Suomen Sommelierit ry:n kannatusjäsenten vuosi alkoi mukavasti, kun viime vuoden lopulla ollut vierailu Winest-viinibaariin sai jatkoa georgialaisen viini-illallisen merkeissä (39 €) jälleen Winestissä.
Ruoan kanssa tarjolla oli neljä viiniä, jotka meille esitteli viinibaarin omistaja, sommelier Lika Mamukashvili.
Viinien kanssa tarjoiltiin juustovalikoima, hatsapuria sekä grilliannos: grillattua porsaanniskaa Marjutille ja lampaankyljyksiä Jussille.
Lue myös kesäisestä vierailustamme tai Georgiasta viinimaana.
Royal Dadiani Ojaleshi Red Dry 2016
Martvili, Georgia; Ojaleshi
Ojaleshi on yksi Georgian vanhimpia rypälelajikkeita, ellei jopa vanhin. Sitä viljellään suurimmaksi osin Länsi-Georgiassa Samegrelon alueella. Lajikkeen nimi tarkoittaa paikallisella murteella "kasvaa puissa", mikä viittaa siihen, että köynnökset kasvoivat ennen vanhaan persimonipuiden runkoja pitkin.
Royal Dadianin viinitalo sijaitsee Samegrelon alueella Mingreliassa Länsi-Georgiassa. Ilmeisesti se on perustettu vuonna 2015, viinimö on valmistunut 2016 ja toiminta on alkanut vuonna 2017. Talo keskittyy tuotannossaan Ojaleshiin.
Melkein unohtumaan päässeen lajikkeen elvytti Georgiaa aiemmin hallinneen Dadianin aatelissukuun kuulunut Salome Dadiani ranskalaisen miehensä kanssa 1870-luvun lopulla. Yhteys viinitalon ja aatelissuvun välillä on kuitenkin mysteeri. Talon vuosituotanto on noin 60 000 pulloa ja se on PDO Salkhino Ojaleshi -alkuperäluokituksen saaneiden viinien suurin tuottaja.
Royal Dadiani Ojaleshi oli tuttu viime kesältä. Silloin se oli mielenkiintoinen uusi tuttavuus ja mielenkiintoisuus jatkui edelleen. Sen rypäleet on kerätty käsin ja se on käynyt kvevreissä. Vaikka viini oli vuosikertaa 2016, se oli edelleen nuorekas ja eloisa, kevyt ja hapokas, karpaloinen ja hapankirsikkainen. Ilmaantumisen myötä se muuttui makeammaksi. Royal Dadiani Ojaleshi sopi juustojen kanssa erinomaisesti.
Solomone Dzelshavi Kvevri 2022
Chiatura, Georgia; Dzelshavi
Dzelshavi on Ojaleshin tavoin yksi Georgian vanhimpia rypälelajikkeita. Sen nimi tulee todennäköisesti sanoista dzel, aiemmin "elävä puu", nykyisin "tukki" ja shavi, joka viittaa viiniköynnöksen vuoden vanhojen versojen rusertavaan väriin.
Aiemmin rypälettä käytettiin neuvostoliittolaiseen kuohuviiniin ja keskitason roseepöytäviineihin. Korkean sokeripitoisuutensa ja hapokkuutensa ansiosta se sopii hyvin kuohuviinien valmistukseen. Siitä tehdään kepeitä ja raikkaita, nuorina juotavia punaisia kesäviinejä ja sitä käytetään myös sekoiteviineissä.
Solomonen viinitalo on saanut nimensä toisen perustajan David Chacnidzen iso-isoisän Solomon Lezhavan mukaan. Hän aloitti viininvalmistuksen viinitilan nykyisellä paikalla vuonna 1806. Viinitalo sijaitsee Imeretin alueella Länsi-Georgiassa ja keskittyy vain paikallisiin lajikkeisiin. Se omistaa kaksi hehtaaria viinitarhoja, joista ensimmäiset on istutettu vuonna 2010. Ensimmäinen oma viini valmistui vuonna 2019 (2 000 pulloa). Vuosituotanto on noin 55 000 pulloa. Talo valmistaa viiniä sekä kvevreissä että ilman kvevrejä.
Solomone Dzelshavi on kypsynyt kuuden kuukauden ajan kvevreissä.
Aluksi viini oli hieman pirskahteleva, mutta ilmaantumisen myötä hiilihapppoisuus katosi. Se oli kevyt ja marjainen, vähäiset tanniinit olivat napakoita. Ilmaantuminen teki muutenkin viinille hyvää ja se parani koko illan ajan lasissa ollessaan. Solomone Dzelshavi oli Jussin suosikki illan viineistä.
Martvilis Marani Orbeluri Ojaleshi 2022
Lechkhumi, Georgia;
Orbeluri Ojaleshi
Orbeluri Ojaleshi on samankaltaisesta nimestään huolimatta eri lajike kuin Ojaleshi, tosin niillä saattaa olla yhteisiä turkkilaisia sukulaisia. Se on pääasiassa Lechkhumin alueella viljelty lajike, ja se soveltuu hyvin puolimakeiden, hedelmäisten viinien valmistukseen.
Martvilis Marani on vuonna 2012 perustettu pieni perhetila, joka sijaitsee Targameulissa Martvilin alueella Länsi-Georgiassa. Se omistaa kolme hehtaaria viinitarhoja, joilla se viljelee noin kymmentä paikallista lajiketta. Lisäksi sillä on luomutuotantoon sitoutuneita sopimusviljelijöitä lähialueilla. Viinit valmistetaan kvevreissä. Tilan vuosituotanto on noin 14 000 pulloa.
Martvilis Marani Orbeluri Ojaleshi on ollut kuukauden ajan kuorikontaktissa ilman rankoja. Tätä vuosikertaa on tehty 1 240 pulloa.
Viinin maussa oli tummia marjoja, mustikkaa ja hapankirsikkaa sekä mausteita. Ampiaismainen kipakkuus ja pippurisuus muistutti italialaisesta Vespolinasta, joka on harvinainen, mutta mieleen jäävä lajike. Se oli myös mielenkiintoinen tuttavuus ja edellisen viinin tavoin parani ilmaantuessaan.
Martvilis Marani Ucha Kochi 2023
Samegrelo, Georgia; Orbeluri
Ojaleshi, Aladasturi, Ojaleshi
Aladasturi on erään teorian mukaan saanut nimensä siitä, että se kuulostaa samalta kuin arabiankielinen ilmaisu "Allah Dastur" eli "luoja suo". Kun arabit valloittivat Georgian 600-luvulla, heidän mielestään aladasturi-viini oli niin jumalaisen hyvää, että Allah olisi suonut sen nauttimisen, vaikka alkoholi on muuten kiellettyä.
Lajike on peräisin Gurian alueelta Mustanmeren rannalta, missä se kasvaa myös villinä eikä sitä pidä sekoittaa samannimiseen lajikkeeseen Tblilisin ja Mtskhetan alueilta. Siitä tehdään puolikuivia roseeviinejä, joissa maistuu omena ja punaherukka. Viinit ovat kevyitä ja niiden tanniinit ovat herkät, aromeissa on mustakirsikkaa, pippuria, savua ja tupakkaa.
Martvilis Marani Ucha Kochi on ollut kaksi kuukautta kuorikontaktissa ilman rankoja. Tätä vuosikertaa on tehty 1 336 pulloa.
Viini oli kohtalaisen kevyt ja rustiikkinen. Sen aromeissa oli punaisia marjoja, puolukkaa ja karpaloa sekä yrttisiä ja pippurisia mausteita. Se oli melko hapokas ja jossain määrin tanniininenkin sekä illan viineistä täyteläisin. Martvilis Marani Ucha Kochi oli illan viineistä Marjutin suosikki.