Ravintola Jura // Jura Whisky Dinner 14.6.2023



Ravintola Jura järjesti 14.6.2023 Jura Whisky -illallisen (69 €), jonka menu oli kehitetty Jura-viskien ympärille: ruokajuomana oli viskiä ja myös ruoissa oli käytetty viskiä. Menun oli suunnitellut ravintoloitsija Jura Männistö ja illan isäntänä toimi Whyte & Mackayn European Ambassador Jake Saunders.

Juran tislaamo sijaitsee Juran saarella Sisä-Hebridien saaristossa. Se perustettiin vuonna 1810, mutta lopetti toimintansa 1800-luvun lopulla. Tislaamoa kunnostettiin 1950-luvulla ja se aloitti toimintansa uudelleen 1963. Nykyisin Jura on osa Whyte & Mackay -konsernia. 

Juran saarella on tislaamon lisäksi yksi kauppa, yksi päätie, yksi pubi ja noin 200 asukasta. Peuroja saarella on sen sijaan noin 5 000. Juran saaren nimi uskotaankin johtuvan muinaisnorjan sanasta "dýrey" (dýr "eläin" + ey "saari"), josta muodostui saaren gaelinkielinen nimi "Diùra". Myös kirjailija George Orwell asui saarella 1940-luvulla ja kirjoitti siellä klassikkoteoksensa 1984, mutta emme tiedä, kuinka paljon peurat tai viski vaikuttivat teokseen.



Alkudrinkki 
Jura & Tonic

Raikkaassa, appelsiinisessa ja aavistuksen savuisessa alkudrinkissä oli saman verran Jura 12 yota ja Harveys Aperitivo Orangea, Fever Treen tonic-vettä ja appelsiininsiivu. Se aloitti varsinaisen illan oikein mukavasti.

Aivan alkuun Jussi ehti tilata Hiisi Nuri Brut IPA:n ja Marjut nimiteemaan sopivasti juralaista valkoviiniä. Kuiva, greippinen ja hedelmäinen Hiisi Nuri oli raikas aloitus illalle. Marie-Pierre Chevassu-Fassenet Chardonnay 2020 taas oli huisa aivan kuin juralaiset valkoviinit useimmiten ovat, mutta ei kuitenkaan liian villi - ruoan kanssa suositeltiin rhônelaisia viinejä, joten emme lähteneet heti siihen mukaan.



Savukalasalaatti, rapeaa perunaa ja viskivinaigrette
Jura 12 Year Old Single Malt; 40 %; 54,99 €

Jura 12 yo on kypsynyt amerikkalaisissa valkotammitynnyreissä ja viimeistelty vanhoissa oloroso sherry -tynnyreissä.

12-vuotiaan viskin aromeissa oli karamellia, vaniljaa, kuivahedelmää ja tummaa suklaata. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi savua ja aavistus hunajaa, ja jälkimaussa vielä punaista marjaa. Alkoholi ei tuntunut kovinkaan voimakkaasti, ja ehkä juuri sen takia 12 yo oli Marjutin suosikki viskeistä sellaisenaan.

Salaatin savukala paljastui loheksi, mikä olikin viskin kanssa oikein hyvä yhdistelmä, sillä viskin savu sopi loistavasti lohen savun kanssa. Lohi ja vinaigrette toivat viskiin pähkinää ja vahvistivat sen hedelmäisiä aromeja. 

Jura 12 yo ja savukalasalaatti oli myös yhdistelmistä Marjutin suosikki.



Kukkakaalikeitto, "keltainen curry" ja leikattua viskiä
Jura 10 Year Old Single Malt; 40 %

Jura 10 yo on kypsynyt amerikkalaisissa valkotammitynnyreissä ja viimeistelty vanhoissa oloroso sherry -tynnyreissä.

Viskin aromeissa oli vaniljaa, tummaa suklaata, appelsiininkuorta ja sitruunaa, ja sen hedelmäisyys oli raaempaa kuin 12-vuotiaassa viskissä, toisin sanoen vertailu osoitti, että kahden vuoden lisäkypsytys oli tehnyt viskille hyvää aivan kuin monille viineillekin. Maku toisti tuoksun aromeja ja oli samalla tavoin terävämpi kuin edellisen viskin. Alkoholin määrän huomasi, vaikka sitä ei ollut tavallista enempää. Savu taas ei tuntunut juuri lainkaan. 

Kukkakaali ja viski ei ole välttämättä ensimmäinen ruoan ja juoman yhdistelmä, joka tulee mieleen. Viski toimi kuitenkin yllättävän hyvin kukkakaalin kanssa, vaikka kukkakaalilla onkin voimakas ominaismaku. Keiton päällä oli tulista (mutta ei liian tulista) currya ja sitruunamoussea. Niistä viski toimi paremmin sitruunan kuin mausteisen curryn kanssa.



Iberico-porsaan poskea, savustettu voi-viskikastike ja grillattua kaalia
Jura 18 Year Old Single Malt; 44 %; 96,90 €

Jura 18 yo on kypsynyt amerikkalaisissa valkotammitynnyreissä ja viimeistelty punaviinitynnyreissä, joissa on aikaisemmin ollut bordeaux'laista premier grand cru classé -punaviiniä.

Viskin aromeissa oli kuivahedelmää, hunajaa, apppelsiinia, pähkinää, vadelmaa ja vaniljaa. Tuoksu oli pehmeä, mutta maku oli terävämpi kuin mitä tuoksu lupaili. Siinä oli tuoksun aromien lisäksi kypsää marjaisuutta. 

Viski oli sellaisenaan hyvä, mutta se ei ollut ruoan kanssa aivan yhtä hyvä pari kuin edelliset. Ruoka vahvisti jostain syystä viskin alkoholisuutta. Porsas sinänsä oli mehevää ja kastike erinomaista, samoin grillattu kaali on aina hyvin herkullista.



Raparperia, appelsiinia ja viskivaahto
Jura Seven Wood Single Malt; 42,0 %; 78,50 €
 
Jura Seven Wood on saanut nimensä siitä, että se on kypsynyt ensin amerikkalaisissa valkotammisissa bourbontynnyreissä ja sen jälkeen kuudessa erilaisessa ranskalaisessa uudessa tammitynnyrissä (Limousin, Troncais, Allier, Vosges, Jupilles ja Les Bertranges) eli yhteensä seitsemän erilaista tammitynnyriä antaa sille tuoksua ja makua. 

Viskin tuoksussa oli vaniljaa, appelsiinia ja tummaa suklaata, maussa taas mausteita, pippuria ja lakritsaa. Jälkimaussa pippuri oli voimakkain aromi. Vaikea sanoa, mikä tynnyri toi makuun mitäkin, mutta yhdistelmä oli onnistunut ja tasapainoinen.

Viski sopi ruoan kanssa erinomaisesti, kun sen hedelmäiset ja mausteiset aromit komppasivat raparperia ja appelsiinia. 

Jälkiruoka & Jura Seven Wood oli Jussin sekä muiden seurueemme jäsenten suosikki yhdistelmistä.




Petit fours
Jura Tide 21 Year Old Single Malt; 46,7 %

Aged Vintage Series -sarjaan kuuluva viski on kypsynyt ensin 21 vuoden ajan vanhoissa amerikkalaisissa valkotammitynnyreissä, minkä jälkeen se on viimeistelty uusissa amerikkalaisissa valkotammitynnyreissä.

Jura Tide 21 yo:n aromeissa oli kypsää hedelmää, kypsää sitruunaa, vaniljaa, kookosta, toffeeta ja joulumausteita ja sen täyteläinen, pitkä maku lämmitti mukavasti. Viskissä oli illan viskeistä eniten alkoholia, ja alkoholin polte tuntuikin siinä jo kohtuullisen hyvin. Se oli myös Jussin suosikki illan viskeistä sellaisenaan, koska sen maku oli kaikkein moniulotteisin.

Petit fourseja ei esitelty sen ihmeemmin, joten saimme arvailla itse, mitä ne olisivat. Makeahkon, mutta raikkaan ja trooppisen hedelmäisen hedelmäkuution (appelsiini, mango, ananas?) kanssa viski sopi melko hyvin ja pikkuleipämäisen pähkinämantelijutun kanssa vielä paremmin mausteisuutensa ansiosta. Olisikohan hyvä ajatus dipata siihen biscottia?



Summa summarum

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun pääsimme testaamaan ruoan ja viskin yhdistämistä. Edellinen kerta oli Nikkanen X Räsänen Experiencessä vuonna 2020. 

Yllättävää kyllä, viski toimii ruokajuomana hyvin, mutta yleensä valitsemme silti ruokajuomaksi viiniä tai olutta (tai vettä) varmaankin siksi, että että oikeiden viski-ruokaparien löytäminen on vielä vaikeaa. Yllättävää on myös se, että pieni annos viskiä riittää hyvin ruoan seuraksi varsinkin, jos tarjolla on myös vettä, koska sitä ei kuitenkaan hörppimällä hörpi ja maku säilyy suussa pitkään.

Ilta oli siis onnistunut ja enemmän kuin hintansa arvoinen.