Viini saatu mainostarkoituksessa / Ruoka 2025 ja Muru Wines
Maaliskuun keittokirjaksi valikoitui Tammen uusi keittokirja (Pirjo Muurinen ja Riitta Pojanluoma; Tammi, 1998). Takakansitekstin mukaan kyseessä on modernin suomalaisen kodin peruskeittiökirja. Kiireistä ruoanlaittajaa on muistettu ehdottamalla puolivalmisteiden ja einesten käyttöä ja uudet ruoanvalmistusmenetelmät, kuten mikroaaltouuni, on otettu huomioon. Reseptien lisäksi kirjassa on ohjeita pöydän oikeanlaiseen kattamiseen ja menuehdotuksia erilaisiin juhliin.
Verus Vinogradin perustivat vuonna 2007 kolme ystävystä Rajko Žličar, Danilo Šnajder ja Božidar Grabovac. Nimi "Verus" tarkoittaa aitoa ja rehellistä. Talolla on yhteensä 25 hehtaaria viinitarhoja Štajerskan alueella. Viinitarhat on istutettu jyrkille rinteille ja ne sijaitsevat yli 250 metrin korkeudessa. Viinitarhoja viljellään ympäristöystävällisesti kestävän maatalouden periaatteiden mukaisesti.Sloveniassa on kolme pääviinialuetta: Podravje, Posavje ja Primorska. Drava-joesta nimensä saanut Podravje sijaitsee Koillis-Sloveniassa, Itävallan ja Unkarin rajojen läheisyydessä. Štajerska on Podravjen ala-alue, jossa viljellään enimmäkseen valkeita lajikkeita, esimerkiksi Sauvignon Blancia, Furmintia, Rieslingiä, Chardonnayta ja Welschrieslingiä. Aluetta kutsutaan myös Slovenska Štajerskaksi erotukseksi Itävallan puolella olevasta Steiermarkista, jonka slovenialainen nimi on Štajerska.
Kaakkois-Sloveniassa Kroatian rajalla sijaitseva Sava-joen mukaan nimetty Posavje on viinialueista pienin. Alueella viljellään valkoisten lajikkeiden lisäksi Pinot Noiria ja Blaufränkischiä. Kolmas alue Primorska sijaitsee Länsi-Sloveniassa Adrianmeren rannikolla ja sen nimi tarkoittaakin "meren äärellä". Alueella viljellään valkoisten lajikkeiden lisäksi Merlot'a ja Cabernet Sauvignonia sekä paikallista punaista Refosco-lajiketta.
Verus Furmint 2022
Štajerska, Slovenia; Furmint; 22,92 €
Tuottaja Verus Vinogradi
Maahantuoja Muru Wines
Etiketin mukaan ilmentää aidosti yhtä maailman parhainta valkoviinitarhaa
Rypäleen mukaan
Furmint: tunnetaan parhaiten makeista Tokaji-viineistä, mutta lajikkeesta voidaan valmistaa myös kuivia viinejä; hapokkaita, joskus jopa savuisia viinejä, limeä, päärynää, appelsiinia, ikääntymisen myötä pähkinää ja mausteita, varsinkin makeissa viineissä kivihedelmiä, aprikoosia ja persikkaa sekä marsipaania
Ruokana sitruunamarinoitu lohi ja Välimeren salaatti
Lyhyesti: kuiva ja kevyen hapokas ruokaviini
Kommentit
M: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on yrttejä ja hieman savua, kypsiä vaaleita hedelmiä, omenaa ja persikkaa sekä pähkinää ja mineraalisuutta. Viinin maku on kuiva ja hapokas, mutta hedelmäinen. Aluksi siinä maistuvat tuoksusta tutut vaaleat hedelmät, jotka antavat myöhemmin tilaa yrteille ja mineraalisuudelle. Viini on tasapainoinen kokonaisuus, mutta kaipaa seurakseen ruokaa loistaakseen koko tehollaan.
Sitruunamarinoidun lohen ja Välimeren salaatin (joka muistuttaa hyvin paljon Nizzansalaattia) kanssa viini sopii hyvin. Lohen rapsakka sitruunaisuus pyöristää viinin hapokkuutta ja toisaalta viinin hapokkuus toimii suolaisen ruoan, esim. salaatin fetajuuston kanssa. Viini voisi sopia myös äyriäisten ja rapujen kanssa mineraalisuutensa takia. Arvosanaksi Verus Furmint saa 0.
J: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on sitruunaa, kypsää hedelmäisyyttä, keltaista omenaa, yrttejä ja häivähdys mineraalisuutta. Maku on hapokas ja kuiva, ja siinä on sitruunaa, greippiä, kirpeää omenaa, pähkinää ja yrttejä. Pitkä jälkimaku on sitruunainen ja mineraalinen.
Viini sopi sitruunamarinoidun lohen ja Välimeren salaatin kanssa erinomaisesti. Viinin hapokkuus ja kalan sitruunaisuus toimivat hyvin yhdessä ja viini kävi suolaisen fetan kanssa. Viini sopisi varmasti hyvin myös äyriäisten ja rapujen kanssa. Arvosanaksi Verus Furmint saa +.
Entä resepti?
Reseptit toimivat hyvin. Lohen marinadiin tullut öljymäärä epäilytti ensin hieman, mutta loppujen lopuksi sitä ei ollut liikaa. Reseptissä taisi olla painovirhe, sillä sen mukaan lohen päälle olisi pitänyt ripotella kolme ruokalusikallista rosépippurirouhetta. Me tyydyimme pienempään määrään ja lopputulos oli hyvä. Salaattiin sen sijaan tuntui aluksi tulevan ohjeen mukaan liian vähän kastiketta. Sitä oli kuitenkin loppujen lopuksi ihan tarpeeksi.