Bouquet Club // Alois Lageder -tasting Decanterissa 26.11.2024



Viinilehti järjesti Bouquet Clubin jäsenille Alois Lagederin viinien tastingin (35 €) Yrjönkadun Decanterissa 26.11.2024. Viiniasiantuntija Tuomas Leppäsen johdolla maistelimme kolme viiniä Riedelin Veritas-sarjan laseista. 

Viinit olivat myös marraskuun klubiviinejä eli tilattavissa Viinikellari.comista, jos kuulut Bouquet Clubiin.

Vuonna 1823 perustettu Alois Lagederin perhetila sijaitsee Magrèssa, Alto Adigen alueella Pohjois-Italiassa. Se omistaa 55 hehtaaria omia viinitarhoja, joita kaikkia viljellään biodynaamisesti. Biodynaamiseen viljelyyn talo alkoi siirtyä vuonna 2004. Sen lisäksi talon noin kuudellakymmenellä yhteistyökumppanilla on noin 85 hehtaaria joko luomu- tai biodynaamisesti viljeltyjä viinitarhoja.

Talo työskentelee 30 lajikkeen parissa. Osa niistä on kokeellisia (esim. Regent ja Souvignier Gris), osa harvinaisia ja/tai paikallisia (esim. Kerner ja Lagrein) ja osa yleisiä kansainvälisiä lajikkeita (esim. Cabernet Sauvignon ja Riesling).



Alois Lageder Gaun Chardonnay 2022

Osa viiniin käytetyistä rypäleistä on käynyt kokonaisina eli niiden kuoret ja rangat ovat tuoneet viinin makuun myös tanniineja. Viini on käynyt spontaanisti luonnonhiivoilla ja kypsynyt noin yhdeksän kuukautta, osa sakkojen kanssa vanhoissa tammitynnyreissä ja osa terästankeissa.

Viinin nimi "Gaun" on kunnianosoitus Gaunin suvulle, joka alunperin omisti Löwengangin tilan 1600-luvulla. Lagederin suvun haltuun tila siirtyi 1934 ja se toimii nykyään talon pääkonttorina.

Viinin tuoksussa on trooppisia hedelmiä, aprikoosia ja mangoa sekä pähkinää ja hieman kermaisuutta. Kuivassa maussa on mineraalisuutta, persikkaa ja aavistus tammikypsytyksen tuomia aromeja - toki Oaked Chardonnay -lasi taittaa pahinta tammisuutta ja tuo esille enemmän viinin hapokkuutta ja hedelmäisyyttä. 

Jos hapokkuus ei kuitenkaan riitä, Riesling-lasista viini maistuu vielä hapokkaammalta kuin Oaked Chardonnay -lasista. 



Alois Lageder Mimuèt Pinot Noir 2022

Viiniin on käytetty rypäletertut rankoineen. Se on käynyt luonnonhiivoilla ja kypsynyt 12 kuukautta eri astioissa: osa terästankeissa, osa betoniastioissa ja osa isoissa tammitynnyreissä. Viiniä ei ole suodatettu. 

Viinin nimi "Mimuèt" on Alto Adigen alueella puhuttavaa ladinin kieltä ja tarkoittaa "miun maun mukkaan".

Hieman samean, läpinäkyvän punaisen viinin väri vivahtaa hieman oranssiin. Se on kevyt ja odotetusti hapokas. Tuoksussa on runsaasti punaisia marjoja, hapankirsikkaa, puolukkaa ja karpaloa sekä hieman paahteisuutta ja nahkaa. Maussa tuoksusta tuttuun marjakimaraan liittyy mukaan vadelma. Tanniineja on vain vähän ja jälkimaku on hapokas, melkeinpä karvas. Yleisvaikutelma on mehukas ja tyylikäs.

Riesling-lasista testattuna viini oli Jussin mielestä hapokkaampi ja Marjutin mielestä makeampi kuin Pinot Noir -lasista, joten ota tästä nyt sitten selvää.



Alois Lageder Lagrein 2021

Lagrein on yksi Alto Adigen alueen alkuperäislajikkeita. Se on Teroldegon ja toisen paikallisen lajikkeen risteytys ja sukua Syrah'lle ja Pinot Noirille. Varhaisimmat merkinnät lajikeesta ovat jo 1370-luvulta. Lagreinista saadaan tummia, hapokkaita ja tanniinisia punaviinejä ja hedelmäisiä roseeviinejä. Aromeissa on tyypillisesti tummia marjoja, luumua, maanläheisiä sävyjä ja mineraalisia vivahteita.

Viini on käynyt läpi hapokkuutta pehmentävän malolaktisen käymisen. Se on käynyt terästankeissa ja kypsynyt noin 12 kuukautta, osa betoniastioissa ja osa terästankeissa.

Viinin tuoksussa on tummia marjoja, mustikkaa ja hapankirsikkaa, samoin maussa. Tanniinit ovat kohtalaisen napakat, mutta miellyttävät, samoin hapokkuutta on mukavasti. Viini on keskitäyteläinen ja oikein herkullinen, sopivalla tavalla rustiikkinenkin. Jälkimaussa maistuu hapankirsikkaa ja hieman mausteita.

Lagrein oli meidän suosikkimme illan viineistä.