Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling Organic 2022


Concha y Toron omistama Cono Sur Vineyards & Winery on perustettu vuonna 1993. Viinitalolla on yli 300 hehtaaria viinitarhoja, joilla se tuottaa ympäristöystävällisiä viinejä ja joita viljellään kestävän kehityksen menetelmin. Cono Sur on maailman ensimmäinen viinitila, joka on saanut Carbon Neutral Delivery -sertifikaatin. 

Viinilehti valitsi Vineyard Block 23 Riesling Organic 2022:n vuoden valkoviiniksi vuonna 2023. 

Viiniin käytetyt rypäleet tulevat Quitralman-tilan palstalta numero 23 Bío Bío -laaksosta. Palstan vanhimmat köynnökset ovat yli 30-vuotiaita. 

Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling Organic 2022
Bio-Bio Valley, Chile; Riesling; 15,48 €

Tuottaja Cono Sur

Etiketin mukaan sitrusta ja valkeiden kukkien aromeja, pehmeä tasapainoinen maku

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana flammkuchen kylmäsavulohella

Lyhyesti: greippisen hapokas ja hedelmäinen riesling



Kommentit

M: Kirkkaan, kullankeltaisen viinin tuoksu on sitruksisen hapokas, hedelmäinen ja yrttinen. Jo ensinuuhkaisulla huomaa selvästi, että lasissa on rieslingiä. Viinin maku on tuoksun tapaan greippisen hapokas ja hedelmäinen. Sen vaaleita kivihedelmiä, persikkaa ja omenaa täydentää hento kukkaisuus ja petroolisuus. Toisaalta maku myös yllättää: viini tuoksuu hyvinkin hedelmäiselle ja sen olettaa olevan makeampi kuin se onkaan, mutta maku paljastuukin kuivaksi, jossain määrin myös mineraaliseksi. Viini on nuori ja napakka, joten sitä olisi voinut huoletta jemmata vielä hetken - toisaalta kokonaisuus on tasapainoinen, joten viini sopi ruokapöytään hyvin jo nyt..

Ruoan kanssa viini maistuu hyvin, kun sen hapokkuus toimii ruoan rasvaisuuden vastapainona. Se maistuu myös sellaisenaan varsinkin, jos rapsakat risukat ovat mieluisia. Arvosanaksi Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling Organic 2022 saa +.

J: Viini on kirkasta ja kullankeltaista. Tuoksussa on kypsää sitruunaa, persikkaa, keltaista omenaa, hunajamelonia, petroolia ja aavistus yrttejä. Täyteläinen maku on aluksi makea ja toistaa tuoksun aromeja. Maku muuttuu kuitenkin pian hapokkaaksi ja kirpeän sitruunaiseksi. Jälkimaku on hapokas, petroolinen, sitruunainen, mineraalinen ja hieman valkopippurinen.

Ruoan kanssa viini toimi hyvin. Sen makeus tasapainotti ruoan suolaisuutta ja hapokkuus leikkasi lohen rasvaisuutta. Viini voisi mennä myös äyriäisten seurana ja maistuu hyvin sellaisenaankin. Arvosanaksi Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling Organic 2022 saa +.