Ravintola Basen viiniklubi // Vigneti di Ettore 11.2.2025

Ravintola Basen helmikuun viiniklubissa maisteltiin venetolaisen Vigneti di Ettoren viinitilan viinejä. Illan isännöi ensimmäistä kertaa Basen viiniklubissa vieraillut Wine Saimaan Tuomo Puhakainen. 

Talo oli meille jo entuudestaan tuttu, sillä maistelimme sen viinejä jo muutama vuosi sitten Wine Saimaan järjestämässä etätastingissa.

Vigneti di Ettore on Negrarissa Valpolicella Classicon alueella sijaitseva viinitalo, joka sai alkunsa, kun Gioanin Righetti osti Casettan tilan ja sitä ympäröivät viinitarhat vuonna 1930. Seuraavien vuosikymmenien aikana hänen poikansa Ettore Righetti omistautui viinitarhojen parantamiselle, ja ensimmäiset viinit valmistettiin vuonna 2011. Nykyisin viinitilaa johtaa Ettoren poika Giampaolo Righetti poikansa Gabrielen kanssa.

Talolla on viisi eri viinitarhaa, yhteensä tarhoja on noin 19 hehtaarin verran. Alueen perinteisten lajikkeiden Corvinan, Corvinonen ja Rondinellan lisäksi niillä viljellään Oseletaa, Molinaraa ja Croatinaa sekä unohdettuja lajikkeita Turchettaa, Pelaraa, Recantinaa ja Spigamontia. Vuosittainen viinintuotanto on noin 80 000 pulloa. Tuotanto on luomua.

Viinien kohdalla ilmoitetut hinnat ovat Wine Saimaan hintoja, jotka sisältävät Suomen verot.

Maistelulautasella oli tomaattikeittoa, parmesaania, oliiveja ja ibericopossua crostinin kanssa

Rosé 2023
IGT Rosato Veronese; Molinara, Corvina; 21,97 €

Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet Negrarin laakson kukkuloilla noin 250 metriä merenpinnan yläpuolella. Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt pulloissa kolme kuukautta.

Viinin tuoksussa oli runsaasti vadelmaa, mansikkaa, kirsikkaa ja yrttejä. Hapokas ja voimakas maku toisti tuoksun aromeja, minkä lisäksi siinä oli jonkin verran mausteita. Punamarjainen jälkimaku oli jopa aavistuksen makea. Viini oli toisaalta roteva ja vakavasti otettava viini, toisaalta helppo kesäviini.

Rosé oli hyvä ruokaviini, jonka kanssa maistelulautaselta sopivat parhaiten possu ja juusto.

Doline 2016
IGT Rosso Verona; Corvina Veronese, Rondinella, Croatina; 21,97 €

Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet 15–20 vuotta vanhoilla viinitarhoilla Negrarin kukkuloiden kaakkoon suuntautuvilla rinteillä 250 metriä merenpinnan yläpuolella. Rypäleitä on kuivattu 3-4 kuukauden ajan ennen puristamista. Viini on kypsynyt noin vuoden verran terästankeissa ja 10-12 kuukautta pulloissa.

Viinin tuoksussa oli tummaa marjaa, hapankirsikkaa, kirsikkaa ja hieman tammea. Samettisen tanniinisessa maussa oli mausteita ja tammea. Kokonaisuus oli kevyehkö, toisaalta myös tyylikkäästi ikääntynyt ja jo hyvin kehittynyt.

Doline sopi tomaattikeiton ja juuston kanssa, ja sen seuraksi suositeltiin myös pastaruokia. Se oli Marjutin ja yhden seurueemme jäsenen suosikki.

Pavàjo Valpolicella Classico Superiore 2021
65 % Corvina, 20 % Rondinella, 15 % Croatina; 24,60 €

Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet 15 vuotta vanhoilla viinitarhoilla Valpolicellan kukkuloilla vulkaanisessa maaperässä 400 metriä merenpinnan yläpuolella. Rypäleitä on kuivattu kolme viikkoa ennen puristamista. Viini on kypsynyt tammitynnyreissä 10 kuukautta. Sen nimi tarkoittaa "maa, josta kaikki tulee".

Maanläheisessä ja raikkaassa tuoksussa oli tummaa marjaa, hapankirsikkaa ja mustikkaa. Tanniinit olivat napakat, mutta viini ei ollut kuitenkaan supertanniininen. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi mineraalisuutta. Viini oli kepeä, hapokas ja mehukas, ja siitä huomasi hyvin, että se on useita vuosia nuorempi kuin edellinen viini.

Pavàjo sopi parhaiten tomaattikeiton kanssa.

Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC 2020
45 % Corvina, 30 % Corvinone, 15 % Rondinella, 10 % Croatina ; 24,48 €

Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet 20 vuotta vanhoissa viiniköynnöksissä Valpolicellan kukkuloilla kalkkipitoisessa ja savisessa maaperässä 350 metriä merenpinnan yläpuolella. Rypäleitä on kuivattu 30 päivää ennen puristamista. Muutaman kuukauden varastoinnin jälkeen viini on käynyt toisen kerran recioton ja amaronen valmistamisesta jääneen kuorimassan kanssa. Viini on kypsynyt 15 kuukautta tammitynnyreissä ja 6 kuukautta pullossa.

Täyteläisessä tuoksussa oli makeahkoa tummaa marjaa, herukkaa ja hapankirsikkaa sekä mausteita, ja tuoksun tavoin täyteläinen maku toisti tuoksun aromeja. Kypsien marjojen lisäksi aromeissa oli hieman nahkaa ja yrttejä. Tanniinit olivat samettiset ja hapokkuutta oli kohtalaisesti.

Valpolicella Ripasso Classico Superiore sopi parhaiten juuston ja possun kanssa, ja sitä voisi nauttia myös karitsan ja lampaan kanssa. Se oli Jussin ja kolmen muun seurueemme jäsenen suosikki ja voitti illan yleisöäänestyksen.

Amarone della Valpolicella Classico DOCG 2018
75 % Corvina ja Corvinone, 10 % Rondinella, 10 % Croatina, 5 % Oseleta; 45,62 €

Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet 40 vuotta vanhoissa viiniköynnöksissä Valpolicellan kukkuloilla kalkkipitoisessa maaperässä 350 metriä merenpinnan yläpuolella. Rypäleitä on kuivattu 100 päivää ennen puristamista. Viini on kypsynyt tammitynnyreissä 30 kuukautta ja pullossa 12 kuukautta. 2018 on sen ensimmäinen luomuvuosikerta.

Viinin tuoksussa oli tummaa marjaa, mausteita, luumua ja hapankirsikkaa. Täyteläisessä maussa oli tuoksun aromien lisäksi hilloa, lakritsaa, kirsikkaa ja hieman nahkaa. Tanniinit olivat pirteät ja niitä tasapainotti hyvä hapokkuus. Amaronet ovat useimmiten aivan ihania, niin tämäkin.

Amarone della Valpolicella Classico sopi parhaiten juuston kanssa ja sitä suositeltiin T-luupihvin seuraksi. Se oli kahden seurueemme jäsenen suosikki.

Recioto della Valpolicella Classico DOCG
35 % Corvina, 40 % Corvinone, 15 % Rondinella, 10 % Croatina; 32,30 €

Recioto on kuivatuista rypäleistä valmistettu makea viini. Se ei käy amaronen tavoin loppuun saakka eli kuivaksi, vaan siinä on sokeria ainakin 50 g/l tai usein reippaasti paljon enemmän.

Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet 30-40 vuotta vanhoissa köynnöksissä Valpolicellan kukkuloilla vulkaanisessa maaperässä noin 350 metriä merenpinnan yläpuolella. Rypäleitä on kuivattu 120 päivää ennen puristamista. Viini on kypsynyt tammitynnyreissä 12 kuukautta ja pullossa 6 kuukautta.

Viinin tuoksussa ja maussa oli hilloisia tummia marjoja, luumua ja mustikkaa sekä hieman mausteita. Tanniinit olivat pehmeät. Viinin sokerimäärä ei selvinnyt, mutta mitenkään yltiöpäisen makea se ei ollut, vaan hyvässä tasapainossa.

Recioton kanssa maistelulautaselta sopivat parhaiten tomaattikeitto ja juusto. Sille suositeltiin seuraksi myös tummaa suklaata.