Suomen Sommelierit ry järjesti kannatusjäsenilleen vierailun Winest-viinibaariin, jossa meille esitteli georgialaisia viinejä viinibaarin omistaja, sommelier Lika Mamukashvili.
Winest on Suomen (ja Pohjoismaiden) ensimmäinen georgialainen viinibaari. Se avautui hieman alle vuosi sitten historialliseen Wuorion taloon Helsingin ydinkeskustaan. Vierailimme siellä viime kesänä ja ihastuimme suuresti. Samassa postauksessa on myös enemmän asiaa Winestista ja Georgiasta viinimaana.
Tällä kertaa saimme maistaa kuutta viiniä, joista osa oli jo tuttuja.
Chaleli Chinuri
Kartli, Georgia; Chinuri, Goruli Mtsvane
Chinuri-lajiketta (sanasta chinebuli eli "hienoin", "paras") on viljelty vuosisatoja pääasiassa Kartlin alueella. Siitä saadaan raikkaita ja hapokkaita viinejä, joissa on sitrusta, omenaa ja pääärynää sekä kukkaisuutta, yrttisyyttä ja minttua.
Goruli Mtsvane on myös Kartlin alueen alkuperäislajike. Mtsvane-perheeseen kuuluu kuusi lajiketta, jotka on nimetty niiden maantieteellisen alkuperän mukaan eli tämä variantti on "vihreä rypäle Gorin kaupungista". Siitä saadaan kepeitä, raikkaita, kukkaisia ja sitruksisia viinejä, joissa on häivähdys hunajaa.
Chaleli Winery on nuori, vuonna 2022 perustettu perhetila. Se sijaitsee Kartlin alueella Keski-Georgiassa, ja paikallisten lajikkeiden lisäksi tilalla kasvatetaan myös jonkin verran kansainvälisiä lajikkeita kuten Sauvignon Blancia ja Merlot'ia. Painopiste on kuitenkin Kartlin alueen lajikkeissa.
Viini on aromaattinen. Sen tuoksussa on kypsiä keltaisia hedelmiä, omenaa, päärynää sekä persikkaa ja kukkaisuutta. Maku on kohtalaisen täyteläinen, suutuntuma on jopa hieman öljyinen. Viini on oikein kiva ja se sopisi hyvin kanaruokien tai mausteisten aasialaisten ruokien kanssa.
Tamuna's Wine ChinChinuri
Kartli, Georgia; Chinuri
Tamuna Bidzinashvili perusti Kortavebis Marani -viinitilan (marani "viinitila") Kartlin alueelle vuonna 2014. Hän istutti 2,5 hehtaarin alueelle kolmeakymmentä eri lajiketta. Omia rypäleitä odottaessaan hän valmisti viinejä ostorypäleistä.
ChinChinuri on oranssiviini eli sitä valmistettaessa rypälemehuun on lisätty 70 % kokonaisista tertuista. Viini on kypsynyt kvevreissä yhdeksän kuukauden ajan.
Viinin maku on oksidoitunut, mutta raikas, ja hieman siiderimäinen. Sen aromeissa hallitsee kypsä vihreä omena. Viini on kohtalaisen hapokas ja puhdaspiirteinen eli helposti lähestyttävä oranssiviini.
Martvilis Marani Krakhuna
Samegrelo, Georgia; Krakhuna
Krakhuna on Imeretin alueen alkuperäislajike. Siitä sekä tehdään viiniä että syödään sellaisenaan. Lajikkeen nimi tarkoittaa imeretin murteella "rapeaa" tai "rapsakkaa" ja johtunee siitä, että kypsien rypäleiden kuori rusahtaa puraistaessa. Viinien aromeissa on kypsää banaania, aprikoosia ja hunajaa, ja kvevrikypsytys tuo mukaan tanniineja, kivihedelmiä ja aavistus yrttejä. Krakhuna on yksi vanhimmista georgialaisista alkuperäislajikkeista.
Martvilis Marani on vuonna 2012 perustettu pieni perhetila, joka sijaitsee Targameulissa Martvilin alueella Länsi-Georgiassa. Se omistaa kolme hehtaaria viinitarhoja, joilla se viljelee seitsemää paikallista lajiketta. Lisäksi sillä on luomutuotantoon sitoutuneita sopimusviljelijöitä lähialueilla. Viinit valmistetaan kvevreissä. Tilan vuosituotanto on noin 14 000 pulloa.
Viini on oranssiviini. Se on ollut kuusi kuukautta kuorikontaktissa (30 % kuorista, mutta ei rankoja), ja sitä tehdään 680 pulloa vuodessa.
Viinin tuoksussa on kypsää punaista omenaa ja hieman karpaloa. Maku on aluksi mielenkiintoisen funky, mutta paljastuu kuitenkin melko miedoksi ja lempeäksi. Oksidoitunut omena hallitsee kokonaisuutta ja tanniineja on aavistuksen verran.
Oranssiviinit jakavat mielipiteitä ja varsinkin klassisia viinityylejä arvostavat ihmiset saattavat vieroksua niistä huisimpia, mutta Marjutin mielestä tämä oli oikein ihana ja hurmaava viini.
Chaleli Aleksandrouli
Kartli, Georgia; Aleksandrouli
Aleksandroulista ("Aleksanterin köynnös") tehdyissä viineissä on usein makeaa vadelmaa ja tummaa marjaa. Rypäleistä tehdään usein puolimakeaa Khvanchkara-viiniä, lisäksi sitä käytetään sekoituksissa Mujuretulin (tunnetaan myös nimellä Keduretuli) kanssa, jolloin tuloksena on puolikuivaa ja hapokasta punaviiniä.
Illan kattauksessa Chaleli Aleksandrouli oli ensimmäinen viime kesältä tuttu viini. Silloin se tuntui vielä hyvin nuorelta, mutta puoli vuotta on jo tehnyt paljon. Toki viini on edelleen nuori ja kevyt, mutta nyt se tuo oikeastaan mieleen Italian: tuoksussa on marjoja, hapankirsikkaa, kirsikkaa, granaattiomenaa sekä mausteita, hieman pippuria ja jonkin verran lakritsaa ja kukkaisuutta. Tanniinit ovat pirteät ja yleisvaikutelma mehumainen, mutta lupaava.
Viiniä on tehty 3 327 pulloa.
Etno Okami Khasmi's Saperavi
Khasmi, Georgia; Saperavi
Saperavi-rypäle kuuluu teinturier-rypäleisiin, toisin sanoen tumman kuoren lisäksi myös rypäleen hedelmäliha ja siitä puristettu mehu on punaista. Saperavista tuotetaan sekä kuivia että makeita viinejä, joiden aromeissa on yrttejä (rosmariini, minttu, laakerinlehteä), marjoja ja kuivattuja marjoja (vadelmaa, luumua, mustaherukkaa) sekä lakritsaa, mustapippuria, tupakkaa ja makeita mausteita.
Etno Okami Khasmi's Saperavi oli myös tuttu viime kesältä. Viinitalo sai alkunsa Kaukasian kansainvälisen yliopiston viininviljelyn ja viininvalmistuksen tiedekunnasta: viinit saivat hyvää palautetta, minkä jälkeen itse viinitalo perustettiin vuonna 2021. Vuonna 2022 viinitalon aloitteesta luotiin uusi appellaatio Okami.
Khasmi taas on pieni alue Kakhetissa, Itä-Georgiassa, ja se tunnetaan laadukkaista saperaveistaan.
Viini on tehty perinteiseen tapaan kvevrissä, missä se on saanut kypsyä sakkojensa päällä.
Etno Okami Khasmi's Saperavi oli yhtä hyvää kuin aiemmin - tosin tällä kertaa se ei maistunut aivan yhtä runsaan marjaiselta. Se selittyi pullokohtaisilla eroilla: meidän pöytäämme osui viinistä hieman kepeämpi versio, naapuripöydän viini oli sellaista kuin muistelimmekin.
Lue lisää viinistä tästä postauksesta.
"Kippis!" |
Veleula Khvanchkara
Racha-Lechkhumi, Georgia; Alexandrouli,
Mujuretuli
Mujuretuli/Keduretuli on tumma rypäle, jota käytetään lähes yksinomaan Khvanchkarissa Alexandroulin kanssa. Mujuretulista tehdyt lajikeviinit ovat pehmeän tanniinisia ja aromiltaan granaattiomenaisia.
Veleula Khvanchkara oli myös tuttu viime kesältä. Sen valmistaja, vuonna 2021 aloittanut Veleula sijaitsee Rachan alueella Pohjois-Georgiassa ja valmistaa viinejä paikallisista rypäleistä. Talo omistaa noin 25 hehtaaria viinitarhoja ja sen vuosituotanto on noin 100 000 pulloa.
Khvanchkara on Racha-Lechkhumin alueella oleva appellaatio, jolla tuotetaan luontaisesti puolimakeita punaviinejä. Viiniin käytetään rypäleitä, jotka ovat ehtineet jo jäätyä, joten niiden sokeripitoisuus on suuri ja maut tiivistyneet. Kaikki sokeri ei ehdi käydä alkoholiksi, joten viini jää puolimakeaksi.
Viini oli edelleen herkullinen: hilloisia marjoja, mausteita ja sopivasti hapokkuutta tasapainottamassa. Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla aterian päätteeksi!
***
Kannattaa seurata Winestiä somessa, sillä viinibaarissa järjestetään
säännöllisesti tastingeja.