Baltic porter on oluttyyli, joka kehitettiin 1800-luvulla Itämeren alueella. Sen syntyyn vaikutti Napoleonin julistama mannermaasulkemus, joka katkaisi brittiläisten imperial stout -oluiden viennin alueelle. Näiden oluiden suosion innoittamina paikalliset panimot ryhtyivät valmistamaan vastaavanlaista juomaa. Pian havaittiin, että lager-hiiva soveltui paremmin kylmiin ilmasto-olosuhteisiin kuin perinteisten stoutien ale-hiiva, ja näin syntyi Baltic porter.
Fat Lab 84: Baltic Porter
Suomi; Baltic porter; 8,0 %; 4,80 € Fat Lizardin panimokaupassa
Panimo Fat Lizard Brewing Co.
Panimon mukaan
Baltic porter ei ole mikä tahansa portteri – se on pohjahiivaolut, joka tuo pöytään aivan mahtavan slaavilaisen viban. Fat Lizardin yhden humalan balttiportteri viettelee täyteläisyydellä ja tummilla hedelmillä kuin Krakovan yö. Humalointiin on käytetty Challenger-humalaa ja etiketin on tehnyt Toivo Piski.
Oluttyypin mukaan
Porter on englantilainen tumma pintahiivaolut, jota on valmistettu 1700-luvulta lähtien. Oluen tumma väri ja kevyen paahteinen aromi johtuvat valmistuksessa käytetyistä tummista maltaista. Porterin ja stoutin ero on häilyvä; usein sanotaan, että porteriin käytettyjä maltaita ei paahdeta kuten stoutin maltaita. Baltic porter on porter, joka on valmistettu pintahiivan sijaan pohjahiivalla. Baltic porterin aromeissa on yleensä suklaata, karamellisuutta, luumua, rusinaa ja viikunaa ja paahteisuus on miedompaa kuin portereissa yleensä.
Lyhyesti: tuhti ja paahteinen Baltic porter
Kommentit
M: Maistuu makealle ja maltaiselle.
J: Olut on väriltään tummanruskea, lähes musta. Tuoksussa on paahteisuutta, kahvia, luumua, siirappia ja lakritsaa. Maku on paahteinen ja kahvinen, makeat aromit ovat maussa aluksi vaimeampia kuin tuoksussa. Oluen hieman lämmettyä makeat aromit kuitenkin voimistuvat. Suutuntuma on keskitäyteläinen. Jälkimaku on kahvinen ja hieman luumuinen.
Fat Lab 84 on oikein maukas Baltic porter, tykkäsin. Se ei kaipaa mitään ruokaa seurakseen, mutta voisi mennä suklaakakun seurana. Arvosanaksi olut saa ++.