Saksan viinitiedotus // Tulossa: Silvaner-viikko 13.-19.9.2021 - testissä Finnjävelin menu

Kutsu Saksan viinitiedotus

Kuva Saksan viinitiedotus


Parin aiemman vuoden tapaan Saksan viinitiedotus järjestää myös tänä vuonna Silvaner-viikon 13.-19.9.2021. Mukana on neljä ravintolaa: Helsingistä Finnjävel ja kevään Riesling-viikoilta tuttu ravintola Hausman, Tampereelta Henriks ja Turusta Ludu

Silvanerit ovat varsin monikäyttöisiä ruokaviinejä, joten niiden kanssa sopivia ruokia voi myös kokkailla kotona. Näin rapukaudella ne sopivat rapujen ja muiden äyriäisten seuraksi - ja kannattaa kokeilla myös Saksan viinitiedotuksen sipulireseptejä sekä niille (ja muille ruoille) sopivia viinejä. Lisää vinkkejä saat myös 9.9.2021 pidetystä etäviinitastingista.

Silvaner on tehnyt uutta tuloaan jo muutaman vuoden ajan. Lajiketta on viljelty Saksassa jo reilut 360 vuotta ja 1960-70-luvuilla sen viljelypinta oli jopa 25-30 % kokonaispinta-alasta. Osuus on kuitenkin pienentynyt ja nykyisin Silvaner on Saksan viidenneksi viljellyin rypälelajike noin 5 % osuudellaan (5 000 ha).

Pinta-alan mukaan mitattuna Silvaneria viljellään eniten Rheinhessenin alueella (2 371 ha) ja suhteellisesti eniten taas Frankenin alueella (1 400 ha). Frankenin alue on ainoa, jossa Silvanerista voidaan tuottaa Grosses Gewächs -laatuluokituksen saavia viinejä - Franken olikin aikanaan ainoa alue, jolla Silvanerin maineen pitkäksi aikaa pilanneen Liebfraumilchin eli Libiksen tuotanto oli kielletty.

Silvaner taipuu moneksi: kuivien valkoviinien lisäksi siitä voidaan valmistaa myös makeita jälkiruokaviinejä ja kuohuviinejä. Sitä voisi kutsua rieslingin lempeäksi versioksi.

Silvaner-viinit ovat aromikkaita ja niiden hapokkuus on raikasta, mutta ei yhtä rapsakkaa kuin rieslingien, ja maaperää hyvin heijastavien viinien maku vaihtelee hedelmäisestä mausteiseen ja yrttiseen. Varsinkin kalkkikivisillä alueilla viinit ovat mineraalisia, ja joskus jopa paahteisia - meidän mielestämme joissakin silvanereissa on myös selvästi savua. Vaaleiden hedelmien, kuten hunajamelonin, omenan, päärynän, persikan ja aprikoosin, lisäksi silvanerien sitruksisuus taittuu appelsiinin tai sitruunan kuoren suuntaan, ja yrttisissä silvanereissa on havaittavissa  korianteria, selleriä ja vastaleikattua ruohoa.



Me pääsimme Saksan viinititedotuksen kutsumana maistelemaan Finnjävelin Salongin menun ja siihen sopivia silvaner-viinejä. Alkumaljaksi oli löytynyt ilmeisestikin Alkon valikoimien ainoa silvaner-kuohuviini, 2Naturkinderin pét nat eli luontaisesti kupliva kuohuviini.



Aluksi mietitytti, kuinka Finnjävelin versiot suomalaisista perinneruoista sopisivat saksalaisten viinien kanssa, mutta huoli oli turha: parit oli valittu ajatuksella. Menulla oli kaikkea perunavellistä ja peltipiirakasta lasimestariin ja linnapaistiin ja jokaisen seuraksi oli löytynyt luonteikas silvaner. Frankenilaisen huipputuottajan Horst Sauerin silvanerien lisäksi kattauksessa oli mukana rheinhesseniläisen Wittmannin silvaner ja württembergiläisen Dautelin lemberger eli tutummin blaufränkisch.

  • Hiukopalat ja 2Naturkinder PetNat 2019
    Kuivattua poronsydäntä lepuskalla, puolukkaa sekä herneitä ja pikkelöityä karhunlaukkaa näkkileivällä ja omenainen natuviini
  • Perunavelli ja Horst Sauer Escherndorfer Silvaner 2020
    Hedelmäinen, lempeän hapokas ja mineraalinen viini auttoi hyvin Marjutia eheytymään kouluaikojen inhokkiruoan tuomista traumoista.
  • Peltipiirakka ja Horst Sauer Escherndorf Am Lumpen 1655 GG 2019
    Hhirveä, porsasta, kananmaksaa ja hanhenrasvaa sisältänyt vanhan liiton lihapiirakka toimi hyvin kypsän sitruksisen ja hieman kiivin ja keltaisen omenan aromeja heijastelevan huippusilvanerin kanssa.
  • Lasimestari ja Weingut Wittmann Silvaner Trocken 2018
    Lasimestari ei ollut silliä eikä silakkaa, vaan siikaa, jonka herkän maun ja etikkaisen, karpalolla maustetun liemen kanssa persikkaisen hedelmäinen ja hieman savuinenkin silvaner oli passeli.
  • Linnapaisti ja Dautel Lemberger Michaelsberg GG 2016 
    Hapokas ja punamarjainen punaviini oli mukavaa vaihtelua ja maistui mainiosti karitsankareesta tehdyn linnapaistin kanssa, jonka kastike oli maustettu perinteitä mukaillen anjovisöljyllä.
  • Rakuunaporkkana ja Horst Sauer Escherndorfer Lump Silvaner Auslese 2018 
    Tyrnihyytelöllä ja tuorejuustolla täytetty ja tyrnipontikalla kostutettu porkkanakakku sai seurakseen rakuunajäätelöä ja runsaan hapokkuutensa ansiosta tasapainoista ja karviaismarjaista makeaa viiniä (sokeria 120 g/l).

Varsinaista silvaner-pakettia ei Finnjävelissä Silvaner-viikon aikana ole, mutta pyydettäessä sen saa järjestymään.



Muista myös osallistua Silvaner-viikkojen kilpailuun!

***
Lue myös