Suomen Sommelierit ry & Winepartners Finland Oy // The Versatility of Garnachas from Limestone Soils 15.1.2024



Suomen Sommelierit ry järjesti vuoden alussa kannatusjäsenilleen yhdessä Winepartners Finlandin kanssa tapahtuman, jossa pääsimme tutustumaan Garnachasta tehtyihin viineihin. Illan isännöi Katalonian Terra Altan alueella sijaitsevan Herència Altésin toinen omistaja ja viinintekijä Rafael De Haan.

DO Terra Alta ("korkea maa") on Katalonian eteläisin viinialue, jossa keskitytään valkoiseen ja punaiseen Garnachaan. DO-laatuluokituksen alue sai vuonna 1985. Alueella on toki valmistettu viiniä jo parituhatta vuotta sitten: Katalonian vanhin viiniprässi 200-luvulta eaa. on löydetty aivan Herència Altesin viinitilan vierestä Coll de Moron kukkulalta.

Herència Altés on perheomisteinen viinitila, jolla on 50 hehtaaria viinitarhoja. Noin puolet tarhojen köynnöksistä on istutettu jo 1900-luvun alkupuolella. Tarhat sijaitsevat 350-550 metrin korkeudella vuoristossa. Ilmasto on välimerellinen ja maaperä on pääasiassa kalkkikiveä. Viinitalo tuottaa viinit luonnonmukaisesti.



Garnacha tinta (ranskaksi Grenache noir, katalaaniksi Garnatxa negra) eli tumma Garnacha on yksi maailman viljellyimmistä punaisista rypälelajikkeista. Se on mitä ilmeisimmin peräisin Koillis-Espanjasta. Espanjan lisäksi sitä viljellään yleisesti Sardiniassa (nimellä Cannonau), Ranskassa ja Australiassa, joissa sitä käytetään GSM-sekoitteissa (Grenache, Mourvedre, Syrah) ja väkevöidyissä viineissä sekä Kaliforniassa ja jonkin verran Etelä-Afrikassa.

Garnachan valkoinen muunnos Garnacha blanca on Ranskan neljänneksi viljellyin valkoinen rypälelajike. Sitä käytetään paljon Châteauneuf-du-Papen alueella sekoitteisiin. Rosé- ja Gris-muunnoksista taas valmistetaan roseeviinejä.

Garnacha/Garnatxa Peluda eli "karvainen" Garnacha on Garnacha tintan muunnos, joka on saanut nimensä siitä, että sen lehtien alapinnalla kasvaa nukkaa, joka suojelee viiniköynnöstä kuivumiselta ja tuulelta. Siitä saadaan viinejä, jotka ovat hapokkaampia ja joiden alkoholipitoisuus on pienempi kuin perus-Garnachan.



Benufet Garnatxa Blanca 2022 ja 2018
DO Terra Alta, Espanja; Garnacha Blanca; 19,82 €

Viiniin käytetyt rypäleet ovat saaneet viilentyä 24 tuntia ennen puristamista. Käyminen on tapahtunut luonnonhiivoilla betonitankeissa ja viiniä on sekoitettu viisi kuukautta ("bâtonnage") sakkojen kanssa ennen pullottamista.

Vuosikerta 2022 oli väriltään kalpean kullankeltaista. Sen tuoksussa oli vaaleita hedelmiä, keltaista omenaa, päärynää, hunajamelonia ja yrttejä, samoin pirteän hapokkaassa maussa. Omena alkoi muuttua jo hieman hapettuneeksi ja yrttisyys tuntui maussa hieman voimakkaammin kuin tuoksussa.

Juuston ja kinkun kanssa Benufet Garnatxa Blanca 2022 sopi hyvin ja se olisi mainio kesäterassi- tai piknik-viini.

Vuosikerran 2018 viinin tuoksuun oli ehtinyt kehittyä jo mielenkiintoisia kukkaisia ja petroolisia sekä wienernougatmaisia sävyjä. Myös omenaisuus oli muuttunut omenahilloisuudeksi. Maku oli yrttinen ja mausteinen, kypsä omena tuntui siinäkin ja mukana oli hieman mineraalisuutta. Hapokkuus oli säilynyt hyvin.

Juusto maistui edelleen vanhemman vuosikerran kanssa, minkä lisäksi grillattu kala ja äyriäiset voisivat olla viinille passeleita kumppaneita.



Herència Altés La Serra Blanc 2020 ja 2017
DO Terra Alta, Espanja; Garnacha Blanca; 36,99 €

Viiniin käytetyt rypäleet ovat saaneet viilentyä 24 tuntia ennen puristamista. Käyminen on tapahtunut luonnonhiivoilla betonitankeissa ja viiniä on sekoitettu kolme kuukautta ("bâtonnage") sakkojen kanssa ennen pullottamista. Viini on ikääntynyt ikääntynyt 10 kuukautta itävaltalaisissa tammitynnyreissä ja amforoissa. Sitä on valmistettu vain 4 900 pulloa.

Viinin valmistuksessa on käytetty samoja tynnyreitä vuodesta 2015 alkaen, joten vuosikertaan 2020 ne eivät antaneet enää kuin hieman tammen aromeja ja paahteisuutta. Viinin tuoksu oli kuiva ja vaalean hedelmäinen, omena tuntui voimakkaimmin. Viinin yrttisyys tuntui hapokkaassa maussa voimakkaammin kuin tuoksussa, samoin tammikypsytyksen huomasi paremmin jälkimaussa.

Herència Altés La Serra Blanc 2020 sopi myöskin hyvin juuston ja kinkun seuraksi.

Vuosikerrassa 2017 tammi maistui voimakkaammin ja aromimaailmaan oli tullut mukaan petrolia kypsien trooppisisten hedelmien, omenan ja aprikoosin seuraan. Maussa maistui briossia ja kypsää sitruunaa. Yleisvaikutelma oli täyteläinen ja runsas. Viini muistutti hämmentävän paljon chardonnayta, varsinkin sokkona maistellessa samankaltainen hapokkuus ja hedelmäisyys olisivat varmasti johtaneet harhaan.

Kinkku oli viinin kanssa ok, myös savulohi tai grillatttu kala voisi toimia.



Trementenaire 2021
DO Terra Alta, Espanja; Garnacha Blanca

Viini on ollut kuorikontaktissa terästankissa neljä viikkoa. Suurin osa siitä on kypsynyt 24 kuukautta neljä kertaa aiemmin käytetyissä tynnyreissä ja pieni osa seitsemän kertaa aiemmin käytetyissä tynnyreissä.

Viinin tuoksu oli makeahko ja appelsiininen. Se lupaili makeaa viiniä, mutta viinin maku olikin kuiva. Maussa tuntui hapettunutta omenaa, omenahilloa ja lakkoja sekä hieman yrttejä. Kaikkiaan viini oli aivan ihana ja melko helposti lähestyttävä oranssiviini.

Trementenaire 2021 voisi sopia juustojen ja savujuustojen kanssa - tai oikeastaan oranssiviinit käyvät melkeinpä kaiken kanssa.



La Pilosa 2021
DO Terra Alta, Espanja; Garnacha Peluda

Viimeinen viini oli "karvaisesta" Garnachasta valmistettu punaviini.

Viiniin käytetyt rypäleet ovat saaneet viilentyä 24 tuntia ennen puristamista. Viini on käynyt luonnonhiivoilla, minkä jälkeen se on käynyt malolaktisen käymisen terästankissa, jossa on ollut puolet rypäletertuista. Käymisen jälkeen viini on ikääntynyt kahdeksan kuukautta itävaltalaisissa tammitynnyreissä.

Viinin tuoksu oli kevyt, marjainen ja hapokas, joten se toi mieleen pinot noirin, samoin maku. Hedelmäisessä ja mausteisessakin maussa maistui puolukkaa, vadelmaa ja muita marjoja, hapokkuus oli myös mukavan rapsakkaa ja kaiken kruunasi pieni pippurinen ja yrttinen mausteisuus.

Salami oli hyvä yhdistelmä La Pilosa 2021:n kanssa, kun viinin hapokkuus leikkasi salamin rasvaisuutta. Viini voisi maistua myös lampaan seurana.