Disaronno Originale on maailman suosituin italialainen likööri. Liköörin historia alkoi vuonna 1525, jolloin ensimmäinen likööri tehtiin Saronnon kaupungissa. Siitä nimi Disaronno, ”Saronnosta”. Liköörintekijä oli rakastunut nainen, joka valmisti tätä juomaa lahjaksi ihastuksensa kohteelle.
Norex Selected Brandsin tiedote Disaronno Originale -pullon tämän vuoden ulkoasusta vei Marjutin ajatukset hetkessä takaisin nuoruusvuosiin Lahessa, jolloin Disaronno oli kaveripiirissä pienehkö underground-klassikko. Makumuistot olivat säilyneet pitkään: vielä näin parin vuosikymmenenkin jälkeen Disaronno maistui juuri sille, miltä sen muistikin maistuvan.
Jussille Disaronno oli uusi tuttavuus, joten sitä piti tietenkin hyödyntää heti eri tavoin. Makea mantelin maku ja lähestyvä joulu houkuttelivat yhdistämään Norexilta saadun näytepullon (12,75 €/0,35 l) Cabernet-kepposen aikaan raatilaisilta saatujen piparkakkujen kanssa - ja siitä ajatus ja toinenkin aikuisille sopivista herkuista sitten lähti.
Disaronno-siirappi ja vaniljajäätelöä
Siirappi
2 dl fariinisokeria
2 dl vettä
1,5-2 rkl Disaronnoa
Lisäksi
Vaniljajäätelöä
Piparkakkuja
Mantelirouhetta
Keitä fariinisokeria ja vettä, kunnes seos sakeutuu siirappimaiseksi. Mausta Disaronnolla. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa, koristele annos esimerkiksi piparkakun palasilla ja mantelirouheella.
Disaronno-juustokakku
Pohja
yhteensä 200 g kaakaokeksejä ja/tai piparkakkuja (meillä oli piparkakkuja reilu
kourallinen, loput kaakaokeksejä)
75 g voita
Täyte
5 liivatelehteä
1 dl Disaronnoa
400 g maustamatonta tuorejuustoa (vaniljanmakuinen voisi myös toimia)
3 rkl vaniljasokeria
2 rkl fariinisokeria
2 dl kuohu- tai vispikermaa
Koristeluun
piparkakkuja, mantelirouhetta, suklaaströsseleitä, kermavaahtoa
Murskaa keksit ja piparkakut, sulata voi ja sekoita keksimurskaan tai sekoita sulatettu voi ja keksit tehosekoittimessa tasaiseksi seokseksi. Painele seos irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm) ja laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita tuorejuusto ja vanilja- ja fariinisokeri. Kuumenna Disaronno kiehuvaksi vaikkapa mikrossa ja liota siihen liivatelehdet. Kaada seos nauhana tuorejuuston sekaan ja sekoita. Vaahdota kerma ja sekoita se lopuksi varovasti mukaan. Kaada täyte vuokaan, tasoita pinta ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli.
Koristele hyytynyt kakku piparkakuilla, mantelirouheella, kermavaahdolla ja suklaaströsseleillä.
PS: Drinkkejä
Disaronnoa voi sekoittaa glögiin, nauttia kahvin avecina tai siitä voi tehdä drinkkejä. Kuvassa klassinen Disaronno Sour (sitruunamehua, sokeria), Disaronno Florida Sour (appelsiinimehua ja vehnäolutta) ja Disaronno Mexican Sour (mezcalia, sitruunamehua, agavesiirappia, valkuaista). Reseptejä täällä!