öljyinen - ja vaikka nyt olemmekin maininneet päärynän ja omenan, viini ei kuitenkaan ollut proseccomaista päärynälimsaa, vaan oikein mukava kuohuviini. Se olikin kypsynyt yhdeksän kuukautta pullossa sakkojensa kanssa, mikä toi sen makuun ryhtiä.

Viinistä tuli heti pieni natuviinifiilis ja paljastui, että se olikin käynyt luonnonhiivoilla. Mikään huono asia se ei tässä tapauksessa ollut, päinvastoin! Se voisi sopia kalaruokien ja salaattien kanssa, samoin leikkeleiden.

Cortes de Cima Chaminé Branco 2018
VR Alentejano; 40 % Verdelho, 30 % Alvarinho, 30 % Sauvignon Blanc; 15,98 € (vuosikerta 2020)

Illan ainoa valkoviini oli valmistettu hieman tutummista lajikkeista kuin illan avannut kuohuviini. Se oli peräisin Etelä-Portugalista Alentejon alueelta, joka tunnetaan paremmin punaviineistään.

Viinin houkuttelevassa tuoksussa oli keltaista omenaa, kypsää sitruunaa, päärynää ja kiiviä sekä hieman vaniljaa, vaikka viini ei ollutkaan kypsynyt tammitynnyreissä. Samat aromit tuntuivat myös kuivassa maussa pienellä, melkeinpä suolaisella mineraalisuudella ja yrttisyydellä höystettyinä, mutta viinin maku oli hieman pliisumpi kuin mitä tuoksu lupaili. Hedelmäinen, yrttinen ja suolaisen mineraalinen makumaailma jatkui myös jälkimaussa.

Ainakin meille viinistä tuli jollain tavalla mieleen kehittynyt riesling, sillä toisaalta sen raikkaus ja hapokkuus ja toisaalta hunajaisuus ja trooppinen hedelmäisyys olivat samanlaisia.

Poças Júnior Tinto 2018
DOC Douro; 50 % Touriga Nacional, 20 % Touriga Franca, 20 % Tinta Roriz, 10 % Tinta Barroca; 17,49 €

Douron alueen viineihin ehdimme perehtyä jo ennen tätä tastingia, joten tästä oli hyvä jatkaa. 

Viidennes viinistä kypsyy vanhoissa tammitynnyreissä, loput terästankeissa eli mitään suurta vaniljapommia ei ollut luvassa.

Viinin tuoksussa oli odotetusti punaisia marjoja, karpaloa ja karhunvatukkaa sekä hieman luumua, vaniljaa ja Kouvolan lakritsaa. Sen maku oli kevyempi kuin mitä tuoksu antoi odottaa, mutta kuitenkin täyteläinen, mausteinen ja marjainen, toisaalta myös hieman hapokas. Mieleen tuli kerroskiisseli: viiniä tuoksutellessa ja maistellessa joskus hallitsi vanilja, joskus taas luumu ja boysenmarja.  

Miellyttävät tanniinit tuntuivat sen verran, että viini olisi kaivannut seurakseen ruokaa, ehkä riistaa tai muuta lihaa tai kovia juustoja.

Poças 30 Years Old Tawny

Pato & Wouters D.N.M.C. Baga 2020
DOC Barraida; Baga; 18,98 €

Baga: tanniinisia ja hapokkaita viinejä, joissa on kirsikkaa, luumua, kahvia, tupakkaa, savua, yrttejä ja oliivia

Uusiin rypälelajikkeisiin tutustuminen jatkui Barraidan alueen alkuperäislajikkeen Bagan merkeissä. 

Viini on käynyt luonnonhiivoilla ja sen valmistuksessa on noudatettu minimaalisen intervention periaatteita. Puolet viinistä on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä ja puolet terästankeissa kuuden kuukauden ajan.

Viinistä sai heti natuviiniviboja tastingin ensimmäisen viinin tapaan. Sen tuoksussa oli punaisia ja tummiakin marjoja, varsinkin mustikkaa, samoin hapokkaassa maussa. Ajatukset harhautuivat jostain syystä Piemonten punaviinien suuntaan (mutta ehkä olemme vain altistuneet niille liikaa). Viini oli keskitäyteläinen, mutta myös hedelmäinen ja yrttinen, tanniinit tuntuivat pippurisen pirteinä. 

Kevyiden liharuokien kanssa viini olisi varmasti päässyt loistamaan ja muutenkin se tuntui monikäyttöiseltä ruokaviiniltä.

Poças 30 Years Old Tawny
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão; 34,99 €

Portviini on kypsynyt pienissä tammitynnyreissä 30 vuoden ajan. Siinä on jäännössokeria yli 100 g/l - Viinitie ilmoittaa määräksi 113 g/l ja Alko 130 g/l.

Tumman meripihkan värisen viinin tuoksussa oli kuivahedelmää, rusinaa, viikunaa ja pähkinää. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi hieman jouluisia mausteita ja tummaa toffeeta. Ikääntymisen tuoma hienoinen hapokkuus tasapainotti mukavasti makeutta, joten maku ei ollut liian makea. Pitkässä jälkimaussa oli myös hieman paahteisuutta.

Viini meni hyvin sellaisenaan ja se voisi sopia myös juustojen seuraksi.