Zanovello Ca'Lustra Belvedere Marzemino 2016

Viikonlopun ruokaviiniksi valikoitui Zanovello Ca'Lustra Belvedere Marzemino, koska lajike oli meille aivan uusi tuttavuus. Se valittiin myös Viinilehden Vuoden luomuviiniksi viime vuonna, mikä motivoi meidätkin aikanaan ostamaan pullollisen - toisin sanoen olemme sen kanssa vain vuoden jäljessä, sillä tämän vuoden luomuviinit julkistettiin pari viikkoa sitten.

Marzeminoa viljellään lähinnä Alto Adigen alueella Trentinon eteläpuolella ja jonkin verran myös Lombardiassa, Venetossa ja Emilia-Romagnassa. Yleensä siitä valmistetaan makeaa viiniä passito-menetelmällä eli kuivatuista rypäleistä tai sekoiteviinejä esimerkiksi Merlot'n kanssa. Tunnetuin maininta siitä on Mozartin Don Giovanni -oopperassa (kantaesitys 1787 Prahassa), jossa Don Giovanni kehoittaa: "Versa il vino! Eccellente Marzemino!" ("Kaatakaa viiniä! Erinomaista Marzeminoa!)

Tämä viini ei kuitenkaan ole Alto Adigesta, vaan hieman etelämmästä Venetosta, joka tunnetaan paremmin amaronesta, ripassosta, soavesta ja proseccosta. Se käy terästankeissa ja kypsyy muutaman vuoden isoissa, vanhoissa tammitynnyreissä. Viiniä ei kirkasteta eikä suodateta.

Zanovello Ca'Lustra Belvedere Marzemino 2016
IGT Veneto, Italia; Marzemino; 16,95 € (vuosikerta 2019). Luomu, alkuviini.

Tuottaja Ca'Lustra

Etiketin mukaan eloisa ja miellyttävä viini, joka heijastelee kasvualuettaan

Rypäleen mukaan
Marzemino: tyypillisesti tummanpunaisia sekä hapokkaita ja tanniinisia viinejä, joiden aromeissa on luumua ja kirsikkaa, mustaherukkaa ja muita tummia marjoja sekä orvokkista kukkaisuutta, viileässä ilmanalassa myös ruohoa ja yrttejä

Ruokana kanatortillat / juustoburgerit

Lyhyesti: hapankirsikkainen viini, joka huutaa italialaisuuttaan jo kauas

Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksu suorastaan huutaa Italiaa (vaikka en kykenekään perustelemaan, mikä sen nimenomaisesti tekee): siinä on tummia marjoja, hapankirsikkaa ja luumua sekä pippurista mausteisuutta, kukkaisuutta ja aavistus maanläheisiä sävyjä. Aluksi sitä ei tunnista natuviiniksi, mutta ilmaantumisen myötä tuoksuun ilmestyy myös natuviinimäisiä sävyjä - viini kannattaa silti avata tuntia-paria ennen nauttimista, sillä ilmaantuminen pehmentää sen makua.

Viini on täyteläinen ja runsas, hapokkuus tuntuu pirskahtelevana samaan aikaan kun pirteät tanniinit kutkuttelevat ikenissä. Maku on kuiva ja siinä tummat marjat yhdistyvät mausteisuuteen ja nahkaisuuteen. Ruoan kanssa viini ei ollut paras vaihtoehto, mutta ihan kiva kuitenkin, italialainen ruoka - esimerkiksi pizza tai pasta - olisi ollut parempi vaihtoehto. Hyvää viini kuitenkin oli, ja sen hapokkuuden ja tanniinien tasapainoinen ja napakka yhdistelmä toi jossain määrin mieleen vanhan suosikkini sangiovesen eikä viiden vuoden ikää huomannut oikeastaan ollenkaan. Arvosanaksi viini saa ++.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunainen. Tuoksussa on tummaa marjaa, hapankirsikkaa, mausteisuutta, luumua ja nahkaa. Täyteläinen, keskitanniininen maku toistaa aluksi tuoksun makeita aromeja, mutta muuttuu pian kirpeämpään suuntaan. Jälkimaussa on runsaasti mausteisuutta ja hapankirsikkaa, joita tummamarjainen makeus tasapainottaa. Viinin kannattaa antaa ilmaantua kunnolla ennen nauttimista, jotta sen aromit pehmenevät.

Kanatortillan kanssa viini ei sopinut lainkaan. Hampurilaisen kanssa se sopi kohtuullisen hyvin. Yhdistelmä olisi ehkä ollut parempi, mikäli hampurilaisessa olisi ollut paksumpi medium-kypsä pihvi. Pasta, pihvi, tumma pataruoka tai riista olisi sopinut paremmin viinin seuraksi. Erinomainen viini se oli joka tapauksessa, arvosanaksi annan ++.