Olutbloggaajien yhteispostaus: Orval

Tämä on olutblogien perinteinen uudenvuodenaaton yhteispostaus. Viime vuonna arvioitiin Sinebrychoff Porter, tänä vuonna olueksi valikoitui Orval.Mikä olut?
Orval (Orval Brewery)
Oluttyyppi: trappist
Alkoholia: 6,9 %
Katkeruus: 29,2 EBU
Väri: 24,3 EBC
Kantavierre: 13,3 °P
Hinta: 5,86 € Alkossa

Mitä valmistaja lupaa?
Hedelmäisyyttä ja katkeruutta

Mitä oluttyyppi lupaa?
Trappistioluet ovat trappistimunkkien valvonnassa pantuja oluita. Trappist on suojattu nimi ja sitä saa käyttää maailmanlaajuisesti vain yksitoista panimoa: Achel, Chimay, De Koningshoeven (La Trappe), Engelszell, Orval, Rochefort, Spencer Brewery, Tre Fontane, Westmalle, Westvleteren ja Zundert. Trappistioluet ovat pintahiivaoluita, ne käyvät lähes aina pullossa ja niissä on yleensä runsaasti alkoholia. Väriltään ja maultaan trappistioluet ovat hyvin erilaisia.

Olut muualla
International Trappist Association

Kommentit

M: Maistuu oluelle.

J: Arvioin tämän oluen jo viime vuoden joulukalenterissa, mutta ei se haittaa. Olut on sameaa ja väriltään vaaleahkoa meripihkaa. Vaahtoa muodostui kaadettaessa runsaasti, jopa niin paljon että sitä kuohui lasin reunojen yli. Heti avaamisen jälkeen olut tuoksui vahvasti hiivalle. Se ei ole yllättävää, sillä Orval jatkaa käymistä pullossa. Hiivan kadottua tuoksuun tuli hedelmäisyyttä, viljaisuutta ja sitrusta. Maku on katkera ja vähän hapan, siinä on hedelmäisyyttä ja maltaisuutta. Jälkimaku on hapan ja sitruksinen. Lämpenemisen myötä sekä tuoksuun että makuun tuli vihreää omenaa. Myös maun happamuus lieveni. Juomani Orval oli pullotettu elokuussa 2016, joten se ei ollut ehtinyt käydä pullossa kovin pitkään. Pidemmässä säilytyksessä maku olisi luultavasti muuttunut paremmaksi, nyt tämä ei oikein vakuuttanut. Arvosanaksi annan +.

Yhteispostauksessa mukana olevat blogit 
(1.1.2017 päivitetty suorat linkit postauksiin)
Arde arvioi
Beerspectives
Bisseparoni
Brewniverse
Bönthöö Bönthöö
Every Beer I Take
Hankala asiakas
Humalablogi
Huurteinen
Jaskan kaljat
Kaunis humala
Keikyblogi
Musamiehen oluet
Mushimalt
Olutkoira
Oluttoverit
Pari sanaa oluesta
Pullollinen
Punavuori Gourmet
Reittausblogi
Tuopillinen
Tuopin ääressä
Tyttö ja tuoppi
Viinihullun päiväkirja
Ölmönger