Turra White 2018

Kaupallinen yhteistyö / Portugal Vineyards

Vinho verde ("vihreä/raaka viini") on portugalilainen viinityyppi, jota nimestään huolimatta valmistetaan myös punaviini- ja roseeversioina. Sitä varten rypäleet kerätään hieman raakoina eli vihreinä. Itse viini on jonkin verran pirskahtelevaa ja hapokasta ja se on tarkoitettu juotavaksi nuorena ja hyvin viilennettynä. 

Vinho Verde D.O.C.:n alue sijaitsee Luoteis-Portugalissa ja se sai alkuperämerkinnän jo 1959.

Turra White 2018
Vinho Verde D.O.C, Portugali; Azal, Arinto, Alvarinho; hinta 8,50 € Portugal Vineyardsin verkkokaupassa

Tuottaja Turra

Etiketin mukaan koira on ihmisen paras ystävä ja niin myös Turra

Rypäleen mukaan
Azal: hienovaraisia ja voimakkaita aromeita, hapokkuutta ja hieman hedelmäisyyttä.
Arinto: hapokkuutta ja usein mineraalisuutta, omenaa, limeä, greippiä ja sitruunaa, ikääntymisen myötä myös vaaleita kivihedelmiä kuten persikkaa ja pähkinää
Alvarinho (Albariño): aromaattisuutta, aprikoosia, persikkaa, sitrusta, omenaa, banaania, mantelia, hapokkuutta ja mineraalisuutta, meren lähellä kasvaneissa rypäleissä usein suolaisuutta

Ruokana kalamurekepihvit (hauki, kuha, ahven)

Lyhyesti: rapsakan hapokas kesäviini

Kommentit

M: Vaaleankeltaisen viinin tuoksussa on voimakkaasti sitrusta ja trooppisia hedelmiä. Myös viinin maku on sitruksisen hapokas ja kevyt, vasta hetken päästä siitä huomaa myös kypsiä trooppisia hedelmiä, ananasta ja jonkin verran persikkaa. Maussa häivähtää myös hitunen pähkinää ja mineraalisuutta. Maku ei ole kovinkaan moniulotteinen (tai sitten emme löytäneet sopivaa lasia, jossa viini olisi ollut edukseen), vaan hapokkuus jyrää viinin aromeja alleen. Toisaalta pidän hapokkaista viineistä, joten mikäs se siinä sitten. Viini ei oikeastaan ollut pirskahteleva, joten sitä jäin vinho verdeltä kaipaamaan.

Ruoan kanssa viini sopii kohtalaisen hyvin, tosin sen hyvinkin rapsakka hapokkuus sallisi sen yhdistämisen monen suolaisen tai rasvaisen ruoan kanssa - ehkä vain makeahkot ja makeat ruoat voisi jättää pois laskuista. Äyriäisten tai kalaruokien kanssa viini voisi olla melkoisen passeli, miksei myös kasvisruokien tai salaattien kanssa tai kauniina kesäpäivänä piknikillä. Arvosanaksi viini saa 0.

J: Viini on väriltään vaalean kullanvärinen. Maistoimme viiniä kahdesta Riedelin lasista - Viognier/Chardonnay ja Sauvignon Blanc. Viognier/Chardonnay-lasissa viinin tuoksu oli hapokas, siinä oli limeä, sitrusta, ananasta ja trooppista hedelmää. Kevyt maku oli hapokas ja toisti tuoksun aromeja. Maussa oli myös mineraalisuutta ja jälkimaussa lisäksi ripaus mausteisuutta. Sauvignon Blanc -lasista viinin aromimaailma oli muuten samanlainen, mutta hedelmäisyys oli kypsempää.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin. Se voisi käydä myös vaalean kalan ja äyriäisten seuraksi. Hapokkuutta on sen verran, että ruoka voisi olla rasvaista, joten viiniä voisi ehkä kokeilla wieninleikkeenkin kanssa. Arvosanaksi annan 0.