Suomen Sommelierit ry järjesti kannatusjäsenilleen 6 x Pinot Noir -tastingin yhdessä Vindirektin kanssa 18.2.2025. Iltaa emännöi Vindirektin HoReCa-myynnin päällikkö Elina Turunen.
Pinot Noir on alunperin kotoisin Ranskan Burgundista, missä sitä on viljelty jo 100-luvulla ja mistä se on levinnyt eri puolille maailmaa. Ohutkuorisen ja hieman hankalasti kasvatettavan lajikkeen eri variantit ja kloonit viihtyvät parhaiten viileillä alueilla, ja niistä tehdyt viinit heijastelevat kasvualueen maaperää ja ilmastoa.
Maultaan viinit vaihtelevat kevyistä ja hapokkaista runsaan marjaisiin ja täyteläisiin. Tyypillisiä nuorten viinien aromeja ovat punaiset marjat, puolukka ja kirsikka, yrtit ja mausteet, ja viinien vanhetessa ne saavat myös maanläheisiä sävyjä. Lisäksi maussa saattaa olla kukkaisuutta ja joskus jopa savua. Ohuen kuoren takia viineissä ei yleensä ole kovinkaan paljon tanniineja, hapokkuutta saattaa sen sijaan olla runsaastikin.
Maailmanlaajuisesti Pinot Noiria viljellään noin 118 000 hehtaarilla. Suurimmat tuottajamaat ovat Ranska (36 700 ha), Yhdysvallat (22 500 ha) ja Saksa (12 000 ha).
Champagne André Clouet Rosé
AC Champagne, Bouzy, Ranska;
50,01 €
Champagne André Clouet on pitkään ollut yksi suosikkisamppanjataloistamme eikä vähiten sen takia, että taloa johtava Jean-François Clouet on mielenkiintoinen persoona. Vuonna 1741 perustettu samppanjatalo sijaitsee Bouzyn kylässä Montage de Reimsin alueella. Alue tunnetaan Pinot Noir -rypäleistään, joten myöskin André Clouet on keskittynyt Pinot Noirista valmistettuihin blanc de noirs -samppanjoihin.
André Clouet Roséa olemme päässeet maistelemaan muutaman kerran aiemmin:
- Taste of Helsinki 2016
- Taste of Helsinki 2017
- Ravintola Murun viini-ilta: Samppanjaa 15.4.2019
- Ravintola Villa Lillan viini-ilta: Pinot Noir ympäri maailman 12.10.2022
Samppanjaan käytetyt rypäleet tulevat Grand Cru -luokiteltujen Bouzyn ja Ambonnayn kylien etelään viettäviltä ylärinteiltä. Värinsä se saa Bouzy Rouge -punaviinistä, jota sekoitukseen on lisätty 5-8 %. Illan pullo perustuu vuosikertaan 2018, mutta noin neljännes viineistä on vuosilta 2015-17. Se on kypsynyt kolme vuotta hiivasakan päällä. Dosage on noin 6 g/l.
André Clouet Rosé ei pettänyt tälläkään kertaa: se oli herkullisen marjainen, paahteinen, runsas ja hapokas. Myös maussa oli punaisia marjoja, puolukkaa ja karpaloa. Samppanja maistui sellaisenaan, mutta se olisi myös hieno ruokaviini.
Maison Camille Giroud Ladoix Les Chaillots 2020
Bourgogne, Ranska;
55,66 €
Camille Giroud perusti omaa nimeään kantavan viinitilan Beauneen vuonna 1865. Vuodesta 2002 viinitilan ovat omistaneet yhdysvaltalaiset viiniharrastajat, minkä jälkeen talo on uudistanut tyyliään modernimmaksi. Talo omistaa itse vain muutaman tarhan ja ostaa muuten rypäleensä sopimusviljelijöiltä.
Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet 40-vuotiaissa köynnöksissä noin 240 m korkeudella merenpinnasta. Ainakin osa rypäleistä on puristettu kokonaisina. Viini on kypsynyt 15 kuukautta tammitynnyreissä, joista 10 % on uusia.
Camille Giroud Ladoix Les Chaillots on hyvin klassinen burgundilainen: sen tuoksussa on punaisia marjoja, puolukkaa, karpaloa ja kirsikkaa sekä vaniljaisia mausteita. Viinin maku on kohtalaisen täyteläinen ja tuoksun tavoin marjainen sekä aavistuksen luumuinen. Tammitynnyrikypsytys tuntuu, mutta ei häiritse.
Viini maistui hyvin juustojen seurana. Sen voisi yhdistää myös riista- tai sieniruokien kanssa.
Sophie Schaal Pinot Noir 2023
Alsace, Ranska
Sophie Schaal on kotoisin Burgundista, mutta tekee viiniä Alsacessa. Hän aloitti Saint-Hippolyten kylässä, mutta viinin tämä vuosikerta valmistui Hunawihrin kylässä. Viineihin käytetyt rypäleet kerätään käsin ja viinit tehdään rauhallisesti mahdollisimman vähällä sulfaattimäärällä. Kaikki viinit ovat myös luomusertifioituja viimeistään vuosikerrasta 2023 alkaen.
Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet 20-vuotiaissa köynnöksissä. Käymisessä on ollut mukana 10-15 % kokonaisia terttuja rankoineen. Viini on kypsynyt tammitynnyreissä, joista 15 % on uusia.
Sophie Schaal Pinot Noirin tuoksussa on toisaalta kirpeitä marjoja ja roisaalta myös jotain makeaa, hieman karkkista. Viinin maku on hapokas ja pehmeä sekä hieman kevyempi kuin edellisen viinin. Sen aromeissa on punaisia marjoja, hapankirsikkaa, karpaloa ja vadelmaa, jälkimaussa on hieman yrttejä.
Hurmaava alsacelainen oli Marjutin suosikki illan viineistä. Se voisi sopia hyvin sieniruokien tai ankan kanssa.
Felton Road Bannockburn Pinot Noir 2021
Central Otago,
Uusi-Seelanti
Samannimisestä tiestä nimensä saanut Felton Roadin viinitalo sai alkunsa vuonna 1992. Vuodesta 2002 lähtien tilalla on harjoitettu luonnonmukaista viljelyä, ja Demeter-sertifikaatti talon kaikilla kolmella tarhalla (The Elms, Cornish Point ja Calvert) on ollut vuodesta 2010 alkaen.
Viinissä on käytetty kaikkien kolmen tarhan rypäleitä. Se on käynyt villihiivoilla avoimissa tammiastioissa niin, että 20 % rypäleistä on ollut kokonaisia terttuja. Viini on kypsynyt 13 kuukauden ajan tammitynnyreissä. Sitä ei ole kirkastettu tai suodatettu.
Viinin tuoksussa on marjoja sekä yrttejä, varpuja ja metsänpohjaa, ja se tuo ohimennen mieleen saksalaiset Spätburgunderit. Maku on marjainen ja hapokas, vadelmainen ja mansikkainen sekä mausteinen ja aavistuksen savuinen ja kukkainen. Kokonaisuus on hedelmäinen ja oikein miellyttävä.
Felton Road Bannockburn Pinot Noir voisi sopia ankan tai vaalean lihan kanssa.
Becker Landgraf J2 Gau-Odernheimer Spätburgunder 2022
Rheinhessen,
Saksa
J2 on yhdistelmä tilan omistajien Julia Beckerin ja Johannes Landgrafin etunimistä. Tila on ollut Julia Beckerin suvun omistuksessa vuodesta 1783, J2-kaksikko taas on johtanut sitä 2000-luvun alkupuolelta alkaen. Viinitarhoja talolla on kahdeksan hehtaaria ja niitä viljellään luonnonmukaisesti.
Myös tähän viiniin olemme päässeet tutustumaan aiemmin
- Tulossa: Saksan Spätburgunder/Pinot Noir -viikko 26.10.–1.11.2020
- Ravintola Basen viiniklubi // Ruoan ja viinin yhdistäminen 11.4.2023
- Ravintola Vinkkeli // Riesling & Co -viikkojen menu 2023
- Tulossa: Pinot Noir -viikko 22.–27.10.2024
Viinin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet Petersbergin viinitarhoilla Gau-Odernheimin kylässä. Viini on käynyt spontaanisti ja se on kypsynyt 14 kuukautta tammitynnyreissä, joista 30 % on uusia.
Viinin tuoksu on aavistuksen vaniljainen ja marjainen. Mustikan lisäksi tuoksussa on hapannkirsikkaa ja kevyttä mausteisuutta, samoin maussa. Viini on hapokas, aavistuksen paahteinen, mehevän hedelmäinen ja silkkinen.
Becker Landgraf J2 Gau-Odernheimer Spätburgunder oli Jussin suosikki illan viineistä. Myös se sopisi ankan kanssa.
Birichino Boer Pinot Noir 2021
AVA Chalone, Kalifornia, Yhdysvallat; 52,79 €
Birichino on perustettu vuonna 2008 Santa Cruziin. Rypäleet tulevat perheviljelijöiden tarhoilta, joista suuri osa on jo 1900-luvun alusta ja osa discokauden rypäleitä 1970-80-luvuilta. Viinit valmistetaan mahdollisimman vähällä puuttumisella joko terästankeissa tai vanhoissa tammitynnyreissä.
Boer-viinitarha sijaitsee aivan kuuluisan Chalonen viinitarhan naapurissa. Alueella on ollut tektonista ja vulkaanista toimintaa, ja tarhan maaperä on haurasta graniittia ja liitukiveä muinaisesta merenpohjasta.
Viinin tuoksussa on punaisia marjoja, mansikkaa ja punaherukkaa. Sen maku on toisaalta hapokas, toisaalta myös marjaisen makea ja mineraalinen, ja jälkimaussa maistuu mausteita. Viini on roteva ja mielenkiintoisen makuinen eikä kaikille sen aromeille löydä sanoja.
Birichino Boer Pinot Noir voisi sopia edellisten viinien tapaan ankan kanssa, samoin pataruokien seuraksi.