-->

30. heinäkuuta 2019

Riedel Veritas vs. Riedel Performance

Feel Helsinki -tapahtuman tastingissa pääsimme tutustumaan Riedelin uuteen Performance-sarjaan ja aloimme samalla pohtia, että sitä pitäisi verrata nykyiseen lasisarjaamme Veritasiin. Pitää myöntää, että edellisellä kerralla uuteen lasisarjaan tutustuminen kävi lompakolle kohtalokkaaksi, kun Vinumit alkoivat vaihtua Veritasiin.

Tapasimme samalla erään ystävämme, joka on aloittanut tutustumisen viinin ja sen myötä myöskin viinilasien maailmaan, joten kutsuimme hänet mukaan vertailemaan laseja ja kertomaan mielipiteensä. Pitäisikö lasivarastoamme nyt päivittää?


Performance-sarjan laseja meillä oli vain Feel Helsinki -tapahtumassa olleen tastingin hintaan kuuluneet neljä erilaista, joten valinnanvaraa ei ollut runsaasti. Niistä valikoituivat testikappaleiksi vieraamme mieltymysten takia Sauvignon Blanc -lasit ja oman viinikaappimme tarjonnan takia Cabernet/Merlot -lasit.

Riedel Veritas ja Riedel Performance -lasisarjat

Veritas-sarja on lanseerattu 2014 ja siihen kuuluu 13 erilaista lasia, mm. se kuuluisa samppanjalasi. Lasien suunnittelussa on pyritty saamaan aikaan mahdollisimman kevyitä konepuhallettuja laseja.

Performance-sarja on lanseerattu 2018 ja siihen kuuluu seitsemän lasia. Se on myös konepuhallettu, mutta sarjan erikoisuutena on sen optinen muotoilu. Riedelin tuotekehityspuolen mukaan se lisää lasin sisäpuolen pinta-alaa ja saa viinin avautumaan paremmin.

Sauvignon Blanc: Veritas vs. Performance
Suunnitteluvuosi 2017 vs.  2019
Tilavuus 44 cl vs. 44 cl
Korkeus 235 mm vs. 245 mm

Cabernet/Merlot: Veritas vs. Performance
Suunnitteluvuosi 2016 vs. 2018
Tilavuus 62,5 cl vs. 83,4 cl
Korkeus 235 mm vs. 245 mm

Speksejä katsomalla laseissa huomaa jonkin verran eroja. Molempien Sauvignon Blanc -lasien vetoisuus on 44 cl, mutta siihen yhtäläisyydet jäävätkin. Performancen lasi on 10 mm korkeampi kuin Veritasin - ja se on muuten ratkaiseva sentti, sillä Performance-lasit eivät mahdu kuivauskaappimme keskihyllylle! Cabernet/Merlot-lasien korkeudessa on sama 10 mm ero, mutta Performancen lasin vetoisuus on huimat 20,9 cl suurempi kuin Veritasin.

Vertailun vuoksi laitoimme lasien rinnalle myös eri tapahtumissa yleisesti maistelulaseina käytetyt Ouverture-sarjan lasit. Niistä ei nyt sen enempää, mutta tässä vertailussa laseista on enemmän asiaa.


Viinit ja maistelukommentit

Viineiksi valitsimme Villa Maria Reserve Sauvignon Blanc 2017:n (19,99 €) ja Château Côte-Montpezat Cuvée Compostelle 2009:n (Castillon Côtes de Bordeaux; hankittu vuosia sitten).

Villa Maria Reserve Sauvignon Blanc maistui Ouverture-lasissa särmikkään karviaismarjaiselta, kun sen hapokkuus korostui. Veritas-lasi toi viinin makuun raikasta hedelmäisyyttä ja pehmensi herukkaista hapokkuutta, ja Performance-lasi jatkoi samaa vielä aavistuksen pidemmälle. Kaikkien mielestä Performance-lasi toimi parhaiten ja toi viinistä esiin sen parhaimmat puolet.

Château Côte-Montpezat 2009 tuntui olevan jo elinkaarensa loppupuolella. Se oli menettänyt jo osan hedelmäisyydestään, toisaalta sen tanniinit olivat pehmentyneet jo hyvin siitä, kun viimeksi maistoimme viiniä seitsemisen vuotta sitten. Ouverture-lasista se ei herättänyt kovinkaan kummoisia tunteita, mutta Veritas ja Performance jakoivat mielipiteet: vieraamme mielestä se maistui paremmalle Performance-lasista, mutta meidän mielestämme Veritas-lasi toi viinin tumman marjaisuuden paremmin esille, kun taas Performancessa maku ehti jo hieman hukkua.


Summa summarum

Jos pelkästään viinin makua ajattelee, niin Feel Helsingissä saamamme käsitys päti edelleen: lasisarjojen välillä ei ollut niin suuria eroja, että meidän kannattaisi lähteä päivittämään Veritas-sarjaa varta vasten.

Jos taas tarkoituksena olisi joka tapauksessa hankkia uusi lasisarja, molemmat vaihtoehdot olisivat harkinnan arvoisia. Tässä muutama pointti:
  • Performance on sekä Riedelin nettikaupassa että Decanterissa muutaman euron halvempi per lasi kuin Veritas.
  • Veritas on sentin verran matalampi kuin Performance ja mahtuu siksi paremmin kaappiin, mutta muuten lasien painossa, muotoilussa tai muissakaan ominaisuuksissa ei tuntunut olevan suuren suuria eroja.
  • Performancen vetoisuus on enimmäkseen joko sama tai suurempi kuin Veritasin.(*)
  • Performancen optinen muotoilu herättää (ainakin hetken aikaa) "ooh, shiny" -tuntemuksia.
Omalla kohdallamme Veritas ja Performance jatkavat rinnakkaiseloa. Uusien lasien hankinnassa vaaka taitaa kallistua sen mukaan, mille rypäleelle suunniteltuja laseja missäkin sarjassa ilmestyy seuraavaksi.

(*) Performance Cabernet -lasi on noin 33 % suurempi ja Riesling-lasi jopa 58 % suurempi kuin Veritasin lasi (62,3 cl vs. 39,5 cl). Hieman yllättäen Performance-sarjan samppanjalasi on Veritas-sarjan lasia pienempi (37,5 cl vs. 44,5 cl).

***
Muita lasivertailuja ja -tastingeja

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti