Kozeen Shiwan by Foodolo - Tulevaisuus maistuu Lähi-idälle!

Kävimme noin kuukausi sitten syömässä Kozeen Shiwan by Foodolo -pop-upissa. Pop-up on auki vielä lokakuun loppuun, joten vielä ennättää!

Irakin Kurdistanista kotoisin olevan ja Lahdessa (muistakaa tämä!) kasvaneen huippukokin ateriat ja illalliselämykset olivat osuneet tutkaan jo jokunen vuosi aiemmin - esimerkiksi Designmuseossa vuonna 2017 ollut I AM pop-up kiinnosti suuresti, mutta jäi valitettavasti väliin. Viime vuoden MasterChefiä seurasimme myös tarkkaan.

Kozeen Shiwan oli jakanut menun (89 €) kolmeen kokonaisuuteen: menneeseen, nykyisyyteen ja tulevaan.

Alkudrinkeiksi valitsimme raikkaita mehuja: Jussille Sun (kurkuma, appelsiini) ja Marjutille Green Start (lime-basilika). Ruokien seuraksi ei ollut valmiita viinipaketteja, vaan viinilistalla oli vain kolme täsmävalintaa.

Jussi valitsi alkuruokien seuraksi saksalaisen rieslingin (Weingut Ress KM501 Riesling Green 2018, Rheinhessen) ja Marjut itävaltalaisen natu-grüner veltlinerin (Weingut Judith Beck Koreaa 2018, Burgenland). Pääruokien kanssa jatkoimme molemmat ranskalaisella natupunaviinillä (Domaine du Coulet Petit Ours Côtes du Rhône 2018). Ruokien kanssa ne olivat varsin passelit.

"Siitä mistä kaikki alkoi – lapsuuteni lempiherkut"

The New Middle East
Kozzone ja fermentoitua hummusta, mäti-tabouleh ja parasta puutarhasta

Ensimmäinen annos oli niin kaunis, että sitä ei olisi raatsinut millään syödä - mutta tietenkin söimme sen muutenkin kuin vain silmillä ja oioioioi, rasvainen kozzone oli niin herkullista. Calzonen tapaan leivotun leivän sisällä oli mausteista kanaa ja sitä tasapainottivat raikkaat puutarhan antimet eli hunajanauris, parsa ja retiisi. Myös hummus, yrttiseos ja kananmunankeltuaisesta tehty dippi olivat erinomaisen hyviä.

Made in Suleymaniah
Grillattuja oliiveja, kikherneitä, mustapapuja ja seesami-jogurttikastiketta

"Joskus oliiveistakin saa syötäviä", Marjut totesi. Annos oli loistavaa naposteltavaa ja kastike kruunasi kaiken. Kikherneiden versot olivat kivoja!

I Wish
Siikaa, grillattua karhunlaukkaa ja raparperia

Tämä annos oli jo pieni synteesi Suomen ja Lähi-idän välillä: toisaalta siika on hyvinkin suomalaista, mutta raparperista kokataan molemmilla suunnilla, Lähi-idässä suolaisia ruokia ja lihapatoja ja Suomessa taas makeita ruokia kuten kiisseliä ja piirakkaa.

Itse annos ei saanut syttymään aivan yhtä paljon kuin kaksi ensimmäistä ruokaa, mutta hyvää se oli, raparperi ja raparperinmehussa graavattu siika sopivat hillityn lempeästi yhteen karhunlaukan kanssa. Myös astia oli hurmaava - mahtavaa, että niihinkin oli kiinnitetty huomiota.

"Tässä ja nyt – miltä maailma maistuu tänään"

King Potato Jr
Mausteisessa suolakuoressa kypsennettyä frex-perunaa, mätikreemiä ja amba-kastiketta

Jos joku olisi joskus sanonut, että menemme hienoon ravintolaan syömään pääruokana perunaa ja kehumme sitä vuolaasti, olisimme varmaankin hymähtäneet.

Niin kävi nyt kuitenkin. Suolakuoressa mausteiden (kaneli jne.) kanssa kypsennetty peruna muussattiin suolaisenmakeaan mangopohjaiseen kastikkeeseen ja se oli vain älyttömän hyvää, todellista lohturuokaa. 

Since 1989
Shish kebab marmorifileestä, grillattua tomaattia, sipulipyrettä ja naan-leipää

Tämän annoksen mainitsemalla sai Jussin innostumaan noin 1,5 sekunnissa, vaikka riskinä oli tietenkin se, että Lahden seudulta kotoisin olevan Marjutin huono huumorintaju iskee taas.

Kozeen Shiwan toi annoksen itse meille pöytään ja esitteli, että sen voi syödä kahdella tavalla: lihan voi joko kääriä naan-leivän sisään ja syödä rullakebabin tapaan tai leivästä voi leikata/repiä pieniä palasia - mutta mitä Marjut sanookaan ohjeistuksen jälkeen... "Voisinko saada Cokis-mukin?"

Hetken hiljaisuuden jälkeen seurasi Suuri Lihamukikeskustelu, koska... no, Lahti ja lihamuki. Jos luksuslihamuki on seuraavalla menulla, tulemme heti syömään!

Myönnetään myös, että lisukkeet olivat niin herkullisia, että vaikka ne eivät oikeaoppiseen lihamukiin kuulu, niin näiden kanssa voi tehdä poikkeuksen - ja kyllä, tätä olisi mennyt se Cokis-mukillinen ihan helposti. Korianteria, mmm. Tomaattia ja sipulia, mmm.

"Katse eteenpäin – kohti makeaa tulevaisuutta"

Essence of Leo
Kurkumasorbet ja sitruunatimjamia

Last Delight
Mustalime- ja saksanpähkinä- Turkish delight

Summataan illallinen siihen, että jälkiruoat olivat aivan ihania. Sorbetti oli raikasta ja Turkish delight taas aavistuksen sitkeä ja makea herkkupala. Tulevaisuus näyttää siis varsin hyvältä ja lupaavalta.

Lisäksi oli varsin hienoa päästä seuraamaan kokkien työskentelyä lähietäisyydeltä ja päästä vaihtamaan useampikin kuin muutama sana myös Kozeen Shiwanin kanssa. Annokset maistuvat heti aivan erilaisilta, kun ne luonut henkilö kertoo niistä itse.