Ravintola Basen viiniklubi // "Mitähän ihmettä" 11.3.2025



Ravintola Basen maaliskuun viiniklubin aiheena oli "Mitähän ihmettä", toisin sanoen illan isäntä Aki Summanen Vindirektiltä esitteli viinejä, joiden oli tarkoitus hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa, herättää keskustelua ja jakaa mielipiteitä.

Bodegas Hidalgo La Gitana Manzanilla
DO Manzanilla, Espanja; Palomino Fino

Ilta aloitettiin yllättäen kuivalla sherryllä eli mielipiteiden jakautumista oli todellakin luvassa. 

Sherry on väkevöity viini, jota valmistetaan Jerez de la Fronteran kaupungissa ja sitä ympäröivällä Marco de Jerezin alueella Espanjassa. Sallittuja rypälelajikkeita ovat Palomino, Pedro Ximénez ja Moscatel. Perusvalkoviini väkevöidään ja se kypsyy sherryksi solera-järjestelmässä, jossa eri tasoilla olevia tynnyreitä täytetään uudella viinillä sitä mukaa, kun niistä lasketaan vanhaa viiniä pois, minkä ansiosta viinien eri vuosikerrat sekoittuvat jatkuvasti keskenään.

Erilaisia sherryjä ovat mm. seuraavat: 

1) Fino ("herkkä") kypsyy spontaanisti syntyvän flor-hiivakerroksen alla, mikä suojaa sitä hapettumiselta. Alkoholia on 15-17 %, ja se on vaalein ja kuivin sherry. Fino-tyylistä vaaleaa manzanillaa valmistetaan vain Sanlúcar de Barramedan alueella.

2) Amontillado syntyy, kun flor kuolee joko tarkoituksella tai vahingossa, ja se on tyyliltään finon ja oloroson väliltä. Jotta viini ei hapettuisi pilalle florin kuoltua, se väkevöidään noin 17,5 % vahvuiseksi. Lukuvinkkinä voitaisiin mainita Edgar Allan Poen novelli Tynnyrillinen amontilladoa (1846). 

3) Oloroso ("tuoksuva") on tummaa ja pähkinäistä. Se väkevöidään alun alkaen niin vahvaksi, että flor ei kykene kehittymään, joten viini hapettuu. Toisaalta korkea alkoholipitoisuus suojaa viiniä hapen vaikutuksilta. 

4) Makeat sherryt, nuo jumalten juomat, valmistetaan auringossa paahdetuista Pedro Ximénez- ja Moscatel-rypäleistä, muut yleensä Palominosta. Niiden alkoholipitoisuus voi olla jopa 22 % ja sokeripitoisuus jopa 500 g/l.

Sanlúcas de Barramedassa Andalusiassa sijaitsevan Bodegas Hidalgon perusti José Pantaleón Hidalgo vuonna 1792. Viinitalo on edelleen perheomisteinen. Sen tuotannosta 70 %  on illan viiniä eli Manzanilla La Gitanaa. La Gitanan solera-järjestelmässä on 14 criaderaa eli tasoa ja sen vanhimmat viinit ovat 1800-luvun alkupuolelta. Tämä viini on kypsynyt noin viisi vuotta.

Viinin tuoksussa oli oksidoitunutta omenaa, kukkaisuutta, olkea ja pähkinää. Maku oli kuiva ja toisti tuoksun aromeja. Jälkimaku oli suolainen. Toiset pitivät La Gitanasta hyvinkin paljon ja alkoivat jo visioida ruokayhdistelmiä, mutta Marjut pitäytyi edelleen tiukasti kuivien sherryjen vastaisessa rintamassa. (Makeat sherryt sen sijaan... Oijoi.)

La Gitana Manzanilla oli yhden seurueemme jäsenen suosikki. Maistelulautaselta sen kanssa sopi parhaiten suolamanteli, ja viini voisi sopia aperitiiviksi tai tapaslautasen kanssa.

Maistelulautasella oli suolamantelia, PunaHeidi-juustoa, jauhelihapizzaa ja kasvispataa


Madame M Blanc & Blanc 2022
Adelaide, Australia; 77 % Sauvignon Blanc, 23 % Muscat Blanc à Petits Grains; 17,99 €

Dean Hewitson perusti Hewitson-viinitalon Barossa Valleyyn vuonna 1996. Sitä ennen hän toimi Petaluma-viinitalossa ja kiersi viinitiloja Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Hän vaikuttui erityisesti Rhônen viineistä ja pyrkii saamaan viineihinsä samanlaista eleganssia. 

Viini on kypsynyt vuoden terästankissa ennen pullotusta.

Pääsimme maistelemaan Madame M Blanc & Blancia viime kesänä Hewitsonin master classissa ja illallisella.

Viinissä oli edelleen selkeät Sauvignon Blanc -vibat, joita Muscat pehmensi: sen raikkaassa tuoksussa oli karviaista, yrttejä ja trooppisia hedelmiä. Kirpeän hapokkaassa, aavistuksen makeassa maussa oli karviaismarjaa ja limeä. Viini ei ollut maultaan erityisen "mitä ihmettä", mutta aina voi tietenkin hämmästellä, kuinka Australiassa tehdään kuivaa ja raikkaan hedelmäistä muscatia.

Madame M Blanc de Blanc sopisi hyvin kesäiseksi terassijuomaksi. Maistelulautaselta sen kanssa parhaiten sopi juusto, ja se kävisi myös rapujen ja simpukoiden seuraksi.

Sophie Schaal Gewürztraminer 2023
Alsace, Ranska; Gewürztraminer

Sophie Schaal on kotoisin Burgundista, mutta tekee viiniä Alsacessa. Kaikki hänen viininsä ovat luomusertifioituja viimeistään vuosikerrasta 2023 alkaen. Viiniin käytetyt rypäleet on puristettu mehuksi kokonaisina terttuina, viini on käynyt luonnonhiivoilla ja kypsynyt muutaman kuukauden ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Tuoksu oli makeahko ja parfyyminen, jopa kukkainen, minkä lisäksi siinä oli hieman litsiä. Makeahko maku oli gewürztraminerille tyypillisen aromaattinen ja trooppisen hedelmäinen. Viini oli puolikuiva, mutta ei maistunut liian makealta tai raskaalta. Monet saattavat vierastaa gewürztraminerien hyvin aromaattista ja parfyymista olemusta, mutta tämä viini miellytti ihmisiä.

Sophie Schaal Gewürztraminerin kanssa maistelulautaselta sopi parhaiten Punahilma-juusto. Se oli Jussin ja kahden muun seurueemme jäsenen suosikki ja voitti myös yleisöäänestyksen.



Cortese Orange-Utan 2023
IGP Bianco Terre Siciliane, Italia; Inzolia, Zibibbo; 19,98 €

Cortesen viinitalo sijaitsee Vittorian alueella Ragusan kylän lähettyvillä. Sitä johtavat Stefano ja Marina Girelli ovat alun perin kotoisin Pohjois-Italiasta Trentosta. He ostivat viinitalon vuonna 2016 Giovanna Corteselta. 

Viini on oranssiviini eli punaviinin tapaan tehty valkoviini. Siihen käytetyistä rypäleistä Inzoliaa on maseroitu kahden viikon ajan ja Zibibboa kuusi viikkoa. Kuorikontaktin jälkeen viini on kypsynyt terästankeissa kolmen kuukauden ajan.

Viinin tuoksussa oli appelsiinia ja teetä, ja se muistutti hieman Aperol Spritziä. Kuivassa, raikkaassa maussa oli appelsiinia, raparperia ja hieman mausteita. Tanniineja oli hieman kuten oranssiviineissä usein.

Cortese Orange-Utan oli helposti lähestyttävä, puhdaspiirteinen oranssiviini, mutta siitä huolimatta se ei saavuttanut seurueessamme jakamatonta suosiota, vaan aiheutti myös illan teemaan sopivan "mitähän ihmettä" -reaktion. Pizza sopi sen kanssa parhaiten. Viini oli Marjutin ja kahden muun seurueemme jäsenen suosikki.

Cleto Chiarli Lambrusco BIO
Emilia-Romagna, Italia; Lambrusco Grasparossa di Castelvetro

Modenassa, Emilia-Romagnan alueella sijaitsevan Cleto Chiarlin perusti vuonna 1860 Cleto Chiarli. Viinitalo on edelleen  Chiarlin perheen omistuksessa ja sitä johtaa nykyisin Anselmo Chiarli. Viinitalo on jaettu kahteen osaan, joista Chiarli 1860 tuottaa suurella volyymilla edullisia viinejä ja Cleto Chiarli keskittyy rajallisen tuotannon huippulaatuisiin viineihin.

Lambrusco on italialainen kuohuviini, joka valmistetaan tankkikäymismenetelmällä samoin kuin proseccotkin. Viinien alkoholipitoisuus on yleensä alhainen. Lambruscoja on sekä valkoisia että punaisia, samoin kuivia ja makeita. Tässä viinissä sokeria on 15 g/l.

Viinin tuoksussa oli tummaa marjaa, punaisia ja mustia herukoita, hieman mausteita ja glögiä. Maussa oli mustikkaa, boysenmarjaa ja kukkaisuutta. Kuivahko ja hapokas maku toisti tuoksun aromeja. Viini oli helppoa juotavaa. Lambruscoilla on joissain muissa piireissä ehkä hieman huonokin maine, mutta nyt lasissa oli oikein mukava tapaus.

Cleto Chiarli Lambrusco Bio sopi hyvin pizzan kanssa ja se maistui myös ihan sellaisenaan.