Totesimme tässä vuoden alussa, että kirjahyllyssämme on paljon keittokirjoja, mutta ne tuntuvat lähinnä keräävän pölyä, koska etsimme lähes kaikki reseptit netistä. Päätimme siis aloittaa projektin: kokkaamme ainakin kerran kuussa jonkin keittokirjan reseptin mukaan.
Tammikuun keittokirja on kirjahyllymme uusin lisäys, ravintola Villa Lillan joulumarkkinoilta hankittu Mari Moilasen Tölkkiruokaa (WSOY, 2024). Säilykkeisiin keskittyvästä kirjasta reseptiksi päätyi sardiinipasta, koska ruokakaapissa odotti valmiina sardiinipurkki. Sardiinien öljyisyys ja mausteena käytetyt chili ja valkosipuli olisivat voineet asettaa haasteita viinin valinnalle, mutta rieslingien ystävinä valinta oli helppo ja viiniksi valikoitui suomalais-saksalaisen yhteistyön tulos X-Berg Riesling.
Viinitie lanseerasi X-Berg-sarjan jo lähes kymmenen vuotta sitten ja nykyisin siihen kuuluu viisi eri viiniä. X-Berg Rieslingin rypäleet tulevat Rheingausta ja se on käynyt terästankeissa viileissä lämpötiloissa.
X-Berg Riesling 2022
Qualitätswein Rheingau, Saksa; Riesling;
16,01 € vuosikerta 2023
Tuottaja Viinitie
Etiketin mukaan raikasta ja kirpeää viiniä
Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi),
omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen
mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta,
hapokkuutta
Ruokana sardiinipasta Mari Moilasen kirjasta Tölkkiruokaa sekä focaccia ja insalata caprese
Lyhyesti: raikas ja luotettava riesling
Kommentit
M: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on vaaleita kivihedelmiä ja sitrusta sekä hieman yrttejä ja mineraalisuutta. Viinin maku on raikas, hapokas ja tuoksun tavoin hedelmäinen, pieni jäännössokerin määrä pyöristää makua. Lopputulos on hyvinkin tyypillinen ja kikkailematon, mutta tyylikäs riesling eli lasiinsa on saanut juuri sitä, mitä odottaakin saavansa.
Viinin hedelmäisyys ja hapokkuus toimivat hyvin suolaisen, chilisen ja öljyisen ruoan kanssa, kun se raikastaa suun haarukallisten välissä. Se maistuu ihan sellaisenaankin ja voisi sopia myös muiden mausteisten ruokien sekä kala- ja äyräisruokien seuraksi. Arvosanaksi X-Berg Riesling saa 0.
J: Viini on kirkasta ja vaalean kullankeltaista. Tuoksussa on kypsää sitruunaa, persikkaa, omenaa ja hieman mineraalisuutta. Hapokas, keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös hieman hunajamelonia. Jälkimaku on kirpeän sitruunainen ja mineraalinen.
Etukäteen hieman epäilytti, miten hapokas riesling toimii valkosipulisen, chilisen ja suolaisen pastan kanssa. Yhdistelmä oli kuitenkin yllättävän hyvä. Viinin hapokkuus leikkasi pastan rasvaisuutta ja makeutta oli tarpeeksi mausteille. Se voisi sopia myös rasvaisten lohiruokien ja äyriäisten seuraksi. Arvosanaksi X-Berg Riesling 2022 saa 0.
Entä resepti?
Myös resepti toimi hyvin. Sitä oli helppo seurata ja valmis ruoka näytti suunnilleen samalta kuin kirjan kuvassa, tosin sillä erolla, että käytimme pappardellen sijaan tagliatellea. Sardiineja meillä oli hieman vähemmän kuin ohjeessa, mutta se ei ollut niin nuukaa: ruoka riitti hyvin kahdelle kahdeksi päiväksi ja toimi hyvin myös lämmitettynä.