Delta Wines Finland // Ambriel - Genuine Sparkling Wines from Sussex masterclass 4.2.2025

Portfoliotastingkutsu saatu mainostarkoituksessa / Delta Wines Finland 



Delta Wines Finland järjesti helmikuussa Dagmar Bistro & Barissa portfoliotastingin, jonka yhteydessä pääsimme tutustumaan englantilaisen Ambrielin kuohuviineihin Wendy Outhwaiten ohjauksessa.

Ambriel on aiemmin asianajajana ja pankkiirina toimineiden Wendy ja Charles Outhwaiten viinitila - tai oikeastaan tilan nimi on virallisesti Redfold Vineyards ja Ambriel on tilan kuohuviinien nimi. Se on yhdistelmä sanoista "ambrosia" ja "Gabriel" (arkkienkeli), ja sattumalta myös kevääseen yhdistetyn suojelusenkelin nimi. 

Länsi-Sussexissa sijaitseva viinitila on perustettu vuonna 2006, ja ensimmäiset köynnökset Outhwaitet istuttivat vuonna 2008. Kaikkiaan tarhoja on 9,5 hehtaaria. Aluksi se oli osa-aikainen projekti, mutta lopulta molemmat jättivät päivätyönsä ja siirtyivät kokoaikaisiksi viinitilallisiksi. Työnjako on selvä: Wendy Outhwaite huolehtii viinitarhoista ja Charles Outhwaite viininvalmistuksesta. Tila valmistaa kuohuviininsä perinteisellä pullokäymismenetelmällä mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja kestävästi.



Ambriel Classic Cuvée 
52 % Pinot Noir, 48 % Chardonnay (2016); 47,99 €

"This single estate, Traditional Method Sparkling Wine has the crisp elegance of an English gentleman, refined bubbles and a zesty zippiness."

Ambriel Classic Cuvéesta oli maistettavana kaksi versiota: toiseen käytetyt rypäleet on kerätty vuonna 2015 ja toiseen vuonna 2016. Viini on kypsynyt sakkojensa kanssa 91 kuukautta ja sen dosage on 8 g/l. 

Vanhempi Classic Cuvée on tyylikäs ja pehmeä. Sen tuoksussa on kypsiä vaaleita hedelmiä, karviaista ja hieman herukkaa etsekä paahteisia aromeja. Maku on raikas, sitruunainen ja paahteinen ja jälkimaussa on briossia. Se oli Jussin suosikki masterclassin viineistä.

Vain vuoden nuorempi Classic Cuvée on yllättävänkin erilainen: pirteä ja sitruksinen, jopa hieman raparperinen. Seurueessamme käytettiin myös sanaa "sähköinen". Maussa on tuoksusta tuttuja vaaleita hedelmiä, karviaista ja hunajamelonia, ja kokonaisuus on näistä kahdesta hapokkaampi ja sähäkämpi. (Sekoituksessa on mukana hieman vähemmän Pinot Noiria, mikä toki selittää osan eroista, mutta ei kaikkea.)

Wendy Outhwaite ja Delta Winesin Martin Nordell


Ambriel Blanc de Blancs 2018
Chardonnay

"If you're dreaming of elegance, this newly released Blanc de Blancs is perfect."

Rypäleet on kerätty lokakuussa 2018. Viini on kypsynyt sakkojensa kanssa 40 kuukautta, osittain myös tammitynnyreissä, ja sen dosage on 5 g/l. Knoppitietona voisi mainita, että viiniin on käytetty kahta eri Chardonnay-kloonia.

Blanc de Blancs on rapsakan hapokas, sitruunainen, omenainen ja mineraalinen. Sen aromeissa on myös seljankukkaa ja vaaleita kivihedelmiä. Kokonaisuus oli tyylikäs ja varsin piristävä. Viini maistui ihan sellaisenaan, mutta sopisi myös kalaruokien ja osterien kanssa.

Ambriel Rosé Extra Dry 2015
98 % Pinot Noir, 2 % Meunier

"It's a garden party in a glass."

Rypäleet on kerätty lokakuussa 2015. Viini on kypsynyt sakkojensa kanssa 48 kuukautta ja sen dosage on 8 g/l.

Rosé Extra Dryn tuoksussa on kirpeitä punaisia marjoja, punaherukkaa, karpaloa ja mansikkaa sekä aiemmista viineistä tuttuja kivihedelmiä ja seljankukkaa. Hurmaava punaisten marjojen kimara jatkuu myös kuivassa maussa. Viini olisi mainio ruokaviini ja sopisi esimerkiksi lohen, tonnikalan tai kanan kanssa.



Ambriel Cuvée English Reserve Demi-Sec
68 % Pinot Noir, 31 % Chardonnay, 1 % Meunier

"This ambrosial fizz tingling with tiny lemon sherbet bubbles has perfect equipoise."

Rypäleet on kerätty lokakuussa 2015. Viini on kypsynyt sakkojensa kanssa 83 kuukautta ja sen dosage on 32 g/l. 

Cuvée English Reserve Demi-Secin tuoksussa on sitruunaa ja omenahilloa, samoin maussa. Makeudestaan huolimatta viini on raikkaan hapokas ja sen maku on runsaan hedelmäinen, makeutta ei siis ole laisinkaan liikaa, vaan viini on hyvässä tasapainossa. Se sopisi hyvin vaikkapa vaikkapa Comté-juuston kanssa, samoin mausteisen ruoan tai leivonnaisten kanssa. Cuvée English Reserve Demi-Sec oli Marjutin suosikki masterclassin viineistä.