Rockstein Riesling 2021

Näyte / Ympäristöystävälliset viinit



Tiesitkö, että viinien ilmastokuormasta noin 46 % aiheutuu juoman pakkauksesta ja sen valmistuksesta? Perinteiset lasipullot ovat painavia ja niiden valmistukseen kuluu paljon energiaa, joten niille onkin kehitetty korvaavia ratkaisuja, joilla ilmastokuormaa saadaan pienennettyä. Kaikkein pienin hiilijalanjälki on hanapakkauksella (70 g CO2e/l), mutta kartonkitölkki tulee hyvänä kakkosena (85 g CO2e/l). Se on merkittävän paljon pienempi kuin perinteisen lasipullon (675 g CO2e/l). (Lähde: Alko)

Kartoitimme alustavasti viinien ympäristövaikutusta jo vuonna 2018, mutta aiheeseen lienee syytä palata uudelleen, koska se on viime aikoina noussut huomattavasti voimakkaammin esiin.



Bevsmart Oy esittelee ylläpitämällään Ympäristöystävälliset viinit -sivustolla maahantuomiaan vastuullisia viinejä, toisin sanoen hiilineutraaleja, vegaanisia ja luomuviinejä, joita on saatavilla Alkon kautta. Kannattaa tutustua, sillä kysynnän kasvaessa valikoimakin kasvaa! Saimme viineistä näytteenä Rockstein Riesling 2021:n.  

Rockstein Riesling on kätevän kokoiseen 0,5 litran kartonkipakkaukseen pakattu raikas ja hapokas riesling - itse asiassa se on Alkon ainoa puolen litran pönikässä oleva risukka.

Jos ajatellaan sen pakkauksen etuja, niin

  • Kartonkipakkaus on logistisesti hyvä ratkaisu: pakkaus on kevyt, joten pakkausmateriaalia kuluu vähemmän ja kuljetus aiheuttaa vähemmän päästöjä.
  • Kartonkipakkaus on näppärä ottaa mukaan vaikkapa piknikille eikä sen hajoamista tarvitse pelätä.
  • Kartonkipakkaus sopii hyvin nuorena juotaville viineille, joita ei ole tarkoitustakaan säilyttää useita vuosia.
  • 0,5 litraa on hyvä koko kahdelle, jos mieli tekee vain paria lasillista viiniä.
  • Pakkauksen voi kierrättää helposti (kuten toki lasipullotkin).

Rockstein Rieslingin pakkaus on myös FSC:n sertifioima eli tuotteen pakkausmateriaali tukee vastuullista metsien hoitoa.



Rockstein Riesling 2021
Qualitätswein Rheinhessen, Saksa; Riesling; 6,19 € 0,5 l

Tuottaja linkki
Maahantuoja Bevsmart (Ympäristöystävälliset viinit)

Etiketin mukaan raikasta omenaa, sitrusta ja persikkaa; sopii kalaruokien, äyriäisten, kanan ja salaattien sekä sushin kanssa ja sellaisenaan

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana lohitartar ja uudet perunat

Lyhyesti: rapsakka riesling

Kommentit

M: Vaalean oljenkeltaisen viinin tuoksussa on keltaista omenaa, persikkaa ja sitrusta. Viinin maku on kuiva, greippisen hapokas ja hedelmäinen. Persikka tuntuu maussa voimakkaammin kuin tuoksussa, sen lisäksi mukana on myös pientä yrttisyyttä ja hentoa mineraalisuutta. Viini on aromikas ja melko mielenkiintoinen: sen hedelmäisyys pyöristää kuivaa ja hapokasta makua niin, että viini ei tunnu superrapsakalta, mutta ei kuitenkaan saa viiniä tuntumaan makeammalta kuin mitä se sokerimäärän perusteella on (vaikka usein käy niinkin).

Ruoan kanssa viini toimii hyvin, sen hapokkuus ja sitruksisuus toimivat oikein hyvin rasvaisen lohen ja smetanan kanssa. Se voisi sopia myös kevyiden liharuokien, kanan ja salaattien kanssa, kuivien valkoviinien ja rapsakoiden risukoiden ystäville se maistuu varmasti sellaisenaankin. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään vaalean oljenkeltaista. Tuoksussa on sitruunaa, vihreää omenaa, persikkaa ja greippiä. Kuiva ja hapokas maku toistaa tuoksun aromeja, sitruuna maistuu niistä voimakkaimmin. Maussa on lisäksi hedelmäisyyttä ja yrttisyyttä. Jälkimaussa on mineraalisuutta, rapsakkaa hapokkuutta ja häivähdys hunajamelonia.

Ruoan kanssa viini sopi oikein hyvin, se leikkasi kalan rasvaisuutta. Rockstein Riesling 2021 voisi mennä myös kevyiden kanaruokien ja äyriäisten kanssa. Se olisi varmasti oivallinen piknik-viini. Arvosanaksi annan +.