Pirkka Rosé 2020 ja Pirkka Valpolicella Ripasso Superiore 2018

Pirkka on lanseerannut viinisarjaansa kaksi uutta viiniä: Côtes de Provencen alueelta Ranskasta tulevan roseen ja ripasson sarjassa jo alunperin olleen amaronen tuottajalta. Maistelimme ne molemmat juhannuksena.

Roseen tuottaja Boutinot Wines aloitti tuomalla viinejä Iso-Britanniaan ja kasvoi vähitellen nykyiseen kokoonsa. Sen lisäksi että talo toimii kolmella mantereella ja 40 maassa agenttina viinintuottajien ja maahantuojien välillä, se myös omistaa viinitarhoja neljässä eri maassa.

Ripasson tuottaja Casa Vinicola Sartori sijaitsee Negrarin kylässä Valpolicella Classicon alueella Italian Venetossa. Se on edelleen perheomisteinen ja yksi alueensa suurimmista viinintuottajista. Veneton lisäksi talo tuottaa nykyisin viinejä myös muualla Italiassa.

Lue lisää Pirkka-viineistä »

Pirkka Rosé 2020
AOP Cotés de Provence, Ranska; 40 % Garnacha, 30 % Cinsaut, 30 % Syrah; 15,00 €

Tuottaja Boutinot Wines

Etiketin mukaan Provencen rosee

Rypäleiden mukaan
Garnacha (Grenache): mausteita, marjoja, makeutta, hilloa, hedelmää, yrttejä, savua, nahkaa, vähän tanniineja
Cinsaut: mansikkaa, kirsikkaa, mesimarjaa, omenaa, parfyymia, hedelmää, maanläheisiä ja mausteisia piirteitä; tammessa kypsytettynä vaniljaa, kookosta tai savua ja tervaa, pullossa kypsytettynä seetriä, sikaria, maata, nahkaa
Syrah: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua

Ruokana inkokt lax eli mausteliemessä kypsennetty lohi, uudet perunat ja tsatsiki

Lyhyesti: runsaan marjainen ja hapokas rosee

Kommentit 

M: Persikan- tai lohenpunaisen viinin tuoksussa on punaisia marjoja, mansikkaa ja vadelmaa sekä persikkaa ja sitrusta. Viinin maku on pirteän hapokas, marjaisuus tuntuu kirpeänä ja raikkaana ja jälkimaussa on jopa hieman pientä pippurista mausteisuutta. Kukkaisuus ja hedelmäisyys tuovat viiniin makeuden tuntua, vaikka oikeasti viini on täysin kuiva. Provencen roseita ajattelee usein väriltään ja maultaan herkkänä tai haaleana, mutta tässä viinissä on sekä väriä että makua, se ei ole mitenkään hillitty rosee.

Lohen ja tsatsikin kanssa viini sopii hyvin ja maistuu tarpeeksi kylmänä myös sellaisenaan. Se sopisi myös piknikille tai salaattien seuraksi tai miksei myös kesäruokien seuraksi lomalla. Arvosanaksi viini saa +.

J: Pirkka Rosé on väriltään kypsän lohen punainen. Tuoksussa on vadelmaa, punaherukkaa, kukkaisuutta ja raparperia. Pirteän hapokas maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös sitrusta ja hieman persikkaa. Jälkimaussa on hapokkuutta ja hieman mausteisuutta.

Lohen kanssa viini sopi kohtuullisen hyvin, mutta ei ollut ihan täysosuma. Kalan liemi riiteli hieman viinin kanssa, toisella lailla valmistettu kala olisi voinut sopia paremmin. Hyvä roseeviini saa arvosanaksi +.

Pirkka Valpolicella Ripasso Superiore 2018
DOC Ripasso Superiore, Italia; 55 % Corvina, 25 % Corvinone, 15 % Rondinella, 5 % Croatina; 15,90 €

Tuottaja Casa Vinicola Sartori

Etiketin mukaan sopii primi piattin (eli esim. pastan tai risoton), grillattujen liharuokien ja juustojen kanssa

Rypäleiden mukaan
Corvinone: hedelmää, mausteita, pehmeyttä, tanniineja, kirsikkaa ja vaniljaa
Corvina: mietoa hedelmäisyyttä, hapokkuutta, aavistus karvasmantelia ja hapankirsikkaa, mansikkaa ja pähkinää
Rondinella: kirsikkaa, mansikkaa, karvasmantelia
Croatina: hedelmäisyyttä, pehmeitä tanniineja, suklaata, kahvia ja luumua

Ruokana hernerisotto

Lyhyesti: mukavan pehmeä ripasso

Kommentit

M: Tummanpunaisen, lähes läpinäkymättömän viinin tuoksussa on kypsiä marjoja, mausteita ja aavistus nahkaa. Viinin maku on kirsikkainen ja muutenkin sen marjaisuus kallistuu enemmän hapokkaiden punaisten marjojen kuin tummien marjojen suuntaan, lisäksi siinä maistuu hieman mausteita ja yrttejä. Yleisvaikutelma on keskitäyteläinen ja hedelmäinen, ja pullon ohjeiden mukaan 16-18-asteiseksi viilennettynä viini on varsin miellyttävää juotavaa juhannushelteidenkin keskellä. Tanniineja on kohtalaisesti, mutta ne ovat melko pehmeitä ja silkkisiä. Jälkimaussa tuntuu pientä yrttisyyttä.

Pekonimurulla höystetyn hernerisoton kanssa viini sopii hyvin ja sen seuraksi voisi valita myös runsaan makuisia juustoisia tai tomaattisia pastoja tai leikkeleitä. Se maistuu hyvin myös sellaisenaan. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunainen. Heti avaamisen jälkeen tuoksusta ei saanut juuri mitään irti, mutta ilmaantumisen myötä tuoksuun tuli kypsää punaista marjaa, karhunvatukkaa, hapankirsikkaa ja mausteisuutta. Tuoksun marjaiset aromit vahvistuvat keskitäyteläisessä maussa. Mukana on lisäksi viikunaista makeutta ja myös kirpeää karpaloista hapokkuutta. Jälkimaku on mausteinen ja herukkainen.

Risoton kanssa viini sopi hyvin, se olisi sopinut myös lihaisammille ruoille. Viini menee hyvin myös sellaisenaan. Arvosanaksi annan +.

***

Lue myös