Ravintola Villa Lilla // Samppanjailta 19.4.2023



Ravintola Villa Lillassa järjestettiin 19.4.2023 samppanjailta (129 €). Tapahtumassa maisteltiin sommelier Samuil Angelovin lempisamppanjoita, jotka yhdistettiin keittiömestari Perttu Paulaston suunnittelemaan neljän ruokalajin menuun.



Aperitiivi
Lecomte Pére & Fils Champagne Brut Tradition34,90 €

Épernayssa sijaitseva Champagne Lecomte Pére & Fils on noin 150 vuotta vanha sukutila, jonka johdossa ovat nyt suvun kolmas ja neljäs sukupolvi eli Dosythée ja Ghislaine Lecomte sekä heidän poikansa Jérémy ja Fréderic Lecomte.

Talo pyrkii tuottamaan hyvän hinta-laatusuhteen samppanjoita ja onnistuu siinä hyvin: Lecomte Pére & Fils Champagne Brut Tradition (80 % Meunier, 10 % Pinot Noir, 10 % Chardonnay) oli mukava, kevyesti paahteinen, sitruksinen ja omenainen samppanja, jonka hinta Alkossa ei hirvitä. Alkumaljana se toimii oikein mainiosti.



Härkäcarpaccio & karhunlaukkamajoneesia
Geoffroy Expression Premier Cru Champagne Brut; 48,89 €
Moët & Chandon Impérial Champagne Brut; 55,99 €

Alkuruoan kanssa vertailimme pienen ja ison samppanjatalon samppanjoita carpaccion seurana. Itse carpaccio oli hyvää ja karhunlaukkamajoneesi toi annokseen mukavaa pirteyttä.

Champagne Geoffroyn juuret ovat syvällä Marnen laaksossa, tosin viiniä alueella jo vuosisatoja asunut suku aloitti valmistamaan vasta 1950-luvulla. Vetovastuu on siirtymässä neljännen sukupolven edustajille Margaux, Sacha, Rosalie, Colombine ja Azalée Geoffroylle. Talolla on yhteensä 14 hehtaaria viinitarhoja neljässä kylässä Marnen laakson alueella.

Moët & Chandon on puolestaan yksi Champagnen alueen vanhimmista ja suurimmista samppanjataloista. Se on perustettu vuonna 1743, omistaa lähes 1 200 hehtaaria viinitarhoja ja tuottaa noin 28 miljoonaa pulloa samppanjaa vuosittain. Moët & Chandon kuuluu nykyään Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) -konserniin.



Geoffroy Expression Premier Cru Champagne Brut (Chardonnay, Pinot Noir, Meunier) on 50/50-sekoitus vuoden 2018 viinejä sekä vuonna 1970 aloitetun jatkuvan menetelmän pohjaviinejä (perpetual reserve tai solera-menetelmä). Moët & Chandon Impérial taas on vuonna 1869 kehitetty talon vakiosamppanja, jota varten sekoitetaan noin sataa eri pohjaviiniä (30-40 % Pinot Noir, 30-40 % Meunier, 20-30 % Chardonnay).

Geoffroy Expression oli hieman hapokkaampi ja sitruksisempi kuin Moët & Chandon Impérial, aavistuksen paahteinen ja mineraalinen sekä ruoan kanssa ehdottomasti kiinnostava pari, mutta ei kuitenkaan liian villi. Moët & Chandon Impérial taas oli tasaisen varma, omenainen ja hieman marsipaaninen samppanja, joka ei taaskaan pettänyt.

Carpaccion höysteenä olleet sienet olivat tasapuolisesti molemmille samppanjoille hieman liian voimakkaan makuisia, muuten suosikkia oli vaikea valita. Klassikoiden ystävät valitsevat Möykän ja hieman kokeilunhaluisemmat taas Geoffroy Expressionin.



Parsakeittoa & pancettaa
Legras & Haas Chouilly Blanc de Blancs Grand CruChampagne Brut; 49,90 €
Famille Delouvin Meunier Perpétuel Extra Brut Champagne

Keiton kanssa olivat vastakkain blanc de blancs eli vain vaaleista rypäleistä tehty samppanja ja blanc de noirs eli vain tummista rypäleistä tehty samppanja. Parsakeitto oli ihanan kermaista ja pancetta toimi hyvin sen höysteenä tuomassa purutuntumaa.

Legras & Haas on perustettu vuonna 1991 ja sitä vetävät kolme veljestä: Rémi, Olivier ja Jérôme Legras. Talolla on tarhoja Chouillyssa, Vitryssa ja Les Riceysissa, mikä lisäksi se ostaa rypäleitä Aÿn ja Leuvrignyn alueilta.

Legras & Haas Chouilly Blanc de Blancs on 100 % Chardonnay. Sen rypäleet ovat kasvaneet nimen mukaisesi Grand Cru -tarhoilla Chouillyssa. Samppanja oli raikas, hapokas ja mineraalinen sekä omenainen ja sitruksinen ja tietenkin hyvä pari parsakeitolle - parsa voi joskus olla hieman haastava viinin pari.

Famille Delouvinin samppanjatalo on perustettu vuonna 1949. Geoffrey Delouvinin johtamalla talolla on 7,25 hehtaaria tarhoja Marnen laaksossa ja kaksi eri samppanjalinjaa: Delouvin Nowack -samppanjat kunnioittavat perinteitä, kun taas kokeellisemmat Famille Delouvin -samppanjat kumartavat ennemminkin Burgundin suuntaan eli viinit esimerkiksi kypsyvät tammitynnyreissä.



Famille Delouvin Meunier Perpétuel on melkoisen mielenkiintoinen kokeilu: se on 100 % Meunieria ja (ilmeisesti) puolet sen pohjaviineistä ovat kypsyneet jatkuvalla menetelmällä tammitynnyreissä vuodesta 1992 alkaen, puolet taas on käynyt terästankeissa. Pohjaviinien sekoittamisen jälkeen samppanja on vielä kypsynyt hiivasakkojensa päällä muutaman vuoden ajan.

Samppanja maistui kypsän hedelmäiselle, marjaiselle ja hieman pähkinäiselle. Se oli jo sellaisenaan hieno kokemus ja maistui loistavasti myös keiton kanssa.

Keiton kanssa pancetta ratkaisi pelin: meidän mielestämme Legras & Haas Chouilly Blanc de Blancs toimi keiton kanssa paremmin ilman pancettaa, Famille Delouvin Meunier Perpétuel taas pancetan kanssa eli jos ja kun kokonaisvaltainen kokemus otetaan huomioon, blanc de noirs vei voiton kotiin.



Paistettua taimenta & korvasienikastiketta
Deutz Champagne Brut 2015; 84,94 €
André Jacquart Grand Cru Champagne Blanc de Blancs Extra Brut 2012
Domaine Collet Sensation Rose 2015

Pääruoan kanssa pääsimme maistelemaan kolme eri vuosikertasamppanjaa. Taimen oli mehevää ja kastike maukasta - kotona ei koskaan onnistu saamaan kalaan yhtä herkullista paistopintaa.

Deutzin samppanjatalo on perustettu vuonna 1838 Aÿn kaupungissa, ja nykyisin sen omistaa Rouzaudin suku, joka omistaa myös Louis Roedererin samppanjatalon. Talolla on 42 hehtaaria viinitarhoja, minkä lisäksi se ostaa rypäleitä sopimusviljelijöiltä.

André Jacquartin samppanjatalo sai alkunsa vuonna 1908, kun Michel Jacquart osti viinitarhoja Le Mesnil-sur-Ogerin kylästä Côte des Blancsin alueelta. Vuonna 1958 hänen poikansa André Jacquart päätti luoda oman samppanjabrandin. Nykyään taloa johtaa hänen lapsenlapsensa Marie Doyard, joka on uudistanut toimintaa mm. ottamalla käyttöön tammitynnyrikypsytyksen.

Domaine Collet sijaitsee Côte de Sézannen alueella. Sen perusti René Collet vuonna 1973. Nyt talo omistaa kuusi hehtaaria viinitarhoja ja sitä johtavat hänen poikansa Florent, Vincent ja Thomas Collet. Myös Collet'n talon samppanjat kypsyvät tammitynnyreissä.



Deutz Brut 2015 (60 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay ja 10 % Pinot Meunier) on klassikkotalon varmaa tuotantoa. Sen aromeissa oli kypsää sitruunaa, ananasta ja marmeladia, ja raikas samppanja maistui hyvin sellaisenaankin varsinkin Marjutille.

André Jacquart Grand Cru Champagne Blanc de Blancs Extra Brut 2012 oli puolestaan runsas ja täyteläinen ja sen aromeissa oli kypsää omenaa ja pähkinää. Tammikypsytyksen huomasi jossain määrin, mutta viinin 11 vuoden ikä ei paina vielä oikeastaan yhtään. Valinta oli vaikea, mutta jos pitäisi päättää, niin varmaankin se sopi parhaiten kalan kanssa.

Domaine Collet Sensation Rose 2015 oli roteva ja marjainen. 80 % siitä on yhdessä maseroituja Pinot Noir- ja Chardonnay-rypäleitä, johon on sekoitettu 20 % Chardonnayta, minkä jälkeen viini on käynyt ja kypsynyt 300 litran tammitynnyreissä hiivasakkojensa kanssa 40-50 kuukauden ajan. Viini oli marjainen ja roteva, myös sen tammikypsytyksen huomasi hyvin. Jussin mielestä se maistui parhaiten sellaisenaan ja myös korvasienikastikkeen kanssa.



Financierleivos & ruusujäätelöä
Legras & Haas Rosé Champagne Brut54,60 €

Jälkiruoan kanssa ei enää etsitty suosikkia, vaan sen kanssa oli tarjolla vain yksi samppanja, raikas ja punamarjainen (vadelmaa, mansikkaa ja hieman karpaloa) Legras & Haas Rosé (70 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay).

Viinin Chardonnay-rypäleet ovat kasvaneet Chouillyn ja Vitryn tarhoilla, Pinot Noir ja Meunier taas Les Riceysissa.

Hillityn mantelinen financierleivos oli tuttuun tapaan hyvää, kun taas ruusujäätelö toi kokonaisuuteen runsaasti ruusua. Samppanja puolestaan tasapainotti ruusun parfyymisuutta, joten yhdistelmä toimi hyvin - pääruoalta jäänyt rosee ei toiminut ollenkaan yhtä hyvin (tietenkin sitä oli pakko kokeilla). Jälkiruoka ei siis aina vaadi makeaa viiniä seurakseen, vaan joskus kuiva samppanjakin on erinomainen valinta.



Summa summarum

Hyvää ruokaa, hyviä samppanjoita - jäämme odottamaan seuraavia viini-iltoja.