Ravintola Basen viiniklubi // Riistaviinit 9.11.2021

Ravintola Basen marraskuun viiniklubia isännöi Antti Uusitalo ravintola Vinkkelistä. Aiheena olivat tällä kertaa ajankohtaan sopivasti riistaviinit. Kyseessä oli myös vuoden viimeinen viiniklubi, sillä joulukuussa klubi on perinteisesti antanut tilaa pikkujouluille.

Maistelulautasella oli savuporojuustokeittoa, mausteista kanaa ja Västerbotten-juustoa.

Becker Family Pinot Noir 2017
Qualitätswein Pfalz, Saksa; Pinot Noir; 18,98 €

Viini on käynyt avoimissa tammiastioissa ja kypsynyt suurissa, vanhoissa tammitynnyreissä reilun puolentoista vuoden ajan.

Läpinäkyvän, rubiininpunaisen viinin tuoksussa oli kirpeitä marjoja, karhunvatukkaa ja kypsää karpaloa sekä hieman savua. Maussa kirpeys kääntyi enemmän puolukkaiseen suuntaan, tanniineja ei ollut kovinkaan paljon. Kevyehkö, mutta ryhdikäs ja marjaisan hapokas viini olisi hyvä ruokaviini aivan kuin monet pinot noirit.

Maistelulautaselta se sopi porokeiton ja juuston kanssa, seurueemme kasvissyöjä taas mainitsi sen sopivan myös aurinkokuivatun tomaatin kanssa.

Becker Family Pinot Noir oli Jussin suosikki.

Casa Girelli Antario Barolo 2017
DOCG Barolo, Italia; Nebbiolo; 19,99 €

Viini on käynyt luonnonhiivoilla. Se on kypsynyt ensin kuusi kuukautta terästankeissa ja sen jälkeen 30 kuukautta suurissa slavonialaisissa tammitynnyreissä.

Myöskin melko läpinäkyvän, rubiininpunaisen viinin tuoksussa oli hapankirsikkaa, mustaherukkaa, nahkaa ja yrttistä mausteisuutta. Samaan aikaan sekä hapokkaan että napakan tanniinisen viinin marjaisuus oli kirpeän puolukkaista. Stereotyyppisiin, vanhan koulukunnan tiukan tanniinisiin ja ikääntymistä vaativiin baroloihin verrattuna tämä viini oli moderni ja helppo: se ei ollut superraskas, vaan juotavaa jo nyt vielä nuoressa neljän vuoden iässä. Siksi se taisikin olla kattauksessa toisena.

Maistelulautaselta sen seuraksi kävivät juusto ja porokeitto, mutta kuulemma sienikeitto ja munakoiso eivät toimineet laisinkaan.

Montecillo Gran Reserva 2011
Rioja, Espanja; Tempranillo; 24,98 €

Viini on kypsynyt ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä vähintään 26 kuukautta ja pullossa vähintään 36 kuukautta ennen myyntiin tuloaan.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa oli makeita marjoja, mustikkaa ja herukkahilloa sekä vaniljaa varsinkin hetken kuluttua, kun viini ehti ilmaantua lasissa. Myös sen pehmeässä maussa oli tummia marjoja, mustikkaa ja mustaherukkahyytelöä sekä vaniljaisia mausteita, samoin jälkimaussa. Viini oli täyteläinen ja hedelmäinen, tammikypsytyksen huomasi hyvin. Tätä viiniä voisi varmaankin jemmata huoletta useaksi vuodeksi.

Viini sopisi perinteisten liharuokien ja kypsän lihan seuraksi. Maistelulautaselta kana toimi sen kanssa hyvin, kasvislautasen vaihtoehdot olivat kuulemma hieman liian pliisuja.

Naoussa Boutari Grande Reserve 2016
Makedonia, Kreikka; Xynomavro; 22,50 €

Xynomavro eli Xinómavro (kreik. Ξινόμαυρο, "katkera musta") on kreikkalainen rypälelajike, joka tuottaa tummia, tanniinisia ja hapokkaita viinejä. Niitä onkin verrattu usein baroloon. Viinien aromeissa on punaisia marjoja, kuivattuja luumuja, tupakkaa, pähkinää, minttua sekä tomaattia ja oliivia. Tammikypsytys tuo esiin viinien mausteisuutta ja hioo niiden suurimpia särmiä.

Viini on kypsynyt kaksi vuotta tammitynnyreissä ja kaksi vuotta pullossa ennen myyntiin tuloaan.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa oli marjoja, nahkaa, yrttisiä mausteita ja mustetta. Viinin maussa tuntuivat napakat tanniinit sekä mustaherukkainen kypsä marjaisuus, rosmariini ja lakritsa. Viini oli hedelmäinen, mutta kuiva eikä tammikypsytystä oikeastaan huomannut, sillä sen vaniljaisuus oli melko hillittyä. Viini oli viehättävän rustiikkinen ja mukava uusi tuttavuus. 

Maistelulautaselta sen seuraksi kävi juusto ja kasvisversiosta munakoiso, muuten viinin voisi yhdistää vaikkapa grillatun lihan ja entrecôten kanssa. 

Naoussa Boutari Grande Reserve sai seurueeltamme kaksi ääntä.

Ainoa Silkki 2019
Päijät-Häme, Suomi; mustikka; 21,95 €

Mustikoista tehty marjaviini on kypsynyt osittain tammitynnyreissä, mikä tuo siihen hieman tanniineja. 

Viinin tuoksussa oli odotetusti mustikkaa ja hieman mausteisuutta, samoin maussa. Viini oli keskitäyteläinen ja kuiva (toisin kuin useimmat suomalaiset marjaviinit) ja muistutti hyvinkin paljon runsasta pinot noiria. Olihan se jälleen erinomainen viini, joka sopisi hyvin riistan tai muiden tummien liharuokien seuraksi tai todistetusti myös ankan ja vasikan kanssa.

Maistelulautaselta kana oli ihan ok, samoin porokeitto ja juusto. Myös hieman mausteinen ja makea ruoka voisi sopia sen kanssa - seurueessamme on näköjään spekuloitu kaalilaatikolla...

Silkki oli Marjutin suosikki.

***
Seuraava ravintola Basen viiniklubi on 11.1.2022 ja sitä isännöi Basen sommelier Elijah Nelson.