6. joulukuuta 2016

Prinz von Hessen Riesling Johannisberger Klaus VDP Großes Gewächs 2013Mikä viini?
Prinz von Hessen Riesling Johannisberger Klaus VDP Großes Gewächs 2013 (Rheingau, Saksa; 100 % Riesling; 29,21 € verkkokaupassa vuonna 2015)

Minkä kanssa nautittu?
Sitruuna-kuohuviinirisotto, paistettu siika

Mitä etiketti lupaa? 
Perinteitä

Mitä rypäle lupaa?
Riesling: omenaa, persikkaa, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Viini muualla 
Prinz von Hessen (vuosikerta 2015)

Kommentit

M: Taas on perinteisen itsenäisyyspäivän Suomen kuninkaan Rieslingin aika! Tämänkertaisen Rieslingin tuoksussa on makeaa kypsää, trooppista hedelmää, persikkaa, mangoa ja ananasta sekä hieman sitruksista hapokkuutta. Viinin maku on hapokas ja siinä on kypsän trooppisen hedelmän tuomaa makeutta ja yrttistä mausteisuutta. Hapokkuus kantaa sitruksiseen, hieman mausteiseen jälkimakuun saakka. Oikein hyvä, tasapainoinen Riesling saa arvosanaksi ++.

J: Viini on väriltään kirkas, vaalea sitruuna. Tuoksussa on trooppista hedelmää, persikkaa, mangoa ja limeä. Maku on aluksi makean mangoinen ja persikkainen, sen jälkeen maku muuttuu hapokkaaksi ja mukaan tulee limeä ja mineraalisuutta. Jälkimaku on kohtalaisen hapokas. Sitruunarisoton ja siian kanssa viini sopi hyvin, mutta kovin rasvainen kala ei tämän viinin kanssa sopisi. Aasialaisten ruokien seuraksi viini saattaisi sopia makeutensa vuoksi. Erinomainen Riesling, arvosana ++.


Sitruuna-kuohuviinirisotto (2-3:lle)


2 dl risottoriisiä
1 sipuli
1/2 sitruuna
vajaa litra liha- tai kasvislientä
2 dl kuivaa kuohuviiniä (mitä sitruunaisempaa, sitä parempaa)
50 g parmesaania raasteena tai lastuina
50 g voita
ruokaöljyä
suolaa, pippuria, korianteria, valkosipulia

Kuullota riisi ja sipuli öljyssä. Lisää vähitellen liha- tai kasvislientä ja kuohuviiniä, hauduta riisiä ja lisää nestettä aina, kun vanha on haihtunut. Sekoita säännöllisesti. Raasta myös mukaan hyvin pestyn (puolikkaan) sitruunan kuori ja purista sen mehu. Kun risotto alkaa olla sopivan al dente, lisää parmesaani ja voi. Mausta risotto suolalla, pippurilla, valkosipulilla ja korianterilla.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti