Nugan Alfredo Second Pass Shiraz 2016

Nugan Estaten perusti vuonna 1940 Alfredo Nugan, joka muutti vaimonsa Annelisen kanssa Espanjasta Australiaan pari vuotta aikaisemmin, vuonna 1938 Espanjassa tuolloin käynnissä ollut sisällissodan takia. Alun perin Nuganin toimiala oli vihannesten ja hedelmien pakkaaminen. Viinien pariin yhtiö siirtyi 1993. Viinitila hankkii rypäleensä Riverinasta, King Valleysta, Langhorne Creekistä, McLaren Valesta ja Coonawarrasta.

Alfredo Second Pass Shiraz valmistetaan italialaista ripasso-menetelmää mukaillen. Ripasso valmistetaan käyttämällä valpolicellan perusviiniä amaronen tai recioton teosta jääneen mäskin kanssa, mikä tekee viinistä täyteläisempää ja maukkaampaa kuin perus-valpolicellasta. Second Pass Shirazin toinen käyminen tapahtuu Alfredo Dried Grape Shirazin mäskin kanssa, mikä tuo viiniin lisää intensiivisyyttä. Viini on kypsynyt 12 kuukautta ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tynnyreissä.

Nugan Alfredo Second Pass
South Eastern Australia, Australia; Shiraz; 14,98 € (vuosikerta 2021)

Tuottaja Nugan Estate

Etiketin mukaan kirsikkaa, tupakkaa, tummaa suklaata, kypsää vadelmaa ja kypsää mustikkaa, samettiset tanniinit

Rypäleen mukaan
Shiraz (Syrah): tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua

Ruokana kebab ja kanakebab

Lyhyesti: mehevän hilloinen



Kommentit

M: Korkkasimme viinin mättöruoan ja Netflixin seuraksi, koska se tuntui sopivan hyvin Suomen talveen. Lisäksi australialainen ripasso-tyylinen viini oli kiinnostava konsepti.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa ja maussa oli tummia marjoja, luumua, herukkaa ja hapankirsikkaa sekä pippurisia mausteita, paahdetta ja jopa hieman savua ja hiiltä. Tanniinit tuntuivat kohtalaisen hyvin, mutta ne olivat kuitenkin pehmeät.

Pitää myöntää, että aluksi viini ei ollut kovinkaan miellyttävä, vaan hämmentävän kirpsakka ja tuntui siltä, että kahdeksan vuotta pullossa oli ollut sille aivan liikaa. Muutaman tunnin ilmaantuminen teki viinille kuitenkin hyvää: maussa alkoi tuntua hedelmäisyyttä ja muita ripasso-menetelmän lupaamia piirteitä, täyteläistä tummaa marjaisuutta ja hieman vaniljaa.

Viini oli kebabin kanssa ihan ok, mutta se voisi olla parempi grilliruoan tai kovien juustojen seurana, ja varsinkin ripasson ystäville viini maistuu varmasti sellaisenaankin. Arvosanaksi Nugan Alfredo Second Pass Shiraz 2016 saa 0.

J: Viini on syvän tummanpunaista. Tuoksussa on herukkahilloa, karhunvatukkaa, luumua, mausteita ja hieman nahkaa. Keskitäyteläisessä maussa on runsaasti tummaa, makeaa marjaisuutta ja luumua. Makeiden aromien lisäksi maussa on myös hapankirsikkaa ja tummaa suklaata. Heti avaamisen jälkeen maku oli hieman pirskahteleva, mutta ilmaantumisen myötä se katosi. Jälkimaku on mausteinen. Tanniineja on kohtalaisesti.

Kierrekorkin vuoksi viini ei ole juurikaan ikääntynyt. Kanakebabin kanssa viini sopi kohtuullisen hyvin. Se sopisi paremmin kypsille, tuhdeille liharuoille, hampurilaisille ja grilliruoalle. Viini menee hyvin myös sellaisenaan. Arvosanaksi Nugan Alfredo Second Pass Shiraz 2016 saa +.