27. huhtikuuta 2019

Ravintola Murun viini-ilta 15.4.2019: samppanjaa

Emme päässeet Ravintola Murun maaliskuun viini-iltaan sauvignon blancien pariin, mutta huhtikuun samppanjailtaa (55 €) emme voineet missään nimessä jättää väliin - varsinkin, kun missasimme Viini-lehden vuoden kuohuviini- ja samppanjafinalistien tastingin, koska emme saaneet ostettua lippuja ajoissa ja tapahtuma myytiin loppuun.

Murun samppanjailtaa isännöi Samuil Angelov.Bollinger Special Cuvée Magnum
60 % Pinot Noir, 25 % Chardonnay, 15 % Meunier; 121,89 € / 1,5 l

Bollinger Special Cuvée edusti sekä vakiosamppanjoita että magnum-pullossa kypsytettyjä samppanjoita.

Samppanjatalojen vakiosamppanjat muodostavat talojen tuotannosta suurimman osan. Ne ovat vuosikerrattomia, mutta niiden tyylin on pysyttävä samana vuodesta toiseen eli ne sekoitetaan tyypillisesti kolmesta suurimmasta rypälelajikkeesta (Chardonnay, Pinot Noir, Meunier) tehdyistä uusista viineistä ja varastoviineistä sopivassa suhteessa. Vakiosamppanjoita ei suositella säilytettäväksi kovinkaan pitkään.

Toisaalta taas magnum-pullo (1,5 l) on samppanjan kypsymiselle suosiollinen, sillä se sisältää suhteessa vähemmän happea kuin tavallinen pullo, mikä hidastaa samppanjan kypsymistä ja sen myötä parantaa sen makua. Bollingerin samppanjatalo tunnetaan siitä, että sen varastoviinit kypsyvät muista taloista poiketen magnum-pulloissa.

Pinot noir -vetoinen Special Cuvée oli tuttuun tapaan paahteinen, runsas ja roteva sekä sitruksinen ja kypsän omenainen, oikein mainio perussamppanja. Olihan tämä hyvää niin kuin aina - voiko James Bond olla väärässä?

Pierre Péters Blanc de Blancs Brut
100 % Chardonnay; 51,52 €

Pierre Peters Blanc de Blanc Brut edusti pientuottajasamppanjoita ja blanc de blancs -samppanjoita.

Pierre Petersin samppanjatalo sijaitsee Le Mesnil sur Ogerissa ja on tuottanut Grand Cru -tason blanc de blancs -samppanjoita sadan vuoden ajan eli vuodesta 1919 alkaen. Talo valmistaa samppanjoita vain omien tarhojensa rypäleistä, joita kasvaa 19 hehtaarin verran Le Mesnil sur Ogerin, Ogerin, Avizen ja Cramantin kunnissa.

Blanc de blancs on vain vaaleista rypälelajikkeista eli yleensä Chardonnaysta valmistettu samppanja. Jos tuottajakohtaisia eroja ei oteta huomioon, blanc de blancsit ovat tyypillisesti kuivia ja kevyen hedelmäisiä samppanjoita.

Pierre Péters Blanc de Blancs Brut oli sitruksinen, viheromenainen ja kukkainen sekä aavistuksen mineraalinen. Hapokas ja raikas samppanja oli Marjutin suosikki varsinkin näin keväällä lämpimiä kesäkelejä odotellessa.

Keväästä puheenollen - risotto primavera, tosi hyvää

...
Drappier Blanc de Noirs Brut Nature
100 % Pinot Noir

Drappier Blanc de Noirs Brut Nature edusti blanc de noirs -samppanjoita sekä zero dosage/brut nature -samppanjoita.

Blanc de noirs -samppanjat ovat vain punaisista rypälelajikkeista tehtyjä samppanjoita, toisin sanoen yleisimmin ne valmistetaan Pinot Noirista tai Meunierista tai niiden sekoitteista. Blanc de noirs -samppanjat ovat yleensä ryhdikkäitä ja rotevan hedelmäisiä.

Zero dosage / brut nature tarkoittaa, että samppanja on hyvin kuiva eli siihen ei ole lisätty lainkaan sokeria rypäleiden luonnostaan sisältämän sokerin lisäksi. Toisaalta pieni sokerin lisäys pyöristää samppanjan makua, toisaalta taas sokerilla voidaan myös peittää viinin virheitä - zero dosage on siis armoton, koska se paljastaa rypäleiden ja viinin maun sellaisenaan.

Drappier Blanc de Noirs Brut Nature oli rapsakan kuiva, jopa hieman kova, mineraalinen ja paahteinen. Sen maku oli runsaan hedelmäinen ja greippinen, toisaalta siinä oli myös vivahteita tummista marjoista, omenasta ja päärynästä. Se toimisi hyvin ruoan kanssa.

Nicolas Feuillatte Collection Vintage Blanc de Blancs Brut 2012
100 % Chardonnay; 49,90 €

Nicolas Feuillatte Collection Vintage Blanc de Blancs Brut 2012 edusti sekä vuosikertasamppanjoita että suuria tuottajia.

Nicolas Feuillatte on yksi Champagnen suurimmista ja nuorimmista samppanjataloista, vuonna 1972 perustettu osuuskunta. Siihen kuuluu yli 5 000 viljelijää, jotka omistavat yhteensä noin 2 250 hehtaaria viinitarhoja. Valinnanvaraa rypäleiden ja niiden laadun suhteen riittää: tarhoista 13 on Grand Cru -luokiteltuja ja 33 Premier Cruta.

Vintage- eli vuosikertasamppanjaa tehdään vain hyvinä vuosina ja se heijastelee aina satokautta. Sitä kypsytetään pullossa pidempään kuin vakiosamppanjoita, mikä tekee sen mausta moniulotteista, ja se säilyy oikeissa olosuhteissa säilytettyinä vuosikymmeniä.

Vuosi 2012 näytti aluksi huonolta kylmän ja sateisen säänsä takia, mutta lämmin elokuu pelasti paljon ja varsinkin Pinot Noirin kannalta vuosi oli loistava. Nicolas Feuillatte Collection Vintage Blanc de Blancs Brut 2012 ei kuitenkaan ollut Pinot Noiria, vaan Chardonnayta. Se oli sitruksisen hedelmäinen, hapokas ja aavistuksen marsipaaninen, suutuntuma oli miellyttävän kermainen. Monipuolisessa maussa oli myös jonkin verran mineraalisuutta ja paahteisuutta. Se oli Jussin suosikki.


André Clouet Rosé No. 3 Brut
100 % Pinot Noir; 39,90 €

André Clouet Rosé No. 3 Brut edusti roseesamppanjoita.

André Clouet'n samppanjatalo valmistaa samppanjoita lähes pelkästään Pinot Noirista. Muista alueista poiketen Champagnen alueella roseeviinejä saa valmistaa myös sekoittamalla valko- ja punaviinejä, niinpä tämäkin roseesamppanja on valmistettu sekoittamalla samppanjan sekaan hieman alle 10 % punaviiniä. Toinen roseeviinien valmistustapa on saignée-menetelmä, jossa viini saa vaaleanpunaisen värinsä lyhyestä kuorikontaktista.

Hempeästä väristään huolimatta roseesamppanjat eivät kuitenkaan ole hempeän makuisia, vaan useimmiten ryhdikkäitä ja hyviä ruokaviinejä. Roseesamppanja ja tartar toimii! Myös vanha suosikkimme André Clouet Rosé No. 3 Brut oli tuttuun tapaan mansikkaisen marjainen, hapokas ja roteva, oikein herkullinen samppanja.

Summa summarum

Mikä sitten on parasta samppanjaa? Se riippuu täysin tilanteesta. Tuo jalo juoma kannattaa kuitenkin juoda isosta viinilasista coupe- ja huilumallisten lasien sijaan, sillä samppanja on viini ja hyötyy ison lasin ilmatilasta. Tietenkin myös huilu- ja coupelasien käyttöön on perusteensa: huilulasit vievät vähän tilaa ja coupe-laseista saa rakennettua näyttävän samppanjatornin.

P.S. Grand Champagne Helsinki on jälleen 9.-11.5. Vanhalla Ylioppilastalolla. Ravintola Muru on yksi ravintoloista, jotka ovat mukana tapahtumassa tarjoamassa samppanjan oheen maistuvia ja herkullisia maisteluannoksia. Lisäksi Samuil Angelov pitää tapahtumassa perjantaina ja lauantaina Master Class -luennon Viini kuplien takana – Samppanjan ABC, joten jos missasit Murun samppanjaillan, luennoilla näyttäisi ainakin tätä kirjoittaessa olevan vielä tilaa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti