Occhipinti SP68 Rosso 2015



Arianna Occhipinti kasvoi viininviljelyn keskellä, innostui viininviljelystä jo 16-vuotiaana ja lähti toteuttamaan omaa linjaansa opintojen jälkeen perustamalla oman Occhipinti-viinibrandinsa 22-vuotiaana. Ensimmäisen viininsä hän pullotti vuonna 2004. Hänellä on 25 hehtaaria viinitarhoja ja hän noudattaa niillä sekä biodynaamisen että luonnonmukaisen viljelyn periaatteita.

SP68 eli Strada Provinciale 68 on tie, joka kulkee Occhipintin viinitarhojen ohi Sisiliassa. Se on itse asiassa vanhin dokumentoiduin viinitie ja niinpä viini on nimetty sen mukaan. Se on kunnianosoitus kaikille viininvalmistajille, jotka ovat kulkeneet kyseisellä tiellä vuosituhansien ajan.

Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet 280 m korkeudessa olevilla tarhoilla ja ne on kerätty käsin. Se on käynyt luonnonhiivoilla, kypsynyt kuusi kuukautta sementtitankeissa ja kuukauden pulloissa eikä sitä ole suodatettu.

Korkkasimme muutamia vuosia sitten Tallinnasta ostetun viinin kokonaisena paistetun broilerin seuraksi aiemmin keväällä. Valitettavasti vain Vino Nostrumin myymälä ja viinibaari ovat lopettaneet ja samassa osoitteessa on nykyisin (meille vielä vieras) Vixen Vinoteek. 

Occhipinti SP68 Rosso 2015
IGT Terre Siciliane, Italia; 70% Frappato, 30 % Nero d'Avola; 24,00 € Vino Nostrumissa, Tallinnassa vuonna 2017

Tuottaja Arianna Occhipinti

Etiketin mukaan sisilialaista viiniä

Rypäleiden mukaan
Nero d'Avola: pehmeitä tanniineja, luumua, punaisia marjoja, pippuria, vanhemmiten vadelmaa ja suklaata
Frappato: ilmeisesti Sangiovesen ja tuntemattomaksi jääneen lajikkeen risteytys, jota viljellään pääasiassa Sisiliassa; hapokkaita, keskitäyteläisiä ja -tanniinisia viinejä, joissa on punaisia marjoja, mansikkaa, kirsikkaa, granaattiomenaa, mausteita, valkopippuria, neilikkaa. kanelia, orvokkia, laventelia, tupakkaa

Ruokana kokonaisena paistettu broileri

Lyhyesti: mehukas ja raikkaan hapokas 



Kommentit

M: Tiilenpunaisen, lähes läpinäkyvän viinin tuoksussa on runsaasti punaisia marjoja, mausteita ja hieman nahkaa, ilmeisesti vulkaanisen maaperän tuomaa mineraalisuutta ja savua sekä jonkin verran maanläheisiä vivahteita. Viinin maku on kevyt ja hapokas, siinä on tuoksusta tuttuja marjoja, puolukkaa ja karpaloa sekä mausteita ja metsänpohjaa, tanniineja ei tunnu oikeastaan ollenkaan. Yleisvaikutelma on raikas. Frappato ei ole kovinkaan yleinen rypäle, mekin olemme tainneet maistaa sitä tätä ennen vain muutaman kerran eli jos viiniä haluaisi verrata johonkin, pinot noir voisi olla hyvä vertailukohta (vaikka ilmeisesti sukulaisia eivät olekaan).

Jo kahdeksanvuotiaan viinin kunto epäilytti hetkisen, mutta huoli oli täysin turhaa, sillä viini on loistavassa kunnossa. Se on raikkaan hapokas ja mehukas sekä hyvin herkullinen jo ensisiemauksella. Kannattaa nauttia viini hieman viilennettynä. Ruoan kanssa viini sopii hyvin, varsinkin tomaatin ja mozzarellan kanssa se on hieno yhdistelmä. Arvosanaksi viini saa ++.

J: Viini on tummanpunaista, kirkasta ja lähes läpinäkyvää. Tuoksussa on runsaasti marjaa - punaherukkaa, vadelmaa, mansikkaa, karpaloa ja mustikkaa. Marjojen lisäksi tuoksussa on kukkaisuutta, savua ja basalttia. Marjaisuus on keskitäyteläisessä maussa kirpeämpää kuin tuoksussa, karpalo maistuu selvästi voimakkaammin. Maku on hapokas ja kevyen tanniininen. Mausteisuus on jälkimaun vahvin aromi, siinä on myös punaista marjaa.

Ruoan kanssa viini sopi erinomaisesti, varsinkin tomaatin ja mozzarellan. Viini on ikääntynyt hyvin ja se olisi ehkä säilynyt muutaman vuoden pidempäänkin. Occhipinti SP68 Rosso 2015 on loistava viini, arvosanaksi annan ++.