Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2013



Marchese Antinorin viinitalon ja suvun historia on pitkä - se saattaa olla jopa maailman yhdeksänneksi vanhin viinitalo. Jo yli kuusi vuosisataa sitten, vuonna 1385, Giovanni di Piero Antinori hyväksyttiin jäseneksi firenzeläiseen viinintekijöiden kiltaan (Arte Fiorentina dei Vinattieri). Nyt talon johdossa on Antinorien suvun 26. sukupolvi.

Talon juuret ovat vahvasti Firenzen seudulla ja Chianti Classicossa, mutta vuosisatojen aikana talo on laajentunut. Toscanan lisäksi Antinorilla on viinitiloja Lombardiassa, Umbriassa, Piemontessa ja Apuliassa sekä Italian ulkopuolella Yhdysvalloissa Washingtonissa ja Kaliforniassa, Chilessä ja jopa Unkarissa, Maltalla ja Romaniassa.

Talon tunnetuin viini lienee herttuatar Meghanin lempiviini supertoscanalainen Tignanello.

Chianti Classico Riserva on käynyt terästankeissa, kypsynyt erilaisissa tammitynnyreissä yhteensä reilun vuoden ajan ja vuoden pulloissa ennen myyntiin tuloaan.

Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2013
DOCG Chianti Classico Riserva, Italia;  Sangiovese, Cabernet Sauvignon; 48,20 € (vuosikerta 2020)

Tuottaja Marchese Antinori

Etiketin mukaan viiniä, joka on tuotettu Tenuta Tignanellossa, Chianti Classicon ytimessä

Rypäleiden mukaan
Sangiovese: luumua, kirsikkaa, mansikkaa, vadelmaa, omenaa, orvokkia, kanelia, vaniljaa, paahtoleipää, joskus yrttejä, tomaatin lehtiä ja navettaa
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa

Ruokana calabrialaista tomaattipastaa (ohje Henri Alen ja Annukka Oksanen: Henkan Italia -kirjasta)

Lyhyesti: hienosti ikääntynyt chianti



Kommentit

M: Marchese Antinorin Tignanello on yksi lempiviinejäni. Olen myös suuri chiantien ystävä, joten valitsin mielelläni Chianti Classico Riservan leppoisan lauantain pastaillallisen seuraksi. Viinin vuosikerta 2020 pääsi muuten Wine Spectatorin Top 100 -listalla sijalle 7, mutta meillä oli varastossa laivalta joskus ostettu vuosikerta 2013 (hinta ei ole enää muistissa).

Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, luumua, hapankirsikkaa, nahkaa ja yrttejä, samoin maussa. Maku on hapokas ja edelleen kohtalaisen tanniininen, mutta yhdentoista vuoden aikana tanniinit ovat jo ehtineet pehmentyä mukavasti ja viini on miellyttävän hedelmäinen. Se voisi hyvinkin kestää vielä säilytystä, mutta se tuntuu olevan hyvinkin juotavassa kunnossa juuri nyt eli korkkasimme sen hyvään aikaan.

Ruoan kanssa viini toimii kohtalaisen hyvin. Tomaattikastikkeen kanssa se on muuten hieno pari, mutta kastikkeen nduja on sille hieman liian tulista. Onneksi viini on ehtinyt pehmentyä vuosien aikana, sillä nuorempi ja napakampi viini olisi voinut riidellä tulisen ndujan kanssa vielä pahemmin. Se maistuu myös sellaisenaan. Arvosanaksi Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2013 saa ++.

J: Tuoksussa on mustaherukkaa, hapankirsikkaa, yrttejä ja nahkaa. Maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös mustikkaa. Maku on aluksi makeahko, mutta muuttuu jälkimakua kohden hapokkaammaksi. Suutuntuma on keskitäyteläinen. Hapokkuutta on kohtuullisesti ja tanniinit ovat pehmät. Jälkimaussa on karpaloa ja tummia marjoja.

Ruoan seuraksi viini ei sopinut kovin hyvin. Tomaattikastike toimi viinin kanssa, mutta ndujan tulisuus sen sijaan ei. Viini sopisi paremmin liharuokien ja juustojen kanssa. Se menee hyvin myös sellaisenaan. Arvosanaksi Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2013 saa ++.

**
Katso myös: