Viinilinna & Hans Välimäki // Kokkaus-IG-live 9.6.2021: Kalasoppa ja Les Dauphins Côtes du Rhône Rosé 2020



Viinilinnan toisessa kokkaus-IG-livessä 9.6.2021 kokattiin kalakeittoa Hansin tapaan. Sen seuraksi suositeltiin Les Dauphins Côtes du Rhône -roseeviiniä ja meille jo entuudestaan tuttua Corvers-Kauter R3 Riesling Rheingau Remasteredia. Siispä valitsimme viiniksi roseen myöskin siksi, että siitä on jo muutama vuosi, kun viimeksi maistelimme Les Dauphinsin viinejä.

Live on katsottavissa Viinilinnan IGTV:ssä



Les Dauphins Côtes du Rhône Rosé 2020
AC Côtes du Rhône, Ranska; Grenache Noir, Syrah; 11,49 €

Tuottaja Cellier des Dauphins

Etiketin mukaan pehmeitä kesämarjoja, raikasta sitrusta ja greippiä, jälkimaussa passiohedelmää

Rypäleen mukaan 

Grenache: mausteita, marjoja, makeutta, hilloa, hedelmää, yrttejä, savua, nahkaa, vähän tanniineja
Syrah: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua

Ruokana Hansin kalasoppa (teimme sen lohesta)

Lyhyesti: marjainen ja hapokas rosee



Kommentit 

M: Haalean persikanpunaisen viinin tuoksussa on punaisia marjoja, vadelmaa ja punaherukkaa sekä yrttejä ja aavistus sitrusta. Viinin maku on kuiva, marjainen ja hapokas - vaikka viinin väri on hailakka, makua riittää kuitenkin ja sopivasti viilennettynä viini on varsin mukavaa juotavaa. Jälkimaku on marjaisan hapokas ja hieman mausteinen.

Kalakeiton kanssa viini sopi hyvin. Emme olleet aiemmin tainneetkaan kokeilla roseeviiniä kalakeiton kanssa ja yhdistelmä oli varsin positiivinen kokemus: hapokas roseeviini maistui hyvin rasvaisen lohen ja yrteillä höystetyn, alkukesän tuoreilla juureksilla höystetyn keiton kanssa. Sen kanssa voisi myös lähteä piknikille tai kokeilla ruokaisia salaatteja. Arvosanaksi viini saa 0.

J: Viini on väriltään hailakan vaaleanpunaista. Tuoksussa on punaisia marjoja, vadelmaa, punaherukkaa ja hieman karpaloa. Maku on raikkaan hapokas ja toistaa tuoksun aromeja. Karpalo maistuu vahvimmin. Maussa on myös sitrusta, greippiä ja mineraalisuutta. Jälkimaussa on punaista marjaa, yrttejä ja hieman mausteisuutta.

Viini sopi ruoan kanssa oikein hyvin. Se kaipaa hapokkuutensa vuoksi ruokaa seurakseen. Kalasopan lisäksi muutkin kalaruoat sopisivat sen seuraksi, samoin kana ja juustot. Viini saa arvosanaksi +.