Wineandbeyond.fi // Viini ja suklaa - talven piristys -etätasting 10.12.2021

Joulu jatkuu ja suklaa maistuu! Palataan siis kuun alkupuolen tunnelmiin.

Wine and Beyondin Anniina järjesti perjantai-illan iloksi viini ja suklaa -aiheisen etätastingin. Pöydällämme houkutteli kulhollinen sekalaisia Fazerin konvehteja ja joulusuklaalevy, joten päätimme osallistua. Tastingin kattaukseen kuului useita viinejä valkoviinistä portviiniin, mutta tyydyimme näin kahdestaan vain pariin täsmävalintaan.

Tasting on katsottavissa Wineandbeyond.fi:n Facebook-sivulla.

d:vine Silvaner Rivaner 2020
Qualitätswein Nahe, Saksa; Silvaner, Rivaner; 4,99 € / 0,375 l

Viini oli meille tuttu jo kuuden vuoden takaa - mukavaa, että se on edelleen Alkon valikoimissa. Puolikkaassa pullossa myytävä puolimakea viini (sokeria 40 g/l) on oikein kiva silloin, kun mieli tekee vähäsen jotain hieman makeanpuoleista. Positiivisten muistikuvien ansiosta päätimme testata, kuinka viini toimii suklaan kanssa ja haimme pullollisen alun perin valitsemamme punaviinin seuraksi.

Viini on valmistettu kahdesta tyypillisestä saksalaisesta lajikkeesta, jotka tunnetaan myös Libiksestä eli Silvanerista ja Rivanerista. Rivaner  eli Müller-Thurgau on Rieslingin ja Madeleine Royalin risteytys ja Saksan toiseksi viljellyin rypälelajike.

Viinin tuoksussa oli kypsää sitrusta ja vaaleita hedelmiä, päärynää, aprikoosia, hunajamelonia ja vihreää omenaa sekä yrttisyyttä. Samat aromit toistuivat maussa, tosin päärynäisyys tuntui tuoksua voimakkaampana. Viini ei ollut kovinkaan hapokas, mutta ei toisaalta liian makeakaan, joten se maistuu hyvin myös sellaisenaan.

Satunnaisista suklaista totesimme seuraavaa:

  • Vihreät kuulat -konvehti: sopii (päärynä + päärynä teki ehkä sen)
  • Joulusuklaa (manteli, karpalo ja jouluiset mausteet): hieman tylsä kokonaisuus ei vakuuttanut
  • Geisha: ei toimi, pähkinä jyrää liikaa
  • Dumle: ihan ok
  • Tumma suklaa: sopi yllättävän hyvin, ensin viinin hapokkuus korostui ja hetken päästä suklaan maku palasi

Masca del Tacco Susumaniello 2020
IGT Puglia, Italia; Susumaniello; 16,99 € tai 12,90 € Eckerö Linella

Masca del Tacco Susumaniello päätyi ostoskoriin taannoisella Eckerö Linen risteilyllä melko pitkälti siksi, että Susumaniello oli meille vielä uusi ja tuntematon lajike.

Susumaniello on vanha punainen rypälelajike, jonka alkuperä on hämärän peitossa. Se on saattanut tulla Italiaan Dalmatiasta tai Kreikasta, ja se on mahdollisesti Sangiovesen ja vielä tuntemattomaksi jääneen lajikkeen risteytys (Wikipedia) - tai sitten Garganegan ja apulialaisen pöytäviinilajikkeen risteytys (Wine-Searcher). Sen nimi tulee todennäköisesti sanasta somarello, "aasi", ehkä siksi, että aasien tavoin myös Susumaniello kykenee sitkeästi kantamaan suuria kuormia. 

Aiemmin Susumanielloa käytettiin sekoitteissa ja jossain välissä se melkein unohdettiin, mutta nyt siitä valmistetut lajikeviinit ovat lisänneet sen suosiota. Tällä hetkellä sitä viljellään vain noin 50 hehtaarin alueella, josta suurin osa sijaitsee Apuliassa Etelä-Italiassa.

Viinien aromeissa on tyypillisesti punaisia marjoja ja luumua sekä mausteita, pippuria ja tummaa suklaata.

Masca del Tacco Susumaniellon tuoksussa oli tummia marjoja, karhunvatukkaa, mustaherukkahyytelöä, luumua sekä makeita jouluisia mausteita (kanelia, inkivääriä, neilikkaa) ja nahkaa. Makea maku toisti tuoksun aromeja, lisäksi siinä oli pirteää pippuria ja yllättävänkin napakat tanniinit. Jälkimaussa korostui mausteisuus, makea marjaisuus jäi taka-alalle. 

Viini oli ryhdikäs ja oikein miellyttävä, ja varsinkin laivalta ostettuna sen hinta-laatusuhde oli hyvä. Se maistui hyvin sellaisenaan, mutta se voisi toimia myös grilliruoan kanssa.

Suklaista totesimme seuraavaa:

  • Joulusuklaa: okei, toimii ihan kohtalaisesti
  • Geisha: ihan jees
  • Tumma suklaa: ei toimi, maistuu turhan karvaalta
  • Fazermint: ei toiminut kovinkaan hyvin, minttu on kovin minttuisaa

Itse asiassa otimme Susumaniellon kanssa pienen varaslähdön ja söimme sen kanssa pieniä suolaisia ruokia ennen tastingia: bruschettaa, leikkeleitä ja juustoja.

Ne kävivät viinin kanssa paremmin kuin suklaat, varsinkin juustojen kera viini maistui hyvin ja Susumaniellon voisi itse asiassa joskus toistekin valita portviinin korvikkeeksi - ja kun portviinit nyt mainitaan, niin suklaat olisi voinut tietenkin testata portviinien kanssa, mutta emme nyt raatsineet korkata yhtään pulloa.