-->

16. joulukuuta 2016

Viski- ja oluttasting Teerenpelissä 7.12.

Teerenpelissä 7.12. järjestetyn tastingin teemana oli viskien ja oluiden yhdistäminen. Tastingin isännöivät Edrington Finlandin Whisky Ambassador Jarkko Nikkanen ja Teerenpelin Joonas Vepsä. 15 € hintaan sai maisteltavaksi kolme viskiä ja kolme olutta. Tastingin ajatuksena oli osoittaa, että vaikka olutta ja viskiä usein juodaan yhdessä, ne eivät aina sovi kovin hyvin yhteen. Maistelu suoritettiin niin, että ensin maistettiin viskiä, sitten olutta ja sitten taas viskiä. Tällä tavalla tuli parhaiten esille, miten juomat vaikuttavat toistensa makuun.


Maistetut viskit olivat Naked Grouse (makeahko, hedelmäinen ja joulumausteinen), Highland Park 12 yo (vaniljaa, hunajaa, punaisia hedelmiä ja kevyttä savuisuutta, ks. Highland Park -tasting) ja Laphroaig Quarter Cask (savua, tervaa, pihkaa ja vaniljaa, ks. Laphroaig-tasting). Maistetut oluet olivat Jöröjukka Bock (6,5 %, IBU 35, maltainen ja karamellinen), Julmajuho savuporter (7,7 %, IBU 40, savuinen ja kahvinen) ja Notkea NIPA (6,6 %, IBU 64, sitruksinen, greippinen ja katkera).

Ensimmäinen makupari oli Naked Grouse ja Jöröjukka Bock. Viski teki oluesta katkeramman ja olut vapautti viskin makuun toffeeta, jota siinä ei muuten ollut. Ihan hyvä yhdistelmä.

Toinen makupari oli Highland Park 12 yo ja Julmajuho. Tässä yhdistelmässä viski vei oluesta savuisuuden ja korosti kahvisuutta. Olut puolestaan teki viskistä öljyisen ja savuisemman. Tämäkään yhdistelmä ei liiemmin tökkinyt.

Kolmas makupari oli Notkea NIPA ja Laphroaig Quarter Cask. Katkera IPA onnistui hävittämään viskin savuisuuden lähes kokonaan. Viski puolestaan pehmensi oluen katkeruutta. Tämä oli yhdistelmä, jossa molemmat osapuolet hävisivät vähän.


Kolmen ennalta laaditun makuparin jälkeen viskejä ja oluita sai maistella vapaasti ristiin. Huonoimmat yhdistelmät olivat Julmajuho ja Naked Grouse sekä Julmajuho ja Laphroaig. Ensimmäinen yhdistelmä sai viskin maistumaan yskänlääkkeeltä ja toisessa viski jyräsi oluen maun kokonaan alleen. Jöröjukka muutti Highland Parkin maun tervaiseksi ja vei Laphroaigista savuisuutta. Highland Park puolestaan hävitti Jöröjukasta savuisuuden. Notkea NIPA onnistui peittämään Naked Grousen maun kokonaan ja toi Highland Parkiin toffeisuutta. Jälkimmäinen yhdistelmä myös vähensi oluen katkeruutta.

Eri juomien yhdisteleminen keskenään oli mielenkiintoinen ajatus, sillä yleensä oluita yhdistellään vain ruokiin. Tällaisia tastingeja voisi olla useamminkin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti