Craft Beer Garden Festival 9.-10.7.2021

CoolHead Brew järjesti Craft Beer Garden Festivalin 9.-10.7.2021 uudessa sijainnissaan Viikissä. Panimo on muuttamassa vuodesta 2015 tyhjillään olleeseen Gardenia-rakennukseen, jossa sijaitsi aikaisemmin trooppinen puutarha. Tiloissa (joita on kaikkiaan 1447 neliömetriä) on tällä hetkellä CoolHeadin taproom, panimokauppa ja ravintola terasseineen. Panimotoiminta siirtyy Viikkiin syksyllä, kun tilojen remontti on valmis.

Craft Beer Garden Festival järjestettiin Gardenian pihalla, joka ei muistuta puutarhaa, vaan on hiekkakenttä. Kun lämpötila oli +30 asteen tienoilla, mieleen tuli lähinnä aavikko. Onneksi onnistuimme löytämään varjopaikan. 

Venäjältä paikalla olivat Paradox Brewery ja Black Cat Brewery ja Unkarista Mad Scientist. Suomalaisista panimoista tapahtumaan osallistuivat Olarin Panimo, Salama Brewing Company, Panimoyhtiö Tuju, MallasSepät, Tired Uncle Brewing Co., Etko Brewing sekä tietenkin CoolHead Brew. Isobritannialaisten Verdant Brewing Co:n ja Polly's Brew Co:n juomia ei saatu ajoissa tullista läpi (kiitos tästäkin Brexitille), mutta niiden korvaajana toimivat Pikkulinnun muut oluet, lambicit jne.

Ennakkoliput maksoivat 25 € ja sisälsivät sisäänpääsyn, lasin sekä 15 € juomakrediittejä. Maksut hoidettiin NFC-korteilla, joihin sai ladattua lisää saldoa kännykkäsovelluksella ja käyttämätön saldo palautui automaattisesti. Oluiden hinnat vaihtelivat panimon mukaan, mutta maisteluannos maksoi yleensä 3 €.

Vasemmalla Bold Uncle, oikealla Lawnmower patrol

Jussi keskittyi perinteiseen tapaan lähinnä IPA-oluisiin. Mad Scientistin hedelmäinen ja raikas Popstar IPA (6 %) oli oiva hellejuoma, mutta muuten melko perus-IPA. Myös Tired Uncle Brewing Co.:n Bold Uncle NEIPA (7,3 %) oli hedelmäinen ja rapsakan katkera, varsinkin jälkimaultaan. ETKO Brewingin Lawnmower Patrol Double NEIPA (8,5 %) käänsi hedelmäisyyden trooppiseen suuntaan ja tarjosi aromeissaan myös sitrusta ja greippiä. Se oli hedelmäisistä IPA-oluista suosikkini.

The Gipsy Hill Brewing Co:n Moneybags Double IPA (9 %) oli puolestaan ananaksinen ja mangoinen. Mallasseppien Naantalin Eeppinen IPA (5 %) jatkoi tutulla trooppisen hedelmäisellä linjalla mangon ollessa voimakkain aromi. Kokonaisuus oli sopivan raikas ja kevyt olematta kuitenkaan vetinen.

Keskellä Murder, oikealla Pastry Worldwide: Nanaimo

Hieman harvinaisempaa mustaa IPA-tyyliä edusti Paradoxin Black Is the New Black Double IPA (11,5 %). Katkeruutta oli paljon, samoin sitrusta ja greippiä aromeissa. Paahteisuttakin oli hieman. Panimoyhtiö Tujun Murder Belgian Tripel (8,5 %) oli ihan muuta kuin mitä odotin. Tripeleille tyypilliset aromit kuten belgihiiva puuttuivat ja olut oli yllättävän hapanta. Kyseessä ei ole perinteinen tripel, vaan sekoitus eri ikäisiä tripeleitä, joita on kypsytetty bourbontynnyreissä ja jossa on käytetty erilaisia maitohappobakteereita.

Seuraavana oli vuorossa paluu Mad Scientistin tiskille ja Surfin' Bird Wheat Beer (4 %), joka oli sitruksinen ja kevyt vehnäolut. Vaikka päivä oli helteinen, maisteluun pääsi myös Black Cat Breweryn tuhti Pastry Worldwide: Nanaimo Imperial Stout (10 %). Se oli karamellista suklaapiirakkaa nestemäisessä muodossa eli oikein hyvä.

Marjut jatkoi hapanoluiden ja smoothie-oluiden parissa.

Koska kävimme paikalla Piña Colada -päivänä, ensimmäinen olut oli tietenkin CoolHead Brew Experimental 21: Piña Colada (hedelmäsour; 4 %), joka sekä näytti että maistui yllättävän paljon aidolta piña coladalta.

Sour Aunt Peach, Blackcurrant Gose, Black Eyed Peach ja Double Svart

Heti toisena oluena piti maistaa lähipanimomme Tired Uncle Brewing Co:n uusi hapanolut Sour Aunt Peach (4,3 %). Se ei ollut aivan yhtä mainio kuin aikaisempi vadelmainen versio, mutta ihan kivaa juotavaa se oli, vaikka persikka ei tuntunut kovinkaan persikkaisena, vaan ennemminkin yleisenä hedelmäisyytenä. Toisaalta Mallasseppien Blackcurrant Gose (5,3 %) taas maistui hyvinkin mustaherukkaiselta, samoin Etkon Black Eyed Peach (persikalla ja mustaherukalla maustettu Berliner Weisse; 3,5 %).

Kynsilakka sointuu tietenkin rannekkeeseen

Persikka- ja mustaherukkahetken jälkeen lasiin päätyi tapahtuman paras olut, Black Cat Breweryn Fluffy Smoosh: Guava Raspberry (5 %). Se oli pirtelömäinen, paksu, jopa hieman makea ja marjainen, aivan kuin olisi vaahtokarkkia tai poutapilveä juonut. Black Cat Brewery yllätti viime kesän tapaan täysin - enkä sano tätä siksi, että kotona maukuu musta kissa, vaan siksi, että smoothieoluet ovat ihan loistavia.

Tapahtuman parhaaseen olueen olisi tietenkin ollut hyvä lopettaa, mutta kiusaus kävi liian suureksi ja piti maistaa vielä vierustoverien lasissa kiinnostanut Paradox Breweryn SMTH: Guava, Banana, Vanilla Cream (hedelmäsour; 5 %), joka olikin kermaista banaanipirtelöä. Guava taitaakin olla melko hyvä valinta, jos minulta haluaa saada pisteet...

Lopuksi piti vielä testata "mitähän tämä melomel on" eli Mad Scientistin Double Svart (8 %), joka paljastui marjoilla maustetuksi simaksi. Hyvää sekin oli, tosin näin jälkiviisaana pitää sanoa, että se olisi makunsa puolesta istunut paremmin persikka-mustaherukkakokonaisuuteen.

Ananasta pizzaan? Kyllä vain!

Ruokahuollosta vastasivat Sandwich Club, Pallas Tapas Wagon, 3 Kaveria Jäätelöauto ja CoolHeadin oma ravintola. Me kävimme viimeksi mainitussa pizzalla.

Summa summarum

Tapahtuman oluttarjonta oli hyvä, Pikkulinnun muu tarjonta paikkasi hyvin pois jääneitä panimoja. CoolHeadin uusi sijainti on myös mainio, koska sinne pääsee Leppävaarasta suoraan bussilla ja joskus muutaman vuoden päästä myös pikaraitiotiellä. Jos nyt jotain moittisi, niin varjopaikkoja olisi voinut olla helteeseen nähden enemmänkin.