Ardbeg Monsters of Smoke -viskit & Planet Ardbeg -sarjakuva


Ardbegin ("pieni niemenkärki") vuonna 1815 perustettu tislaamo sijaitsee Skotlannissa Islayn saarella. Sen toiminta loppui vuonna 1981, mutta käynnistyi uudelleen pienimuotoisena vuonna 1989 ja hiipui taas vuonna 1991. Vuonna 1997 Glenmorangie osti Ardbegin, minkä jälkeen toiminta käynnistyi täydellä teholla. Nykyisin Glenmorangiella ja Ardbegilla on sama omistaja, Luis Vuitton Moët Hennessy (LVMH).

Fèis Ìle on Islaylla järjestettävä festivaali, joka alkaa toukokuun viimeisen viikon perjantaina. Jokaisena päivänä jollain Islayn tislaamolla on tapahtumia, ja festivaalin viimeinen lauantai on Ardbegin päivä. Tänä vuonna se oli 3.6., joten Jussi päätti maistella päivän kunniaksi Marjutilta joululahjaksi saamiaan Ardbeg Monsters of Smoke -setin viskejä ja lukea pukinkontista löytynyttä Planet Ardbeg -sarjakuvaa.

Planet Ardbeg on 40-sivuinen scifisarjakuva, jonka tarinoiden innoituksena on ollut kolme Ardbegin viskiä: Ardbeg Ten Years Old, Ardbeg Five Years Old Wee Beastie ja Ardbeg An Oa. Se sisältää kolme tarinaa mystisen kvanttitislaajan matkoista eri maailmoissa: Emma Ríosin Take it with a Grain of Sand, Ronald Wimberlyn The Best Laid Schemes ja Sanford Greenen Guardians of Oa.

Ardbeg 10 Year Old Single Malt (46 %; 76,48 €)

Viski on kypsynyt bourbontynnyreissä. Se on alkuperäinen, vuonna 2000 lanseerattu Ardbeg.

Ardbeg 10 on väriltään melko vaaleaa. Sen tuoksu on voimakkaan savuinen, mutta siitä paljastuu myös vaaleita hedelmiä, kypsää sitruunaa ja ananasta sekä turvesavua, hiiltynyttä puuta, grillimakkaraa, aavistus mineraalisuutta ja hieman valkopippuria. Maku on tuoksun tavoin savuinen ja siinä on tuoksun aromien lisäksi kookosta, banaania ja kohtuullisesti tammea. Alkusavun jälkeen hedelmäisyys nousee maussa paremmin esille ja pitkässä jälkimaussa on savun lisäksi myös pähkinää ja kookosta.

Viskissä on runsaasti savua, mutta muuten kokonaisuus on jotenkin laimea ja mielestäni se olikin kolmikon huonoin. Ardbeg 10:n innoittama tarina oli aluksi hieman mystinen ja se piti lukea muutamaan kertaan, jotta pääsin kärryille tapahtumista. Viski ei oikein sopinut tarinan kanssa.

Ardbeg Wee Beastie Single Malt (47,4 %; 61,50 €)

Ardbeg Wee Beastie lanseerattiin vuonna 2020. Se on kypsynyt bourbontynnyreissä ja Oloroso-sherrytynnyreissä. 

Tuoksu on hedelmäinen, siinä on mausteita, omenaa, vaniljaa, aavistus tervaa ja savua miedommin kuin Ardbeg 10:ssa. Toisaalta maku on savuisempi ja vähemmän hedelmäinen kuin mitä tuoksu antaa odottaa, vaikka maku onkin muuten tuoksua intensiivisempi. Tuoksun aromien lisäksi siinä on hieman sitruunaa ja aprikoosia, ja jälkimaussa on myös hieman pihkaa.

Kokonaisuus on hieman yksiulotteinen, mutta Ardbeg Wee Beastie oli kuitenkin viskeistä kakkossuosikkini. Sen innoittamassa tarinassa etsitään aineksia drinkkiin, muuten yhteys viskiin jäi vähän ohueksi.

Ardbeg An Oa Single Malt (46,6 %; 78,98 €)

An Oa on kypsynyt uusissa tammitynnyreissä, vanhoissa Pedro Ximénes -sherrytynnyreissä ja bourbontynnyreissä.

Tuoksussa on savun lisäksi kypsää hedelmää, appelsiininkuorta, kypsää omenaa, persikkaa, hunajaa ja toffeeta. Savu puskee esiin voimakkaasti maussa, mutta sen hälvettyä maussa maistuu tuoksusta tuttuja hedelmäisiä aromeja ja tummaa suklaata. Jälkimaku on pitkä ja vahvan savuinen, samoin hedelmäinen.

An Oa oli suosikkini maistetuista viskeistä. Sen innoittamaan tarinaan supersankaritiimistä oli piilotettu vihjeitä siitä, mitä aromeja viskistä tislaamon mielestä löytyy. Tarina sopikin viskin kanssa hyvin.

Summa summarum

Sekä viskit että sarjakuva olivat nautittavia varsinkin yhdessä. Sarjakuvaan on tullut jatkoa Ardbeg-päivänä julkaistun Heavy Vapors -viskin myötä, ja Ardbeg Committeen jäsenet voivat lukea sen Ardbegin sivuilta.