Kamala Luonto kutsui ja Masis Brewery vastasi. Kamala luonto -sarjakuvan tekijät Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen ottivat yhteyttä Masis Breweryyn ja lopputuloksena syntyi mustikka- ja vadelmasoseilla maustettu hapanolut - hapanolut siksi, että se on yksi Masiksen myydyimmistä oluttyyleistä, ja mustikka ja vadelma siksi, että niitä esiintyy luonnossa kuten sarjakuvan hahmojakin.
Etikettejä varten sarjakuvan hahmoista ilveksestä, ketusta ja majavasta tyyliteltiin rouheammat versiot. Meidän piti tietenkin ostaa ilves-versio, koska laumaamme kuuluu myös pieni Tampereen koti-ilves.
Masis Brewery Kamala Sour
Suomi; hapanolut; 4,7 %; IBU 12, EBC 7;
4,50 € Masiksen kaupassa / 0,33 l
Humalat: Polaris
Maltaat: Viking Pilsner, Simpsons Maris Otter, Viking
Dextrin, Ireks Spitz Malt (+ kaurahiutaleet)
Hiiva: WildBrew Philly Sour
Panimo Masis Brewery
Panimon mukaan
Kamala luonto on suomalainen sarjakuva, joka sisältää mustaa huumoria ja
suoraa puhetta. Kamala Sour onkin hapan kuin osa metsän eläimistä, mutta
siihen käytettyjen luonnonmarjojen makeus saa tuikeimmankin eläimen
hymyilemään!
Oluttyypin mukaan
Hapanolut (sour) valmistetaan
villihiivojen ja usein myös maitohappobakteerien (lactobacillus ja
pediococcus) avulla. Käyminen tapahtuu spontaanisti eikä sitä
kontrolloida. Käyminen saattaa viedä kuukausia ja olutta voidaan kypsyttää
tynnyreissä useita vuosia. Hapanoluet ovat nimensä mukaisesti happamia ja
kuivia.
Ruokana sellaisenaan
Lyhyesti: vadelmainen ei-niin-hapan hapanolut
Kommentit
M: Marjapuuronpunaisen oluen väri vivahtaa hieman violettiin. Vaaleaa vaahtoa muodostuu kaadettaessa parin sormenleveyden verran, mutta se katoaa nopeasti. Tuoksussa vadelma hallitsee, mustikka tuntuu hillitymmin ja niiden alla tuntuu hieman jotakin leipäistä tai maltaista, joka on varmaankin kaurahiutaleiden tuomaa sekä pientä yrttisyyttä.
Oluen maku on kevyt ja marjainen, sekä vadelma että mustikka maistuvat suunnilleen yhtä vahvasti: vadelma tuo marjaisaa happamuutta ja mustikka puolestaan pyöristää makua. Kamala Sour ei ole mitenkään kamalan (hehheh) superhapan, vaan hyvinkin helposti lähestyttävä hapanolut. Kauniina kesäpäivänä se olisi oikein mukavaa juotavaa, mutta kyllä se näin joulukuun alussakin maistuu (ja marraskuun alussa, kun testasin sitä Mustion linnan Not an Oktoberfestissa). Voisin juoda tätä toistekin, koska tykkään suuresti vadelmaisista hapanoluista - ja kuten tässä aiemmin olemme pariin kertaankin todenneet, Keran halleilla osataan niiden teko.
Asian vierestä pitää mainita, että passiohedelmän kanssa sen sijaan on ongelmia, mutta Masis on ehkä ainoa panimo, joka on onnistunut tekemään hyvän passiohedelmällä maustetun hapanoluen. Kamala Sour taas sopii nautittavaksi kamalassa tai vähemmän kamalassa luonnossa tai ihan kotona koti-ilveksen kanssa. Arvosanaksi se saa ++.
J: Marjainen, vadelmaa ja mustikkaa. Ei kovinkaan hapan. Maistuu jopa IPA-fanille.