Velkopopovický Kozel White Lager

Böömin musta pukki ilmaantui somevirtaan ja kertoi, että Velkopopovický on tuonut markkinoille uuden oluen. Kozel White päätyikin ostoskoriin heti seuraavalla kauppamatkalla.

Pivovar Velké Popovice on tšekkiläinen vuonna 1874 perustettu panimo, joka sijaitsee Velké Popovicen kunnassa noin 25 kilometriä Prahasta kaakkoon. Panimo on ollut osa Asahi-konsernia vuodesta 2016 lähtien.

Panimon perustaja  František Ringhoffer halusi erottua kilpailijoistaan ja ryhtyi panemaan tummaa Bock-tyylistä olutta. Bock tarkoittaa pukkia ja pukki on tšekiksi kozel, joten oluen nimeksi tuli Kozel

Samoihin aikoihin alueella kuljeskeli ranskalainen maalari, joka maalasi panimolle pukkilogon ensimmäisen version kiitokseksi saamastaan vieraanvaraisuudesta. 1930-luvulta lähtien panimolla on ollut maskottina oikea musta pukki. 1970-luvulta lähtien jokaisen uuden pukin nimeksi on annettu Olda panimon ensimmäisen maskotin mukaan.



Velkopopovický Kozel White
Tšekki; lager; 3,5 %; 2,69 € Sellon K-Citymarketissa

Panimo Pivovar Velké Popovice

Panimon mukaan:
Kozel White is a surprisingly refreshing new beer with fruity notes, a creamy foam head, a bright cloudy colour and a pleasant, clean aftertaste – with a lower ABV of 3,5% to make it more easy-to-drink.

Oluttyypin mukaan
Lager on yleisnimi pohjahiivaoluille, joiden varastokäyminen tapahtuu viileässä ja joiden käymisaika on melko pitkä. Lagerit ovat yleensä kevyen maltaisia ja miedosti humaloituja.

Lyhyesti: raikas vehnäoluen tyylinen lager

Kommentit

M: Maistuu vehnäoluelle.

J: Olut on sameaa ja haalean kullankeltaista. Tuoksussa on hedelmäisyyttä, sitruunaa, häivähdys aprikoosia sekä banaania ja hieman maltaisuutta. Maku on raikas ja kevyt, se toistaa tuoksun aromeja. Sitruunaisuus on kirpeämpää kuin tuoksussa. Maku muistuttaa hieman vehnäolutta, vaikka valmistuksessa ei ole käytetty vehnää. Jälkimaussa on sitruunaa, maltaisuutta ja hieman banaania.

Tuoteselosteen mukaan oluessa ei ole vehnää, joten on arvoitus, miksi se muistuttaa vehnäolutta. Raaka-aineissa ovat mystiset olutemulsio ja taste gem, joista asia ehkä johtuu. Kozel White ei ihan yllä Velkopopovickýn muiden oluiden tasolle, mutta se on kevyttä ja raikasta kesäjuotavaa. Arvosanaksi annan 0.