4Chiefs Saloon Sello // Pühaste-oluttasting 22.2.2024

4Chiefs Saloon Sellossa järjestettiin viimein ravintolan ensimmäinen tasting! Lähdimme siis molemmat maistelemaan oluita.

Virolaisen Pühaste-pienpanimon oluiden tastingin 22.2.2024 (25 €) isännöi Ville Kellokoski Brukett Drinksilta. Itse tastingiin sisältyi viisi olutta ja runsas tapaslautanen. Maistetuista oluista kolme ensimmäistä olutta on saatavilla hanasta 4Chiefsissä (ja kaksi viimeistä oletettavasti tölkissä/pullossa).

Pühaste sijaitsee Viron toiseksi suurimmassa kaupungissa Tartossa. Sen tarina alkaa jo vuodesta 2011, jolloin pääpanimomestari Eero Mander aloitti ensimmäiset olutkokeilunsa kiertolaispanijana. Oman panimon Pühaste avasi vuonna 2016, ja se järjestää Tartossa vuosittain Pühaste Õllepidu -olutfestivaalin.

Mr. Tangerine Man American Wheat Ale (4,8 %)

Mr. Tangerine Man on vehnäolut, joka on maustettu appelsiinin ja mandariinin kuorilla. Humalointiin on käytetty Mandarinaa, Bavariaa, Cascadea ja Citraa.

Hieman katkerassa tuoksussa oli hedelmää, sitruunaa, mandariinia ja appelsiinia. Tuoksussa oli myös jotain ipamaista, luultavasti olueen käytettyjen humalien vuoksi. Maku toisti tuoksun aromeja ja oli tuoksua katkerampi, mutta samalla makea. Myös jälkimaku oli katkera. Vehnäoluille tyypillistä banaania ei aromeissa ollut oikeastaan lainkaan.

Mr. Tangerine Man on selkeästi kesäolut.

Roulette Hop Series: Pacific Sunrise Hazy IPA (6,9 %)

Hop Roulette on olutsarja, joka esittelee uusia ja kokeellisia humalalajikkeita. Pacific Sunrise on sarjan kahdeksas olut, ja siihen on käytetty nimen mukaisesti Pacific Sunrise- ja Mosaic-humalia, molempia saman verran. Valmistuksessa on käytetty ohran lisäksi vehnää ja kauraa.

Tuoksussa oli hedelmää, sitruunaa, mangoa, ananasta ja aavistus greippiä. Maku oli kevyen katkera ja hieman makea, lisäksi siinä oli runsaasti trooppista hedelmää. Juusto pehmensi hieman oluen katkeruutta, vaikkakin gyyhiä oli Marjutin mielestä silti liikaa.

Balloon Bay Fruited Sour (4,6 %)

Balloon Bayn pohjana on käytetty vehnäolutta ja se on maustettu banaanilla, passionhedelmällä ja veriappelsiinilla.

Tuoksu oli makeahko ja vain hieman hapan, tosin kyllä oluen tunnisti hapanolueksi heti ensinuuhkaisulla. Tuoksussa oli aprikoosia, selvästi passionhedelmää ja vähemmän selvästi banaania. Maussa passiohedelmän maku hallitsi aluksi aromimaailmaa, banaanisuus vahvistui jälkimakua kohden. Oluen hapokkuus oli lempeää eli aloittelijoillekin sopivaa ja hedelmäinen makeus helpotti tilannetta sitä vielä lisää.

Balloon Bay sopi parhaiten suolakurkun kanssa. Se oli melkeinpä itsestäänselvästi Marjutin suosikki.

Maramara DDH Double IPA (8,5 %; 7,39 €)

Maramaraan käytetyt humalat Riwaka ja Nelson Sauvin on poimittu käsin Uudesta-Seelannista Freestyle-farmilta. Ohran lisäksi siinä on käytetty myös vehnämallasta. Oluen nimi on maorin kieltä ja tarkoittaa ilmeisestikin kolmea eri asiaa, mutta ainakin toistaiseksi huteran pään ja epäonnistuneen googletuksen takia arvoitukseksi jää, mitä.

Dipan katkeruutta suoraan naamaan hierovassa tuoksussa oli sitruunaa, ananasta, trooppista hedelmää ja reippaasti greippistä katkeruutta. Maku toisti tuoksun aromeja ja myös oli katkera. Marjut ei kommentoi asiaa sen enempää, ilme luultavasti kertoi kaiken. Jussi taas tykkäsi Maramarasta eikä se ollut hänen mielestään liian katkeraa.

Maramara sopi parhaiten oliivin kanssa.

Pühaste Silver Series Sensi Rum BA Imperial Stout (12,5%; 13,90 €)

Sensi Rum BA Imperial Stout on kypsynyt jamaikalaisessa rommitynnyrissä eikä sitä ole maustettu millään, vaikka Pühasteella onkin tapana lisätä Silver Series -sarjan tynnyrikypsytettyihin oluisiin esimerkiksi vaniljaa, kookosta tai vaahterasiirappia. Sensi Rum BA IS ei kuitenkaan tarvinnut mitään ylimääräistä maustetta, vaan sai tasapainoisen maun pelkästään tynnyrikypsytyksestä.

Tuoksussa oli vaniljaa, kookosta, luumua, rommia ja hieman paahteisuutta. Maku toisti tuoksun aromeja ja vaikka maku oli aluksi makea, se muuttui kuivemmaksi jälkimakua kohti. Kaikki elementit olivat oluessa tasapainossa. Olut oli runsas ja pitää myöntää, että vaikka ensin haaveena oli, että tastingissa olisi ollut 4-5 imperial stoutia, niin ehkä niiden juominen olisi ollut melko vaativa koitos.

Sensi Rum BA maistuu hyvin sellaisenaan eikä vaadi ruokaa seurakseen. Se oli Jussin suosikki.

***

4Chiefsin seuraava tasting on 13.3.2024, jolloin aiheena ovat Dingle-tislaamon viskit.