Abtei Himmerod on vuonna 1135 perustettu sijaitseva luostari, joka joutui lopettamaan toimintansa talousvaikeuksien takia vuonna 2017. Luostarin käytössä olleissa rakennuksissa on nykyään henkinen keskus sekä museo, kahvila ja kauppa, jossa myydään mm. mehuja, luostariolutta ja likööriä korjaustöiden rahoittamiseksi.
Luostarilla ei nykyään viljellä viiniä itse, vaan sen viinit valmistetaan yhteistyössä Weinkellerei Hechtsheimin kanssa. Weinkellerei Hechtsheimin valikoimassa on useita viinibrändejä. Suomessa se tunnetaan varmaankin parhaiten esimm. Hans Baer- ja Devil's Rock -viineistä.
Feinherb ei ole virallinen laatuluokitus, mutta sen käyttö viinien etiketeissä on ollut sallittua vuodesta 2020 saakka. Termillä viitataan viineihin, joissa on hieman makeutta eli puolikuiviin viineihin (halbtrocken). Abtei Himmerod Feinherbissa sokeria on 25 g/l.
Edition Abtei Himmerod Riesling Feinherb 2019
Mosel, Saksa; Riesling; 7,90 € Tallink Victorialla vuonna 2020, nyt 8,95 €
Tuottaja Abtei Himmerod
Etiketin mukaan raikasta sitruunaa, vihreää omenaa ja hapokkuutta
Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta
Ruokana varhaisperunat ja matjessilli, sinappisilli ja Helsinki Distilling Companyn viskisilli
Lyhyesti: puolimakea perusriesling on hyvä silliviini
Kommentit
M: Oljenkeltaisen viinin tuoksussa on runsaasti kypsiä vaaleita kivihedelmiä, persikkaa ja omenaa sekä hieman sitrusta, hunajaa ja kukkaisuutta. Viinin hedelmäisen makea maku mukailee tuoksua. Maku on myös hapokas ja hedelmien lisäksi siinä tuntuu yrttisiä, makeahkoja mausteita. Kokonaisuus on tasapainoinen ja mukava - viini ei ole elämää suurempi viini, mutta tasaisen varma suorittaja.
Meillä on tapana syödä joulusta jääneitä sillejä varhaisperunoiden kanssa, koska ajatus varhaisperunoista sydäntalvella on vain niin absurdi. Silliviinin valinta taas on helppoa, kun muistaa, että viinissä on oltava jäännnössokeria. Puolimakea Feinherb-risukka sopii erinomaisesti uusien perunoiden ja erilaisten sillien kanssa, kun sokeri pehmentää mausteliemien etikkaisuutta. Se ei riitele kananmunien tai salaatin sinappikastikkeenkaan kanssa eli se on oikein näppärä monikäyttöinen viini. Arvosanaksi Abtei Himmerod Feinherb saa 0.
J: Viini on väriltään kullankeltaista. Tuoksussa on omenaa, persikkaa, kypsää sitruunaa, kypsää ananasta, hunajaa ja hieman kukkaisuutta. Makeahko, keskitäyteläinen maku toista tuoksun aromeja. Hunajaisuus on maussa voimakkaampaa kuin tuoksussa ja sitruunaisuus on kirpeämpää kuin tuoksussa. Jälkimaussa on makeutta tasapainottavaa kirpeää sitruunaa.
Viini sopi makeutensa ansiosta oikein hyvin suolaisen kalan kanssa. Se voisi käydä mausteisten aasialaisten ruokien seuraksi ja se maistuu myös sellaisenaan. Abtei Himmerod ei ole kovin moniulotteinen viini, mutta ajaa asiansa arkiviininä. Arvosanaksi viini saa 0.