Tenuta Monteloro Mezzo Bracchio Riesling 2016



Tenuta Monteloro on yksi Marchesi Antinorin viinitiloista. Se sijaitsee Firenzen lähellä Apenniinien etelärinteillä. Kerrotaan, että alueen maisemat metsineen ja polkuineen olivat Dante Aligherin inspiraationa, kun hän kirjoitti Jumalaista näytelmää. Siksi pullojen etiketeissä kuvataan olento, jolla on tritonin vartalo (ihmisen ylävartalo ja kalan pyrstö) ja lohikäärmeen siivet.

Viiniin käytetyt rypäleet on kerätty kahdessa vaiheessa, ensimmäiset syyskuun puolivälissä ja loput syys-lokakuun vaiheessa, jotta rypäleet olisivat mahdollisimman kypsiä ja aromaattisia. Viini on käynyt ja kypsynyt terästankeissa vajaan vuoden verran ennen pullotusta ja kuusi kuukautta pulloissa ennen myyntiin tuloaan.

Tenuta Monteloro Mezzo Bracchio 2016
IGT Toscana, Italia; Riesling; 19,90 € Silja Europalla vuonna 2021

Tuottaja Tenuta Monteloro

Etiketin mukaan kypsää omenaa, yrttejä ja petroolia

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana paistettua lohta, pastaa ja pestoa / ligurialainen pestopasta

Lyhyesti: yrttinen ja hapokas riesling



Kommentit

M: Italialaisia rieslingejä tulee vastaan aina silloin tällöin. Ne ovat kiinnostavalla tavalla omanlaisiaan viinejä - toki siis tunnistettavasti rieslingejä, mutta kuitenkin erilaisia rieslingejä kuin saksalaiset. Tämän viinin ostimme muutama vuosi sitten jouluristeilyltä. 

Kirkkaan kullankeltaisen viinin tuoksussa on vaaleita hedelmiä, runsaasti yrttejä ja jonkin verran petrolia. Viinin maku ei ole ylenpalttisen hedelmäinen kuten monen saksalaisen risukan, vaan ennemminkin kuiva ja yrttinen, mausteinen ja mineraalinen. Jos oikein keskittyy, jälkimaussa maistaa aavistuksen hunajaa. Viini on edelleen hapokas, mutta veikkaan, että kahdeksan vuoden ikä on saattanut saada sen raikkaimman hedelmäisyyden ja kukkaisuuden muuttumaan yrttisen mausteiseksi. Saatoimme siis korkata viinin ihan hyvään aikaan.

Ruoan kanssa viini sopii hyvin. Sen hapokkuus taittaa lohen rasvaisuutta ja sen yrttisyys toimii peston ja pastan kanssa. Maistuu se sellaisenaankin, mutta ruokaviininä se on parhaimmillaan ja istuu saumattomasti aterian seuraksi. Arvosanaksi se saa 0 eli Tenuta Monteloro Mezzo Bracchio Riesling 2016 on aivan hintansa arvoinen.

J: Viini on kirkasta ja kullankeltaista. Tuoksussa on petroolia, kypsää trooppista hedelmää, keltaista omenaa, yrttejä ja aprikoosia. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös mineraalisuutta ja kirpeää sitruunaisuutta. Jälkimaku on sitruunainen, siinä on myös hieman samaa kypsää hedelmäisyyttä kuin tuoksussa. Kahdeksan vuotta vanhaksi rieslingiksi viini on edelleen yllättävän hyvässä kunnossa.

Lohen ja peston kanssa viini sopi hyvin. Hapokkuus leikkasi lohen rasvaa ja hedelmäiset sekä yrttiset aromit komppasivat peston makua. Viini voisi mennä myös rasvaisten kanaruokien kanssa, mutta aasialaiselle ruoalle se ei ole riittävän makea. Tenuta Monteloro Mezzo Bracchio Riesling 2016 saa arvosanaksi +.