Paihalas Brewery on Sodankylässä sijaitseva tynnnyrikypsytettyihin villihiivaoluisiin erikoistunut panimo, joka julkaisi kesäkuun alussa kolme ensimmäistä oluttaan. Panimoa pyörittää Samuli Koivistoinen, ja sen nimi tulee inarinsaamen sanasta páihálâš , "paikallinen". Panimon kohderyhmiä ovat paikallisten ihmisten lisäksi olutharrastajat ja fine dining -ravintolat, joten kunnianhimoa riittää!
Oluissa käytetään paikallisia yrttejä ja marjoja. Pullojen etikettien
kuvituksena on Helena Junttilan taideteoksia ja graafisen suunnittelun on
tehnyt Emma Penttinen. Kutakin olutta valmistetaan vain tietyn suuruinen erä,
ja jokainen pullo on numeroitu. Me maistoimme pulloa 434/621.
Pääkaupunkiseudulla Paihalaksen oluita on saatavilla Pien Shopissa ja loppuvuonna myös Pien Webshopissa. Lisäksi oluita voi nauttia ainakin Juovassa ja Palacessa sekä Tampereella Tuulensuussa ja Oulussa Mallaskellarissa.
Humaloidut-blogi tarjoaa panimosta enemmän taustatietoa.
Back of A Woodpecker
Suomi; wild ale; 6,4 %; 19,90 € / 0,375 l Pien
Shopissa
Panimo Paihalas Brewery
Panimon mukaan:
With its earth-like Brettanomyces and subtle tartness, this Arctic Wild Ale
is reminiscent of sparkling natural rosé. Back of a Woodpecker was brewed
with malted barley, wheat, oats and just a pinch of hops. After primary
fermentation it was aged in red wine barrels for 5 months.
Oluttyypin mukaan
Wild ale on pintahiivaolut, joka valmistetaan
joko kokonaan tai osittain villihiivoilla, joista osa tuottaa olueen
happamuutta ja osa välttämättä ei. Tunnetuin näistä villihiivoista on
Brettanomyces eli bretta, jota on luonnostaan hedelmien kuorissa. Se tuo
juomiin happamuutta sekä maanläheisiä, nahkaisia ja tallimaisia aromeja.
Lyhyesti: huisa villihiivaolut
Kommentit
M: Kävimme ytimessä syömässä ja kun nyt kerran maalikylille lähtee, niin
aterian jälkeen on helppoa poiketa vielä digestiiville. Somesta bongasin, että
ainakin Pienissä olisi uutta, kotimaista hapanolutta eli sinne siis! Vaihtoehtoina olivat Rural Runner (6,1 % mixed fermentation saison) eli siankärsämöllä maustettu villihiiva-saison, Raven's Dawn (6,4 % arctic wild ale) eli persikalla, mesiangervolla ja siankärsämöllä maustettu villiolut ja Jussin valitsema punaviinitynnyrissä kypsytetty Back of a Woodpecker.
Onnistuimme samalla influenssoimaan kahta muutakin baarissa ollutta henkilöä Paihalas Breweryn pariin, joten saimme vaihdettua heiltä maisteluannokset Rural Runneria. Se oli kirpeän hapokas ja raikas, ajan kanssa nautiskeltava olut.
Siihen verrattuna meidän valintamme Back of a Woodpecker maistui pehmeämmältä ja pyöreämmältä, mistä saamme ilmeisesti kiittää punaviinitynnyrikypsytystä - tietenkin siis hapanolutasteikolla mitattuna eli kirpeyttä ja happamuutta riitti vähintään tarpeeksi tässäkin oluessa. Bretta toi mukaan kiinnostavaa maanläheisyyttä.
Olihan tämä aivan loistava olut, jossa kaikki osaset olivat tasapainossa: hapan, mutta hedelmäinen, maanläheinen, mutta raikas... Lappeenrannan Tuju on saanut Paihalas Brewerystä erinomaista seuraa tynnyrikypsytettyjen hapanoluiden markkinoille. Lisää tällaista! Arvosanaksi olut saa ++.
J: Olut on väriltään hieman oranssiin vivahtavan kullankeltaista ja sameaa. Kevyen sitruunaisessa tuoksussa on brettaa, appelsiininkuorta, lakkaa, marjaisuutta ja hieman omenaa. Maku on maltillisen hapan ja toistaa tuoksun aromeja. Brettamaisuus on hieman voimakkaampaa kuin tuoksussa. Punaviinitynnyrikypsytys pyöristää ja pehmentää makua mukavasti. Sitruuna voimistuu kuivassa jälkimaussa.
Back of A Woodpecker on erinomainen wild ale, tykkäsin. Jos ensimmäiset
oluet ovat tätä luokkaa, niin odotukset ovat korkealla panimon seuraavien
oluiden suhteen. Arvosanaksi annan +.
***
Loppasuut toivottavat hyvää juhannusta!