Viinilehti // Mosel tutuksi 15.4.2021

Viime kevään etätastingien perkaaminen jatkuu! 

Kevään teemana näyttää olevan Moselin riesling, sillä pääsimme taas perehtymään niihin, kun Viinilehti järjesti 15.4.2021 yhdessä Saksan viinitiedotuksen ja Viinikellari.comin kanssa Mosel tutuksi -FB-liven. Tastingin vetivät Viinikellari.comin edustaja Eeva Hakala ja Viinitien Pasi Ketolainen (MW). Tastingpakettiin kuului neljä eri viiniä (119 €), ja maistelimme ne yhdessä IPA-raadin edustajien kanssa.

Ruokana meillä oli itämaista nuudelisalaattia mifulla höystettynä.

Live on katsottavissa Viinilehden FB-sivulla.

Carl Loewen Varidor Riesling Trocken 2019
Mosel, Saksa; Riesling; 18,50 € (vuosikerta 2020)

Viini käy spontaanisti terästankeissa. Sokeria siinä on 7,2 g/l ja happoja 7,3 g/l.

Viinin tuoksussa oli odotetusti trooppisia hedelmiä (persikkaa, mangoa ja ananasta) sekä sitrusta. Sen tuoksu oli makeampi kuin maku, vaikka hedelmäisyys toi makuun makeuden tuntua. Viini oli kuiva, sitruksisen hapokas ja omenaisen hedelmäinen. Oikein mainio yleisriesling sopi hyvin ruoan kanssa ja sitä voisi ajatella varsinkin soijaa ja limeä hyödyntävien ruokien seuraksi.

Carl Loewen Varidor Riesling Trocken oli sekä meidän että Kivenlaakson kätyrin suosikki.

Immich-Batterieberg Engelwehr Riesling Kabinett Trocken 2017
QMP Mosel, Saksa; Riesling; 19,99 € (vuosikerta 2016)

Tämän viinin edellinen vuosikerta 2016 tuli tutuksi Viinitien omassa tastingissa maaliskuussa ja silloin pidimme siitä kovasti. Odotukset olivat siis korkealla uuden vuosikerran suhteen. 

Viinin tuoksu oli rapsakan hapokas ja suolaisen mineraalinen. Siinä oli hitusen petroolia sekä trooppista hedelmää ja kukkaisuutta. Myös viinin maku oli kuiva ja hapokas sekä hieman terävä, kirpeä ja mineraalinen, mutta se tuntui pliisummalta kuin edellinen vuosikerta - ehkä pienempi sokerin määrä vaikutti, sillä tässä vuosikerrassa sokeria on vain 2,7 g/l, kun edellisessä sitä oli 6,7 g/l.

Immich-Batterieberg Engelwehr Riesling Kabinett Trocken oli Kallion kirjeenvaihtajan suosikki.

Heymann-Löwenstein Schieferterrassen 2017
Mosel, Saksa; Riesling

Heymann-Löwenstein on kehuttu tuottaja, esimerkiksi muutama vuosi sitten Feel Helsinki -tapahtumassa tuottajan viinit saivat vahvan suosituksen - eivätkä turhaan.

Viiniköynnökset ovat kasvaneet Moselille olennaisessa liuskekivisessä (Schiefer) maaperässä aurinkoisilla rinteillä. Se on käynyt villihiivojen avulla.

Viinin tuoksu oli aromaattinen, jopa parfyyminen. Siinä oli kypsää hedelmää, lakritsaa ja salmiakkia sekä papaijaa ja passionhedelmää, jossain määrin tuoksun makeus oli jopa marmeladisen oloista. Tuoksun makeista vivahteista huolimatta viinin maku oli kuiva ja täyteläinen, mieleen tulivat Fazerin Vihreät kuulat ja päärynä, joita täydensivät sitrus ja yrttisyys. Ilmaantuminen teki viinille hyvää, joten kannattaa antaa sen odotella hieman avaamisen jälkeen.

Carl Loewen Thörnich Ritsch Riesling Auslese 2018
Mosel, Saksa; Riesling (0,375 l)

Viimeisenä viininä oli odotettu makea Riesling. Tässä viinissä sokeria on kohtuulliset 80,6 g/l, joten aivan supermakeiden viinien joukkoon se ei pääse. Viini on käynyt viilihiivoilla ja kypsynyt kolme kuukautta sakkojensa päällä.

Viinin tuoksussa oli sitruunaa, päärynää ja aprikoosia ja hieman hunajaa, toisaalta se muistutti myös smurffilimsaa. Viinin maku ei ollut liian makea, vaikka se olikin hunajainen, vaan ennemminkin kohtalaisen kevyt ja hapokas. Lisäksi sen trooppinen hedelmäisyys ja kukkaisuus olivat varsin mukavia.